New adult, fell-good, LGBTQ+ a další moderní literární žánry

Přijde mi, že se kolem mě objevuje čím dál víc termínů označujících nové literární žánry. Už to prostě dávno není jen detektivka, horor, sci-fi nebo třeba fantasy. V tomto ohledu se literatura v posledních desetiletích docela rozštěpila, žánry se mísí, prolínají a setkáváme se s kategoriemi všemožných druhů, počínaje young-adultovkami a dystopiemi konče (i když ty úplnými novinkami, pravda, nejsou). Každopádně jsem si řekla, že se v té žánrové bujabéze pokusím zorientovat a některé z oněch moderních pojmů objasnit.




Když jsem se začala pídit po literárních žánrech, zjistila jsem (hlavně na anglické Wiki), že jich je NESKUTEČNĚ MOC. Takhle do hloubky tady ale dneska nepůjdu a omezím se na moderní žánry, které se u nás objevují nejčastěji. :-) (Horory, detektivky, thrillery a sci-fi nicméně pro dnešek nechme stranou, ty beztak každý zná. :-)) A vezměme to podle abecedy.

Feel-good

Poměrně časté je v dnešním knižním světě označení feel-good a jde o žánr, který má ve čtenáři vyvolat příjemné, pohodové pocity. Poslední dobou mám sice pocit, že vnímání tohoto termínu je dost subjektivní a feel-good nálepku najdete na lecčems... ale o tom zase jindy.

Grafický román

Zajímavým žánrem je také grafický román, tj. kniha, která obrázkovou formou vypráví příběh od začátku až do konce. Na rozdíl od příbuzného komiksu (který obvykle vychází na pokračování a je jednodušší) by měl být grafický román delšího rozsahu a zpracovávat komplexnější témata. Mimochodem, moc hezký článek na toto téma napsala Lucka Dvořáková, takže pokud by vás grafický román zajímal blíže, mrkněte.

Heavy Contemporary 

Další kategorií, na kterou dneska můžete narazit, je tzv. heavy contemporary. A co to je? Jednoduše řečeno – příběh ze současnosti, který zpracovává vážné téma (například nemoc, násilí, terorismus, smrt...).

LGBTQ+

Na výsluní se také dostává literatura s „přívlastkem“ LGBTQ+ (nebo taky queer), která zahrnuje knížky zpracovávající téma sexuálních menšin. 

Manga

Pojem manga odkazuje k japonskému typu komiksu, který má svá specifika. Jednak se čte zprava doleva (což je oproti našemu úzu značný nezvyk) a jednak se vyznačuje specifickým stylem kresby.

New adult

Starší sestrou známějšího žánru Young adult (viz níže) je kategorie New adult označující beletrii s hrdiny ve věku 18-29 let, kteří řeší problémy pro tento věk typické (rodinné komplikace, sexuální zkušenosti, hledání identity a mnoho dalších).

Rom-com

Další moderní literární kategorií je tzv. rom-com, a tedy romantická komedie. Romcom vlastně není v kultuře ničím novým – ve filmech už tento typ odlehčeného příběhu s humornými prvky a láskou v hlavní roli existuje desítky let. V poslední době však začal výrazněji pronikat i do literatury, kde si také –  pomalu ale jistě – získává své místo.

Young adult (zkratka YA)

A nakonec pár slov k žánru Young adult. Tzv. young adultovky jsou knihy určené pro čtenáře ve věku 12-18 let a najdete v nich témata, která tito lidé řeší (první lásky a zklamání, vztahy s rodiči atd.) Nejde o nic nového, kdysi se tomu říkalo Literatura pro mládež. Ale kdo by dneska do takového old-school oddělení dneska šel, že? :-D

...

A dvě perličky na závěr. Víte, co je to chick lit nebo novel of circulation?

Chick lit

Musím říct, že pojem chick lit mě fakt zaujal. Jedná se totiž o specifický žánr oblíbený hlavně v devadesátkách, pod nímž se skrývají knížky určené pro ženy ve věku 20-30+. Tyto romány se zpravidla zabývaly ženskými tématy (kariéra / mateřství, vztahy, sex, přátelství mezi ženami), a to v odlehčeném, často humorném duchu.

Pojem chick lit vymyslela kritička Carolyn See, přičemž jde o spojení slov chick (což je v americkém slangu slovo označující mladou ženu)  a lit (zkratka pro literaturu).

Později byl tento termín z důvodu nekorektnosti vytěsněn.

Novel of circulation 

A posledním zajímavým úkazem je tzv. Novel od circulation (nevím o tom, že by tohle mělo český ekvivalent), přičemž jde o román sledující příběh nějakého objektu nebo věci – třeba mince, která putuje od jednoho majitele ke druhému. Nevím o tom, že bych něco takového kdy četla, ale rozhodně je to originální myšlenka. :-)

...

A co vy? Které žánry překvapily vás? Museli jste si v poslední době některý z moderních literárních termínů vygooglit? :-)

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý