Tipy na "hygge romány"

Když bych na vás měla vybalit některé ze svých čtecích guilty pleasure, jednoznačně by to byla má obliba romanťáren obohacených o prvky hygge. :-) Pro jistotu objasním význam tohoto pojmu, kdyby někoho z vás náhodou doposud míjel; hygge je dánské (a též norské) slovo vyjadřující pohodový přístup k životu, útulno, pohodlí, příjemnou atmosféru, chuť užívat si kouzlo okamžiku. (Pakliže byste koncept zatoužili procítit hlouběji, vřele doporučuju titul Hygge Maika Wikinga. To jen tak bokem.) Každopádně jsem v poslední době zaznamenala nástup jisté čtecí vlny - čím dál víc narážím na knížky romantického typu, v nichž je jedním z klíčových prvků právě tohle. Útulná atmosféra. Teplo domova. Pospolitost. A podobně. :-)


Hygge romány

Znaky hygge románu

Pro začátek bych měla upozornit na to, že pojem hygge román není úplně literárním termínem. Jen jsem se snažila najít sousloví, které by co nejlépe vyjadřovalo okruh knih, o kterých tady dneska hodlám psát. :-) 

Tak tedy: v jádru hygge románů zpravidla stojí  hrdinka, povětšinou cca třicetiletá, která je single. Ta se ocitá v nějaké krizi (ať už pracovní nebo vztahové) a na čas odjíždí do zahraničí. Tam najde nejen opravdové přátele a muže svých snů, ale i sebe samu. Povahově navíc jde o velmi činorodou slečnu, aktivní, pracovitou, férovou, atraktivní, hezkou. Ona se tak sice úplně necítí, ale v očích lidí kolem ní je to vlastně téměř dokonalá bytost.

Dalším rysem je pak právě hygge atmosféra. Autorky nechávají své postavy popíjet delikatesní horké nápoje (kakao, čaj, čokoládu), pojídat domácí (často sladké) pečivo, usazují je ke krbu, ve kterém praská oheň. Veškerý interiér je útulný a příjemný - často se mluví o dekách, polštářcích, svíčkách, přívětivém osvětlení, o dřevěných doplňcích, přírodních materiálech. Navíc hrdinka nezřídka kdy vyráží do některé země s chladným podnebím, často na sever, pročež teplo u krbu v kontrastu se zimou za okny tím spíše vynikne.

A teď už konečně ke konkrétním tipům:

Romantické útěky Julie Caplinové

Kavárna v Kodani, Hotýlek na Islandu a Chata ve Švýcarsku


Pokud jste tento článek otevřeli, je docela možné, že o romantických útěcích Julie Caplinové už jste slyšeli. Jde o sérii knížek s útulnými ilustracemi a texty obohacenými o sugestivní popisy jídel. Autorka vás donutí dát vařit vodu na čaj, zaexperimentovat si v kuchyni nebo si alespoň zajít na čerstvé pečivo do dobré pekárny. :-) Mimochodem - kdysi jsem speciálně o Juliiných románech napsala samostatný článek (odkaz zde), ve kterém jsem se zamýšlela nad tím, jak dlouho nás může její receptura na příběh bavit. To jsem ještě netušila, jak moc toho ještě v budoucnu vydá. :-D Každopádně si troufám tvrdit, že některé z těchto knih jsou více "hyggeligt" než jiné, proto za sebe musím doporučit hlavně následující tři: Kavárnu v Kodani (první vlaštovka série), Hotýlek na Islandu (2020) a Chatu ve Švýcarsku (2021). Pokud máte chuť na hygge, vyberte si některou z nich. :-)

Život zn. Hygge

Život zn. Hygge


Další útulným románem je Život zn. Hygge Rosie Blakeové. Tady je ústřední hrdinkou milá Dánka Klára přijíždějící do malého městečka v Anglii, ve kterém se velice spontánně rozhodne na nějakou dobu zakotvit. Aby postavila na nohy místní krachující hračkářství. Motivace stěží uvěřitelná, ale s tím už člověk zkrátka musí počítat. :-) Klára nicméně přináší do městečka pohodovou atmosféru, chaotické či studené prostory dokáže přetvářet v místa plná hřejivé pohody. I z hračkářství se stává úžasný obchod pro děti. Výloha ožívá, zapadlé hračky získávají důstojné místo v regálech. Mladá žena s milým úsměvem městečko stmeluje a sama v něm nachází přátele, klid, domov. A samozřejmě muže.

Hygge a polibky

Hygge a polibky


Přiznám se, že knížku Clary Christensenové jsem si koupila až v nedávných výprodejích (když její cena klesla na dvouciferné číslo). Původně mě totiž odrazoval název titulu. Hygge a polibky zní na můj vkus prostě až moc cukrkandlově. Ale nakonec jsem se do čtení pustila... a bylo to fajn. :-) Příběh je o třicetileté Bo, kterážto vede poněkud pofidérní vztah s kolegou z práce, dostane výpověď a její svět se rozsype na malé kousky. A tak si dá malou pauzu. Odjede si utřídit myšlenky do dánského městečka jménem Skagen a hrdinčina cesta nabírá nový směr. Pokud mohu mít jednu výhradu - Bo mi připadala ještě o chlup naivnější než protagonistky ostatních hygge titulů. To mě zpočátku mírně dráždilo... ale její týdenní výlet do Dánska to nakonec celkem vykompenzoval. :-)

Strom splněných přání

Strom splněných přání


A nyní poslední tip - Strom splněných přání. Jane je svou šéfovou donucena vyrazit na odpočinkovou služební cestu do Norska, aby dala dohromady článek o vánočním stromečku. Pro úspěšnou novinářku úkol pod úroveň, vůbec se jí tam nechce. Nakonec se ale ukáže, že i z tak "nudného" tématu začne klubat cosi vzrušujícího. Budu upřímná - hygge faktor je v tomto románu o něco méně zřetelný než v románech výše. Zvláště tedy, pokud se necháte unést tou sněhově čajovou obálkou a čekáte příliš. Na druhou stranu - nějaké hygge najdete i tady... a proto zařazuji. :-) Extra body bych knížce přidělila za to, že její děj není tak předvídatelný jako u ostatních románů tohoto typu. Plus - příběh o vánočním stromku je orámován norskou historií, a to mu propůjčuje i něco "navíc".

...

Vím, že jsou hygge romány jakýmisi pohádkami pro třicetileté holky. Jasně, že jsou to naivní příběhy, to si zcela uvědomuju. Ale zatím jim prostě nemůžu odolat a jednou za čas si jeden z nich dopřeju. No a... úplně nejlépe si je samozřejmě vychutnám v noci pod hřejivou dekou, v teplém osvětlení lampičky, s vůní vanilky kolem a teplým čajem (nebo čokoládou) v ruce.  ♡

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý