Julie Caplinová: Chata ve Švýcarsku

Romantickou knížku své oblíbené romantické série Romantické útěky jsem si cíleně šetřila na romantické zimní období. A když mi ke čtení Chaty ve Švýcarsku začalo i romanticky chumelit, tak jsem tohoto načasování opravdu vůbec nelitovala. :-) Zimní počasí je totiž k příběhu odehrávajícímu se v zasněžených horách naprosto ideální. 


Chata ve Švýcarsku

Nástin děje

Mina (povoláním potravinová technoložka) je temperamentní slečna. Žije ve vztahu s jistým Sebastianem, dokud nezjistí, že jim to až tak nefunguje. Vlastně vůbec. Přítel ji opouští a ona se ocitá na jakési kariérní / vztahové křižovatce, pročež se vypravuje na dovolenou do Švýcarska. Hodlá se nadýchnout čerstvého vzduchu, dopřát si odstup a hlavně - rozhodnout se, co se svým životem dál. Při této cestě (jak už jsme u Julie Caplinové zvyklí) samozřejmě narazí na úžasného kluka... A taktéž na spoooustu čokolády. ♡

Mina

Považuju za nutné poznamenat, že Mina se od ostatních hrdinek ze série povahově mírně odlišuje. Je divočejší, vysoce spontánní (někdy až moc), nerozvážná, akční. Má smysl po dobrodružství a ráda zkouší nové věci. Sice si pořídila motivační knihu, aby se takzvaně "srovnala", ale ta ji nudí. Raději je v pohybu, než aby ztrácela čas s nanicovatou příručkou. Lyžuje, běžkuje, snowboarduje, v kuchyni miluje experimenty a nezvyklé chutě. Prostě sympatická činorodá holka, kterou si oblíbíte. :-)

Vůně švýcarské čokolády

O čokoládě už jsem mluvila výše, ale mám pocit, že bych její význam měla ještě malinko podtrhnout. S dortíky a kakaem se totiž autorka rozhodně nekrotila - všude se to hemží pralinkami, cukrem, korpusy, všemožnými čokoládovými kreacemi a variacemi. Malá ochutnávka, ať víte, o čem mluvím:

"Mina přistoupila blíž a začala číst cedulky: bílá čokoláda s růžemi, jogurtem a malinami, hořká čokoláda s citronem a ibiškem, mléčná čokoláda s lískovými oříšky." (str. 45)

Švýcarské reálie

Co se švýcarských reálií týče, něco málo se člověk dozví, i když o nich to samozřejmě není. Už v první třetině knížky jsem nicméně narazila na pár takzvaně edukativních pasáží, které byly sice do textu na můj vkus impementovány až moc okatě - Mina cestuje vlakem do Valais, přičemž jí o zemi vypráví jeden ze spolucestujících... Ale nevadí. I tak mě například zaujalo, že se ve Švýcarsku před časem pořádaly nudistické túry (což je dneska prý v některých kantonech zakázáno). :-)

A hygge?

Knížky Julie Caplinové jsou pak mimo jiné typické tím, že na čtenáře přenášejí hygge atmosféru. Ani Chata ve Švýcarsku není výjimkou, i když v alpské krajině najdete tohoto typu útulna přece jen o špetku méně než třeba v Kavárně v Kodani nebo v  Hotýlku na Islandu. To je asi tou Minou. Minu nedonutíte sedět příliš dlouho v pohodlí interiéru, ona se zkrátka vrhá dolu ze svahů nebo se nechá vylákat kamarádem na běžeckou túru po horách. :-D I tak se ale chvílemi nacházíte v příjemném, hřejivém prostředí plném harmonie a pospolitosti, cítíte vůni dortíků, horkého čaje a vnímáte teplo sálající z krbu. A to je jednoduše příjemné.

Na závěr...

... už tedy jen dodávám, že jsem i tentokrát od Julie Caplinové dostala přesně to, co jsem čekala. A spoustu čerstvého vzduchu navíc. :-) Byla to prostě taková napůl energická a napůl útulná romantika. 

P.S.: Ještě malá rada - pokud byste Chatu v Švýcarsku hodlali využít jako vánoční dárek, doporučuju ji rovnou zabalit i s tabulkou čokolády. Mohla by se hodit. :-)


Chata ve Švýcarsku - obálka

hvězdičky

Chata ve Švýcarsku a kakao

Chata ve Švýcarsku


Bibliografické údaje

Název: Chata ve Švýcarsku / The Little Swiss Ski Chalet
Autor: Julie Caplinová
Překlad: Karolína Medková
Ilustrace na obálce: Kateřina Brabcová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2021
Počet stran: 344
ISBN: 978-80-271-1276-0

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý