Meik Wiking: Hygge domov

Od té doby, co jsem poznala severský pojem „hygge“, si mnohem lépe užívám okamžiky pohody a útulna. Chápu, že to tak nemá každý, ale já prostě jo. :-) A přestože nejsem typ člověka, který by měl potřebu pořizovat si každou hyggelig publikaci, která se v knihkupectvích objeví, na knížky Meika Wikinga mám prostě slabost. Už jsem četla Hygge, LykkeUmění vytvářet vzpomínky. A když u nás vyšla knížka zaměřená na interiéry, sáhla jsem i po ní. A proto – vítejte v Hygge domově. :-)


Hygge domov

Hygge domov a jeho myšlenky

Meik Wiking je dánský spisovatel, který se zaměřuje na štěstí. Spokojenost je jeho profesí. Otázku štěstí bere se vší vážností, zkoumá ji do hloubky a prostřednictvím příjemných knížek pak sdílí své závěry. Dokonce založil tzv. Institut pro výzkum štěstí. :-) (To jen tak, pokud jste o něm doposud neslyšeli.)

A tentokrát tedy došlo na interiéry. Hlavní myšlenka knížky Hygge domov říká, že bychom se měli více zamýšlet nad uspořádáním svých domovů. Aby to byly skutečně domovy a nikoli jen studené neosobní domy nebo byty. Meik Wiking vysvětluje, jak přemýšlet o rozmístění nábytku a o věcech, kterými se obklopujeme. Řeší, proč se v některých prostorách cítíme příjemně a v jiných to drhne. A dotýká se třeba i vlivu interiéru na náš pracovní výkon nebo na sociální vazby.

Tipy a triky

Podobně, jako tomu bylo i v předchozích knížkách, i tady najdete nespočet tipů na to, jak si zpříjemňovat dny. V tomto případě se však autor zaměřuje především na věci. Na předměty, kterými se obklopujeme.

Mě osobně oslovila kapitola o tom, jak nás podprahově ovlivňují domácí knihovny. (Pochopitelně :-)) Taky jsem zhltla pasáž pojednávající o negativním vlivu přeplněných prostor na lidskou psychiku. V tomto směru je sice mnohem důkladnější Marie Kondo, ale asi není na škodu si některé principy sem tam připomenout. :-)

A jak texty Meika Wikinga působí?

O Meiku Wikingovi je třeba vědět, že je ve svých textech poměrně osobní. A třebaže se opírá o výzkumy, průzkumy a všelijaké statistiky, při psaní zůstává sám sebou. Píše vtipně, nebere se příliš vážně a místy dokonce pootevře dvířka do svého soukromí. Nejde tedy o knihu osobního rozvoje, po jejímž dočtení netušíte, kdo že ji to napsal. Tady je to jasné. :-)

V tomto ohledu bych si nicméně přece jen dovolila jednu výtku: na psaní knížky Hygge domov autor pracoval během covidové pandemie a na výsledku je to možná znát až moc. Kvůli četným zmínkám o koronaviru mi prostě knížka přijde méně nadčasová než ty ostatní.

Nakažlivé fotky

A nakonec (jako obvykle) chválím vizuální zpracování publikace. Zejména bohatou fotografickou přílohu. Víte, jak to je – když se chce člověk naladit na hygge atmosféru, samotný text prostě nestačí. Proto jsem ráda, že jsem si i v Hygge domově mohla vychutnat pohled na náladové fotky, které celkový dojem z knížky moc hezky dotvářejí.

A pro koho Hygge domov je?

Budu upřímná. Pokud nejste do myšlenky hygge vyloženě zapálení, tak tuhle knížku pravděpodobně neoceníte. Hygge domov je totiž lahůdkou hlavně pro milovníky tohoto severského konceptu. Pro ty, kteří rádi přemýšlejí nad každou svíčkou, knížkou, hrnkem, květinou a obrázkem. Kteří si prostor kolem sebe rádi zútulňují. A je to takové jejich hobby. 

Neříkám, že titul nemůže oslovit i někoho, kdo tyhle věci většinou neřeší. Přece jenom  uspořádání domova ovlivňuje každého z nás. Přesto bych knížku doporučila spíše čtenářům se vztahem k bytovému interiéru. Těm, které to zkrátka baví. ♡


Hygge domov

Hygge domov - knihovna!

Hygge domov


Bibliografické údaje

Název: Hygge domov / The Hygge Home
Autor: Meik Wiking
Přeložila: Markéta Kliková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2023
Počet stran: 272
ISBN: 978-80-7689-112-8

Komentáře

  1. Jelikož se chystám zařizovat domek tak si tuto knížku pořídím. Tento severský styl mám moc ráda. Jednu knížku od tohoto autora už doma mám. Takovou světle modro-bílou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je ideální čas na tuhle knížku! :-) Světle modro-bílá je podle mě ta první - Hygge. Přeju inspirativní čtení! ♡

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý