Z mých oblíbených: Příběh čaje

Jedním z pokladů mé knihovny je precizní velkoformátová kniha Příběh čaje. Mám ji už dlouho, takových... deset let, řekla bych. Kompletně jsem ji sice četla jenom jednou, ale pravidelně se k ní vracím. Občas si v ní potřebuju něco vyhledat a navíc –⁠ její vůně a úžasné fotky uvnitř mě prostě nikdy neomrzí. Pokaždé, když knížku otevřu, tak mě ty čajové kultury nádherně vtáhnou. ♡


Příběh čaje

Zdeněk, Soňa a Michal Thomovi

Knihu dala dohromady trojice autorů Thomových; publicistka Soňa Thomová (*1947), fotograf a cestovatel Zdeněk Thoma (*1938) a Michal Thoma (*1979) – absolvent kulturologie na FFUK. Všichni tři čaji propadli, každý po svém. Aktivně se o něj zajímají, cestují (nebo alespoň cestovali) po zemích, v nichž tento nápoj hraje prim. Největší autorský podíl na knize má údajně Soňa, Zdeňkovi zase publikace vděčí za většinu fotografického materiálu. Láska autorů k tématice čaje je každopádně jak na textu, tak na fotografiích znát a je... prostě nakažlivá. :-)

Úžasná cesta čaje

Publikace je členěna geograficky – ve směru šíření čajové kultury. Vyprávění začíná v Číně, pak pokračuje přes Mongolsko, Tibet, Japonsko a Indii až do Evropy, potažmo do zbytku světa. Text člověku postupně představuje čajovou historii, mistry ze starých časů, literaturu, v níž se čaj vyskytuje, najdete zde odkazy na původní písemné prameny. Také se dozvíte, jaké role v rámci jednotlivých zemí tento nápoj hraje, jakým způsobem ho kde konzumují, co pro různé národy znamená. Mě osobně právě tenhle aspekt bavil úplně nejvíc.

Obecné čajové info

Poslední kapitola pak obsahuje základní informace o čaji – píše se tu, jak se pěstuje, sklízí, zpracovává, připravuje... co znamenají tajemné značky označující jeho kvalitu (FF, SF, PS, TGFOP, TGFOF...). Dozvíte se, jak se dělí, proč je zdraví prospěšný a některé základní druhy čajů jsou tu popsány i podrobněji. Jedná se sice o pasáž určenou především čajovým začátečníkům, ale i lidem jako já, kteří si občas něco potřebují zopakovat a znovu ujasnit, se vlastně čas od času hodí. Repetitio est mater studiorum. :-)

Vizuální potěšení

A na závěr nemohu neupozornit na kouzlo fotografií, které vyprávění o čaji doplňují. Ty obrázky jsou zkrátka boží – kvalitní práce kvalitně vytištěná na kvalitním papíře. Přiznám se, že já si knížku sem tam prohlížím. Jen tak. Pro radost. Kvůli těm nádherně vyfoceným plantážím, zenovým zahrádkám, japonským domečkům, keramice... Je to nádhera.

Čajové vibrace

Když to tedy shrnu – Příběh čaje má zkrátka atmosféru. Jeho stránkami zvolna prostupuje čajová nálada, která se na člověka příjemně přenáší. Ty lístky, hrníčky, konvičky, nálevy, klid. No... pro mě osobně bylo tohle čtení v minulosti jedním z impulzů, které mě donutily se do čajů začít hlouběji propíjet.

Pokud byste se tedy rádi ponořili do vůně tohoto božského nápoje, za Příběh čaje se vřele přimlouvám. :-)

Já sama tuhle knihu každopádně miluju 


Příběh čaje

Příběh čaje: les

Příběh čaje: stránky

Příběh čaje: čajová chýše

Příběh čaje: text

Příběh čaje: čaj


Bibliografické údaje

Název: Příběh čaje
Autoři: Michal Thoma, Soňa Thomová, Zdeněk Thoma
Foto: Michal Thoma a další
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2002
Počet stran: 400
ISBN: 978-80-7203-447-5

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý