Knihy, které vás přenesou do Japonska II

Před dvěma lety jsem tady sdílela článek, ve kterém jsem doporučovala knihy navozující japonskou atmosféru. No... a dneska v tom budu pokračovat. :-) Na tuhle literaturu mám prostě slabost a čas od času po něčem takovém sáhnu. Proto se nalaďte, uvařte si senchu, gyokuro nebo jiný ultra dobrý čajíček – za okamžik se to tu bude hemžit „japonskými“ knižními tipy!


Tipy na japonské knihy

Také tentokrát jsem vybrala osm knížek, které mě v posledních letech oslovily. O většině z nich už jsem tady psala, takže pokud náhodou můj blog občas sledujete, mohli jste o ně v minulosti zavadit. Tímto se tedy omlouvám svým pravidelným čtenářům za malé opáčko a... pojďme na to! :-)

Japonisme

A začnu žánrem non-fiction. Tohle (↓) je Japonisme od Erin Niimi Longhurst. Kniha, ve které autorka představuje filozofické koncepty mající původ právě v Japonsku (ikigai, shinrin-joku, kincugi a další). Japonisme bych nicméně doporučila především Japonskem nepolíbeným čtenářům. Ono je to totiž spíše takové obecné seznámení, které znalce dostatečně nezasytí. I tak je to ale moc hezky zpracovaný průvodce. Organizačně i vizuálně.


Japonisme

Wabi sabi

V souvislosti s japonskými filozofickými směry pak nesmím zapomenout zmínit rozkošnou knížečku od Beth Kemptonové – Wabi sabi. Ta mě fakt chytla za srdce. Podstatou konceptu wabi sabi je hledání krásy v nedokonalosti, což je pochopitelně malinko složitější... ale myslím, že právě tahle knížka vám pomůže do oné „složitosti“ perfektně proniknout. Každopádně se jedná o krásnou myšlenku a Beth Kemptonová ji dokázala naprosto skvěle uchopit a předat dál. Opravdu, tohle doporučuju. :-)


Wabi sabi

Sláma i hedvábí

Do třetice všeho ne-beletristického budiž jmenován titul Sláma i hedvábí. Také tahle knížka pro mě byla velice příjemným překvapením. Jednak jsem si okamžitě zamilovala její božské grafické zpracování a jednak je to zajímavé čtení, které člověka zavádí do Japonska na počátku 20. století. V zásadě jde o soubor autentických vyprávění pamětníků z různých společenských vrstev, kteří se nebáli o téhle etapě něco prozradit.


Sláma i hedvábí

Sama v Tokiu

A pak tu máme osobní beletrizovaný příběh Marie Machytkové. Sama v Tokiu je knížkou, jejímž prostřednictvím mladá Češka sdílí svou lásku k Japonsku a k japonštině. Popisuje, kolik úsilí ji stálo studium japanistiky na Karlovce, líčí své cesty do „země zaslíbené“ a peripetie, které si ji při nich potkaly. Na téhle knížce se mi osobně nejvíce líbilo autorčino zaujetí japonským světem (především tedy místním jazykem) a její zápal pro věc.


Sama v Tokiu

Příběhy o soudci Ookovi

Příběhy o soudci Ookovi jsou souborem pohádek, ve kterých figuruje charismatický a (originálním způsobem) spravedlivý soudce. Musím říct, že mě osobně všechny ty příběhy fakt dostaly, hlavně proto, že jsem kolikrát vůbec netušila, jak to všechno dopadne..., což se u běžných pohádkových příběhů moc často neděje, že... :-D Každopádně je to zajímavý odskok do japonské lidové slovesnosti, který stojí za to podniknout!


Příběhy o soudci Ookovi

Kočičí host

Další knížkou, na kterou bych poukázala, je líbezná publikace Kočičí host. Napsal ji japonský autor Takaši Hiraide a jde o moc hezký poetický zážitek. Dějová linka je v tomto případě docela obyčejná – do života jednoho osamělého manželského páru vstoupí kočka. A to je v podstatě vše. Přesto jsem se rozhodla text zařadit mezi tipy na knihy s japonským nádechem, protože atmosféra kolem Kočičího hosta mi přijde nádherně půvabná, jemná, tichá, čistá a japonsky unikátní. Opravdu. I teď, dlouhou dobu po dočtení, si ji stále živě vybavuju. ♡


Kočičí host

Gejša

Gejša Arthura Goldena pak vypráví o dívce jménem Čijo (později Sajuri), jež se – jak už název knížky napovídá – stane gejšou. A protože se autor při psaní opíral o výpověď ženy, která skutečně tohle povolání vykonávala, máme před sebou poměrně přesvědčivý pohled „za oponu“. Pravda je, že zpovídaná gejša (Mineko Iwasaki) později tvrdila, že některé informace byly autorem mylně interpretovány, takže je třeba brát vše s rezervou. Ale i tak jde o čtivý a emotivní příběh se zajímavým přesahem.


Gejša

Kočka a město

Nakonec nemohu nezmínit Kočku a město – originální povídkovou sbírku odehrávající se v Tokiu, která mě tak nadchla, že jsem ji zařadila do svých TOP 5 knížek za rok 2021. A od těch dob jsem ani trochu nezměnila názor. Baví mě, jak jsou tyhle povídky chytře provázány, ale zároveň je každá z nich řešena úplně jinak (najdete tady komiks, detektivní příběh, povídku v barvách magického realismu...). No... za mě je tohle zkrátka boží!


Kočka a město


A to je vše!

Snad vám dnešní tipy na japonsky laděné knížky přišly k chuti. 

Co vy? Četli jste některou z nich? Nebo jste narazili na jiné japonské perličky? Určitě budu ráda i za vaše doporučení. Inspirace není nikdy dost! :-)

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý