Kam s vyřazenými knihami?

Dneska trochu prakticky. :-) Myslím, že každý čtenář někdy řešil otázku, co s vyřazenými knihami. Přetřízení knihovny je totiž pouze prvním krokem k tomu, abychom uvolnili místo na nové výtisky a zbavili se těch, které už z různých důvodů nepotřebujeme. I já jsem v minulosti zkoumala, "kam s nimi" - prostor naší domácí knihovny také není nafukovací. :-D Čili... jaké tedy máme možnosti? 




Člověk má obvykle představu, jak by zhruba chtěl s vyřazenými knihami naložit. Zpravidla přemýšlíme o dvou alternativách: buď z nich chceme ještě něco vytěžit (a prodat je), nebo je naším primárním cílem vyklidit prostor v knihovně (a třeba je i darovat). Otázka zní, kde a jak. Plus - existují i jiné způsoby, jak poslat literaturu dál. Pojďme se na to tedy společně podívat. (↓)

1)    Varianta PRODAT

  • Antikvariáty - Kontaktovat majitele antikvariátů se vyplatí především ve chvíli, kdy se vám v bytě povalují stovky knih, se kterými si nevíte rady. Podle mě je to ideální řešení, pokud kupříkladu likvidujete něčí pozůstalost. V takovém případě totiž antikvář většinou přijede přímo na místo (samozřejmě po domluvě), vybere tituly, které jsou prodejné, zaplatí v hotovosti a je to. Nevýhodou je, že vám pak v bytě zůstane spousta nevykoupeného materiálu, a ten nakonec stejně budete muset zpracovat jinak. 
  • Inzertní portály - Chcete-li se ovšem zbavit jen několika kusů, tak je můžete zkusit nabídnout přes prodejní portály, jakými jsou třeba Aukro, Bazoš nebo dokonce bezplatný Vinted. Knížky je také možné inzerovat na knižních databázích - na ČBDB nebo na Databázi knih (na DK ovšem, tuším, za vystavení knihy zacvaknete menší poplatek). Výhodou této formy prodeje určitě je, že si sami určíte cenu, za niž jste ochotni knížky prodat, kolik chcete za poštovné a tak podobně. Na druhou stranu se může stát, že někdo projeví zájem, načež následuje ticho po pěšině. A vy nevíte. (To se mi stalo víckrát). Nebo si kupující knihu zapomene vyzvednout (tohle se stalo kamarádce). Největší slabinou inzertních portálů je pro mě ale něco jiného: zrovna knihy tady až tak na odbyt nejdou. Pro představu (z mých zkušeností) - za rok inzerce se mi z cca padesáti titulů prodalo pouhých osm...
  • Trh knih - Speciálním místem pro inzerování literatury je pak Trh knih; portál specializovaný výhradně na prodej knížek. Funguje takto: zaregistrujete se, vložíte knížky a pak už jen čekáte na odezvu. Trh knih má jednu významnou přednost - slouží jako jakási úschovna peněz. Takže - když si poptávající osoba knihu koupí - zaplacená částka je bezpečně uložena u prostředníka a vyplacena ve chvíli, kdy kupující potvrdí přijetí zboží. (Provize portálu činí 15 % z prodané publikace, pro info.)
  • Facebook - Zajímavým prostorem jsou též facebookové skupiny zaměřené výhradně na knižní prodej. Z hlediska poptávajícího samozřejmě existuje určité riziko, že se pod prodávající osobou skrývá falešný profil podvodníka (na to pozor). Nicméně z pohledu osoby inzerující je nevýhodou této sociální sítě především skutečnost, že váš příspěvek velmi rychle zastará a během pár dnů je již ztracen ve facebookové historii. Zkusit se to ale dá, minimálně v prvním kole. :-)

  • Online antikvariáty - A mými osobními favority v prodávání knih jsou online antikvariáty, zejména Reknihy a Knihobot. Ty totiž za člověka zařídí téměř vše - jednotlivé knihy jsou zde podrobně nafoceny, znalecky naceněny, neprodejné / poničené kusy ekologicky zpracovány, někdo za vás vykomunikuje prodej, zabalí zásilku a expeduje ji. Po vás se v podstatě chce jen jedno: abyste knihy (klidně po deseti) nafotili, a když vám antikvariát schválí, že jsou tituly prodejné, tak jim je na jejich náklady hromadně odešlete. Provize, již si nárokují, se na jednu stranu může jevit vysoká (Knihobot - 40 % plus 29 Kč, Reknihy 50 %), ale podle mě je to nakonec fér. S ohledem na vše výše uvedené, a zvláště pak proto, že se na těchto místech spousta nabízených knih opravdu prodá.

2)    Varianta DAROVAT
  • Dárek známému / blízkému - Jako první alternativu uvádím možnost knihu darovat někomu, jehož osobně známe. Obecně vzato to není špatný nápad, jen bych doporučila pečlivě zvážit, zda by se oné osobě darovaná kniha skutečně mohla líbit... Ať to prostě nevypadá, že se nám zachtělo zabít dvě mouchy jednou ranou.
  • Knihovny - Také je možné podpořit knihovny. I ty však mají, podobně jako třeba antikvariáty, svá pravidla. A zdaleka neberou všechno. Proto je dobré se v konkrétních knihovnách předem informovat, co by potenciálně vzali a co nikoli.
  • Nemocnice, domovy pro seniory - Dále lze knihy věnovat nemocnicím a domovům pro seniory. Nicméně i v tomto případě bych se asi předem zeptala, zda by byl takovýto dar na vybraném místě vítaný.
  • Dobročinný antikvariát - Vedle klasických antikvariátů pak existují také takové, prostřednictvím nichž můžete přispět na dobrou věc. Jedna taková charitativní akce se například každoročně (v listopadu a v prosinci) pořádá v Brně (odkaz zde). Prostřednictvím portálu vykupujeme-online.cz zase sami rozhodnete, jestli si výtěžek z prodaných knih necháte, nebo zda se jej vzdáte ve prospěch některé z dobročinných organizací (Člověk v tísni, Zvíře v tísni, Home for Trees, Unicef...).
  • Kavárny - Vlastníte-li jen jeden / dva nadbytečné výtisky, zpozorněte, zda se ve vašem okolí náhodou nenachází kavárna se čtecí poličkou, kam je možné knihy darem umístit. Těch je také všude kolem poměrně dost.
3)    Varianta VYMĚNIT

  • Swapy knih - Jednou z možností, jak s nechtěnými knihami naložit, je vyměnit je za jiné. Proto se ještě na chvilku vrátím k Facebooku - tam totiž najdete skupiny pro tento účel určené. Hledejte je pod heslem "swap knih" - skupin existuje více, některé z nich jsou dokonce lokální (Ostrava, Brno, Praha...). Funguje to jednoduše - prostě nabídnete svou knihu a nastíníte, za co byste rádi měnili. A třeba se někdo chytne.
  • Martinus - Možnost knihy vyměnit též momentálně nabízí Martinus v rámci projektu Knihovrátek (odkaz zde). V tomto případě máte možnost vyměnit novodobé a nepoškozené výtisky za peněžní poukazy, které jsou využitelné na jejich e-shopu.
  • Knihobudky - Také existuje (nejen) u nás v České republice nespočet takzvaných KnihoBudek, kde je možné knihy nejen zanechat, ale také si odtud jiné odnést. Pro více informací mrkněte sem.
4)    VÝTVARNĚ UPOTŘEBIT
  • A na závěr jedno řešení kreativního typu: pokud máte uměleckou duši, můžete knihy využít jako materiál pro tvorbu koláží, knihosoch, nebo třeba zkuste poskládat vlastní origami. Nechte se inspirovat. Třeba tady. :-)
Tak... a více už mě toho momentálně nenapadá. Co děláte VY, když na na vás knihy vypadávají z poliček? Dejte vědět. :-)

Komentáře

  1. Tak to je naprosto vyčerpávající přehled! K tomu není co dodat.
    Já osobně vyzkoušel vlastní bazar jako součást blogu. To bylo šíleně pracné, plus všechny nevýhody co píšeš v článku - že se někdo neozve, nechce platit apod.
    Pak jsem nějakou dobu vyhazoval, ale to mi samozřejmě bylo líto.
    Pak se objevila knihobudka na nádraží, tam jsem nosil přebytky celkem rád, protože utěšeně mizely (jenom doufám, že je agilní spoluobčané nenosili do sběru).
    No a pak jsem objevil Knihobota, což je řešení přímo luxusní.
    Momentálně tedy primárně Knihobot, a co zjistím, že má u něj mizivou cenu, tak tam ani neposílám a nosím do knihobudky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám nejraději Knihobot. :-) Na sítích jsem sice četla výtky ohledně té jejich provize, ale mně osobně to přijde v klidu... ONI to nafotí, ONI to nacení (někdy až překvapivě dobře :-D), ONI to zabalí, ONI to odešlou, ONI se postarají o placení... A já mám okamžitě prázdný prostor v poličkách, na účtu se mi objevují drobáky a nemusím pro to dělat téměř nic. :-)

      Jo a občas u nich i nakupuju. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý