Kompaktní průvodce japonskými myšlenkovými směry: Japonisme

Knihy o tom, jaké strategie využívají různé národy k dosažení spokojenosti, k nám přicházejí z různých světových stran. V poslední době jsou to tedy především inspirativní filozofie ze severu, ale ani východ není v tomto trendu nikterak pozadu. A já bych dneska ráda přestavila sympatický titul Japonisme. Podotýkám, že knížka nebyla přeložena do češtiny, takže se musíte smířit s originálem (tj. angličtinou). Nicméně si myslím, že zrovna v tomto případě nejde o nikterak náročný text, tudíž klidně do toho. :-)


Japonisme

Zasvěcený, ale osobní styl

Než se zaměřím na samotný obsah publikace, považuju za nutné zmínit, že text rozhodně nepůsobí odborným dojmem. Naopak - je to poměrně "osobní" psaní. Autorka Erin Niimi Longhurst je sice absolventkou oboru sociální antropologie a dostatečné vzdělání ve věci tlumočení cizích kultur jí nechybí, především je to však blogerka a i další její pracovní aktivity se motají kolem medií. Dále bych zdůraznila, že se rovněž jedná o slečnu s japonskými kořeny, která se snaží (srozumitelnou a líbivou formou) předat čtenáři svůj vlastní pohled na japonský svět. Vysvětluje, v čem ji jednotlivé směry inspirovaly, a jak je ona sama implikovala do svého života.

Co v Japonismu najdete?

Knížka je jakýmsi průvodcem po rozličných myšlenkových cestách vycházejících z japonské kultury. Konkrétně jsou tu představeny následující filozofické koncepty: 

  • ikigai (hledání smyslu života)
  • wabi-sabi (přijetí krásy věcí v jejich pomíjivosti a nedokonalosti)
  • kincugi (oslava nedokonalosti a vad)
  • shinrin-joku (umění lesní terapie)
  • ikebana (aranžování květin)
  • tabemono (kuchyně)
  • ocha (čajové umění)
  • onsen (koupele v pramenech)
  • v náznacích autorka také popisuje principy japonského bydlení nebo kaligrafie.

Každé z těchto témat je mírně rozvedeno, ale přijde mi, že žádné z nich vlastně není probráno takzvaně se vším všudy. Žádná z kapitol není natolik podrobná, aby člověk to či ono téma procítil skutečně do hloubky. Jinak řečeno - pokud byste se zatoužili věnovat některému z konceptů důkladněji, budete se muset poohlédnout jinde. Japonisme je spíše takovým inspirativním přehledem. Autorka před čtenáře rozprostře lákavou škálu směrů, z nichž si může každý vybrat to své.

Milé knižní provedení

Co bych ale určitě ráda vyzdvihla, je zpracování knížky. Ona je totiž fakt krásná. Malá, příjemná, plná nádherných fotek a estetických ilustrací. Co do velikosti a stylu se tahle knížečka mimochodem velmi podobá titulu Hygge Maika Wikinga, jestli ho znáte. I když, popravdě řečeno, Japonisme se mi vizuálně zamlouvá ještě o kapku víc. :-)

Japonská přísloví lemující text

Také jsem ocenila, že Erin knížku (jen tak mimochodem) obohatila o některá japonská přísloví, přiléhavé citace a jiná "moudra" (viz čtvrtý obrázek dole). Ne, že bych tyto stránky pokládala za nepostradatelné, ale doplněk k textu je to líbezný.

A komu bych knížku doporučila?

No... určitě ne někomu, kdo se již se zmíněnými směry setkal, nebo se jimi dokonce podrobně zabýval. Pro takového člověka by titul Japonisme představoval poměrně zbytečné čtení. Pokud ale kniha padne do ruky zvídavému, étericky naladěnému a Japonskem nepolíbenému jedinci, může se mu stát skvělým společníkem. :-)

Japonisme je zkrátka takovou přívětivou vstupní branou do světa japonských myšlenkových směrů.


Japonisme

Japonisme a japonská směs

Obrázek z knížky: sushi

japonské přísloví

Obrázek z knížky - kincugi


Bibliografické údaje

Název: Japonisme
Autorka: Erin Niimi Longhurst
Ilustrace: Ryo Takemasa
Nakladatelství: Thorsons
Rok vydání: 2018
Počet stran: 288
ISBN: 978-0-00-828604-0

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý