Nejlepší knihy o čaji

Miluju čaj. Fakt hodně. ♡ Takže si o něm ráda občas něco přečtu. A protože se do hlubin čajů a čajových kultur pročítám už poměrně dlouho, vytvořila se mi doma hezká kupička publikací, které se tomuto nápoji věnují. A které z nich mám nejradši? O tom je dnešní článek. :-)


Moje čajové srdcovky

Příběh čaje

Mým úplně nejoblíbenějším knižně-čajovým společníkem je bezesporu Příběh čaje od autorů Thomových. Je to komplexní průvodce čajovým světem, který pojednává o roli tohoto nápoje v rámci jednotlivých zemí, zpracovává čajovou historii a tak podobně. Knížka je velkoformátová, poctivá a plná perfektních fotek, které mě pokaždé dokonale naladí a vtáhnou. ♡


Příběh čaje

77 čajů

Dále musím rozhodně upozornit na titul 77 čajů Michala Thomy. Oproti ostatním publikacím, které tady dneska zmiňuju, je tato poněkud stručnější, co se obecných informací týče. Na druhou stranu však autor každému z představovaných čajů věnuje výstižnou dvojstránku shrnující vše podstatné (jeho historii, způsob přípravy, charakteristiku lístků, barvu nálevu, a to i s fotografiemi). Kniha je navíc řešena velice přehledně. Každý typ čaje má svůj „štítek“ viditelný na ořízce, a díky tomu velmi rychle dohledáte všechno, co potřebujete. Já osobně 77 čajů každopádně vnímám jako takový praktický čajový atlas.

77 čajů

Všechny čaje Číny

Na titulu Všechny čaje Číny se mi líbí především jeho systematičnost. Informativní základ je tady sice stejný jako v daleko obsáhlejším Příběhu čaje (důraz je samozřejmě kladen na čaje čínské). Nicméně mimo to se v knížce objevují různá schémata a tabulky, které vůbec nejsou k zahození: mapa čínských provincií, rozdělení čajů podle míst sběru, synonyma v rámci čajového názvosloví, schémata zpracování různých typů čaje. Tohle určitě pokládám za šikovný přínos. :-)

Všechny čaje Číny

Vše o čaji o čajomily

Další super knížku o čajích s názvem Vše o čaji pro čajomily napsal Karel Valter a její specifikum spočívá v tom, že čaje charakterizuje tak trochu vědecky. Na tomhle průvodci se mi osobně líbí hned několik věcí. Zaprvé je úžasně podrobný a přesný, co se popisu čajů týče. Zadruhé tady najdete spoustu dalších vychytávek, mezi nimiž bych jmenovala například propracovanou kapitolu o tom, podle čeho lze hodnotit kvalitu čaje nebo třeba informace vysvětlující, co konkrétně se s čajem děje po přidání určitých přísad (cukru, mléka...). No a za třetí – navzdory odbornějšímu stylu knížky zůstává autorův text příjemně čtivý.

Vše o čaji pro čajomily

Piju čaj

A kromě všeobecně vzdělávacích publikací musím na závěr zmínit i Ludvíka Kunderu s jeho dílkem Piju čaj. To sice také obsahuje nějaké ty obecné čajové reálie, leč povahou je tahle knížečka spíše umělecká. Ludvík Kundera o čaji píše pocitově, zkoumá jeho vnitřní podstatu, skládá o něm poetická souvětí i básně. Poslední část pak tvoří jeho sbírka čajové poezie jiných umělců. Je to celé líbezně hravé a sympatické (viz samostatný článek zde). :-)

Piju čaj


Čaj je prostě úžasný meditativní nápoj, který inspiruje a chutná! ♡

Taky se o něm občas něco rádi dozvíte?

Já vždycky!

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý