Ludvík Kundera: Piju čaj

"Čaj je víc než nápoj. Je to pobídka ke snění či lépe: k meditaci. Vypít šálek čaje - to by v naší dnešní uspěchanosti měla být oáza poklidného spočinutí mimo všechny zmatky, aféry, idiotské kampaně a módní vlny."

Je pozoruhodné, kolik lidí si oblíbilo zdánlivě tak prostý nápoj, jakým je čaj. Ale chápu to. I já jsem mu propadla. :-) Už dlouho miluju jeho vůni, chuť a klid s ním spojený. ♡ A protože jsem kromě toho i knižní maniak, samozřejmě po očku sleduju, co kdy kdo o čajích napsal. Jednou z čajových klasik je rozhodně kniha Piju čaj spisovatele a básníka Ludvíka Kundery (1920-2010). Čajomilce, kterého tento nápoj evidentně také okouzlil. Stejně jako "nás".



Publikace Piju čaj vyšla v roce 2003 v nakladatelství Atlantis a má tři části, kterým bych se chtěla postupně věnovat. Jsou jimi: O čaji vůbec a zvláště, Padesát čajových portrétů a Antologie (výběr českých i světových básnických textů o čaji). Každá z nich je trochu jiná a každá má své kouzlo. Čili - pojďme rovnou na to. :-)

Oddíl 1: O čaji vůbec a zvláště

První velká kapitola O čaji vůbec a zvláště je řešena jednak formou napůl autentických / napůl fiktivních rozhovorů s Ludvíkem Kunderou, a jednak souvislými výklady na téma čaj. Autor zde poměrně zábavným způsobem vymezuje základní pojmy, vypráví o pěstování čaje, jeho historii, o čajové keramice a tak. Je to část poučná, i když nepříliš dlouhá. Čajoví odborníci tady nejspíše mnoho nového nenaleznou, navíc už dnes v tomto směru existují mnohem podrobnější publikace. Nicméně pro doposud nezasvěcené jedince je to příjemný a stravitelný základ. A co mi bylo sympatické - v rozhovorech se zračí osobní přístup autora k čaji a emoce s ním spojené.

"Čaj bystří, myšlenka dostává ostřejší obrysy. Zrychluje jejich prolínání, ale nevytváří chaotické shluky." (str. 80)

Oddíl 2: Padesát čajových portrétů

Druhý oddíl knížky je pak zároveň mým nejmilejším. :-) Tady totiž autor nejen beletristicky a po svém popsal jednotlivé druhy čajů, ale hlavně každému z nich věnoval vlastní minimalistickou báseň. Takže kromě četných zajímavostí o čajících nasáváte i doušky poezie. Přijde mi to nápadité a líbezné. L. Kundera napsal veršíky o Senche, Pai Mu Tanu, Darjeelingu...

O japonské Banche:
Ten čaj je vlídně velkolistý.
A barva potom: bledě žlutozelená...
Choroby vymítá. Tu nejobávanější zejména.

Nebo o čaji Earl Grey:
Silice šumí.
Po odvratu mraků pak
chvála podnebí.


Oddíl 3: Antologie

Závěrečná část má nejdelší rozsah a najdete v ní bohatou sbírku uměleckých textů na čajové téma. Ludvík Kundera sem zařadil jak autory východní (Bašó, Šej-min...), tak evropské (Heinrich Heine, Christian Morgenstern, Philippe Soupoult...) včetně těch českých (Vítězslav Nezval, Konstantin Biebel, Ivan Blatný...). Většinu těchto textů tvoří poezie a dokonce se tu objevuje taková, kterou kolegové Ludvíku Kunderovi přímo věnovali (viz ukázka tvorby Jiřího Žáčka, obrázek druhý od konce). Najdou se tu ale i prozaické útvary, útržek dramatický či notové záznamy čajových písní.

Jan Kašpar: DEN POTÉ

posilam e-mail
za velkou louzi
to be kept dry!

dubové listí
v kaluži vody
podzimní čaj

Obrazová příloha

Vizuálně je knížka přikrášlena čajovými ilustracemi a sem tam i nějakou fotografií, často jde o tvorbu Zdeňka Thomy. Musím však poznamenat, že nepříliš kvalitní černobílý tisk fotky zevšedňuje, ubírá jim kouzlo. Proto, pokud byste se rádi doopravdy kochali výtvory tohoto umělce, odkazuji na publikaci Příběh čaje, v níž skutečně vynikly. Nicméně jako minimalistické dokreslení čajové atmosféry je vlastně i to černobílé zpracování v pořádku. :-)

Jak si knížku nejlépe užít?

Je samozřejmě možné knížku pročítat od začátku do konce, ale podle mě je fajn si takto přečíst pouze úvod a ze zbytku kapitol si vyzobávat básničky podle chuti. :-) Pijete-li třeba jasmínový čaj, nalistujete si jasmínový čaj... Nebo prostě jen degustujete čajovou poezii jako nasládlé sušenky.

Nuž... já jsem si tuhle knížku doslova vychutnala.

Doušek po doušku, lístek za lístkem, verš za veršem. :-) Je to naše česká poetická čajová klasika, kterou doporučuju úplně všem čajovým nadšencům.









Bibliografické údaje

Název: Piju čaj
Autor: Ludvík Kundera
Nakladatelství: Atlantis
Rok vydání: 2003
Počet stran: 270
ISBN: 80-7108-231-7

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý

Knihy, které vás přenesou do Japonska

Tereza Ramba: DobroDruhům