Alena Mornštajnová: Les v domě

O knížce Les v domě od Aleny Mornštajnové jste už jistojistě alespoň něco zaslechli. Ona je totiž letos úplně všude. A když říkám všude, nemyslím tím jenom literárně orientované kruhy. Les v domě totiž dokázal prorůst i do bulvárních médií, což se v knižním světě nestává každý den. Pro tento okamžik však pomiňme důvod, proč se tak stalo. Místo toho bych hned zkraje ráda poznamenala, že já osobně tuhle pochmurnou knížku považuju za jeden nejlepších autorčiných románů.


les v domě

O čem Les v domě vypráví

Hlavní hrdinkou knížky je malá holčička, které doma říkají Cácora. Bydlí v domku u lesa se svou matkou a s prarodiči. Už od první stránky je zřejmé, že v téhle rodině se ukrývá cosi silně toxického. Že to celé nejspíše nepovede k happy-endu. Babička své okolí neustále propichuje jedovatými slovními výpady, děda je divný, matka ztracená... a v Cácorce se hromadí bolest spolu s pocitem, že je všem kolem na obtíž.

A ústřední téma? To už prozrazovat nebudu, protože si myslím, že bych tím prozradila příliš. I když... ono je docela pravděpodobné, že se k vám hlavní dějové zvraty přece jen některými kanály už dávno dostaly...

Emoce na maximum

Musím říct, že Les v domě ve čtenáři okamžitě vyvolá velice intenzivní emoce. Svíravé. Nepříjemné. Ale zcela uvěřitelné. Téměř od úplného začátku máte chuť do knížky vpadnout, vyrvat holčičku z pařátů těch odporných lidí a odnést ji co nejdál od nich. Vlastně mi to náladou trochu připomínalo Vrány od Petry Dvořákové, pokud jste je je četli.

Je to zkrátka silné.

Literární rovina

Někteří literární kritici občas nezapomínají poznamenat, že knihy Aleny Mornštajnové nemají literární hodnotu. No... nesouhlasím. Ani tady. Les v domě je napsaný tak, že čtenáře vtáhne. Objevují se tu obrazy, ze kterých mrazí. Podmanivé paralely. A rovněž tak svět malé holčičky je podle mě popsán dost uvěřitelně na to, aby vás to nenechalo chladnými. Za mě autorka umí pracovat s příběhem, s postavami, s obrazy... a už jenom kvůli tomu bych téhle knížce literární hodnotu neodpírala. 

Z babičky babizna

I tuhle knížku jsem si vychutnala v mluvené podobě, stejně tak jako jsem to udělala u předchozích autorčiných románů. A opět to byl zážitek. Ivana Uhlířová audioknihu namluvila způsobem, který pochmurnou atmosféru Lesa v domě perfektně podtrhnul. 

Jen bych v tomto případě upozornila na jeden bod, a to na interpretaci Cácořiny babičky. Jsem si totiž celkem jistá, že některé průpovídky téhle postavy bych v normálním textu vnímala méně jedovatě. V některých momentech jsem měla zkrátka pocit, že nebyl až tak hnusný obsah těch vět, ale podrážděný a nerudný tón, kterým je Ivana Uhlířová pronášela. Netvrdím, že je to špatně. Jen je to jedna z možných interpretací, která nicméně nepříjemnou babičku automaticky vykresluje jako ježibabu.

Kauza kolem knížky

Možná tušíte, se tenhle román stal předmětem jisté literární kauzy. Na toto téma už toho bylo nicméně napsáno až až a pravděpodobně jste si všichni svůj názor na věc dávno udělali. Proto jen krátce připomenu, o co šlo.

V květnu se u nás hojně řešilo, zda se při psaní Lesa v domě Alena Mornštajnová náhodou nenechala inspirovat životním příběhem české ilustrátorky Kláry Tellnerové, která ho před několika lety sdílela na internetu. A jestli se nejedná o plagiátorství. No... já myslím, že fakt ne. Podle mě šlo o naprosto zbytečné a v zásadě neoprávněné nařknutí, které si autorka prostě nezasloužila.

Ale pokud vás tohle handrkování z nějakého důvodu minulo a rádi byste si udělali obrázek sami, mrkněte na následující odkazy, které vás kauzou postupně provedou –⁠ z jedné i z druhé strany.
Ale klidně googlete dál, najdete toho celé stohy.

Mně se knížka každopádně líbila a myslím, že ji mohu v klidu doporučit. Tedy... pokud máte texty Aleny Mornštajnové rádi, samozřejmě. :-)


Obecné údaje

Název: Les v domě
Autorka: Alena Mornštajnová
Interpret: Ivana Uhlířová
Vydavatel: OneHotBook
Rok vydání: 2023
Délka: 8:44 h

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý