Jessa Maxwell: Zlatá vařečka

Pokud máte chuť na svižnou knížku, která vás okamžitě vtáhne a nepustí, doporučuju zkusit Zlatou vařečku od Jessy Maxwell. Protože tohle je fakt jízda! Žánrově se titul řadí mezi detektivky (konkrétně feel-good detektivky) a odehrává se v prostředí prestižní kulinářské reality show. Za sebe rozhodně musím říct, že to má grády. Má to šmrnc. Je to prostě plnotučná kniha, kterou zhltnete, ani nebudete vědět jak. :-)


Zlatá vařečka

Detektivka v kulisách reality show à la MasterChef

Zápletka Zlaté vařečky je detektivní, to už bylo řečeno. Není to ale klasická krvárna – kromě dortů a koláčů se tady poměrně dlouho do ničeho neřeže. Navíc na začátku neznáme oběť zločinu a vlastně ani zločin sám. To je mimochodem jeden z důvodů, proč to člověka baví – pořád musíte vymýšlet nové a nové teorie o tom, kdo komu co udělá, a chytáte se každé indicie, která se vám postaví do cesty.

Ale abych taky poznamenala něco k ději – v jádru příběhu je prestižní kulinářská soutěž Týden pečení. Té se účastní šest soutěžících, moderuje ji dvojice celebrit a (ne až tak) v pozadí pořadu stojí jedna sebevědomá organizátorka. No... a pak pomalu začne vycházet najevo, co jsou všichni ti lidi zač a vy přemýšlíte, kdo z nich se chová nejvíce podezřele.

Postavy, které si zapamatujete

Pokud máte pocit, že je tam těch postav moc a není možné si je pamatovat, tak vás uklidním. Všichni soutěžící jsou unikátní osobnosti s jedinečnými charaktery i motivy, podle kterých si každého z nich okamžitě vybavíte. V tomhle ohledu si autorka počínala stejně obratně, jako to dělají scénáristé podobných reality show – je tu mladinká pěstěná slečna, starší „babička“, pedant, bývalá reportérka, pracháč (který má soutěž tak trochu na salámu) a jeden pohodář. Docela rozpoznatelná partička, no ne?

Svižný a poutavý text

Na téhle knížce je dále úplně boží to, že jakmile ji nakousnete, nemůžete přestat. Alespoň já jsem nemohla. :-D Proč? Řeknu to asi takhle: vzpomeňte si třeba na nějakou reality show, které jste propadli... a pak si představte, jak s vámi totéž udělala některá z detektivek. No – a teď si to spojte dohromady. :-) Vy tady zkrátka sledujete postavy, jak soutěží (možná někomu budete i fandit), a do toho máte oči na stopkách, protože se tu děje něco divného. Je to zkrátka poutavý, svižný text, který vás okamžitě schramstne... a na konci vyplivne. 

Poznámka bokem – v angličtině se takové knížce říká „page-turner“. Výstižné pojmenování, vždycky přemýšlím, jak to přeložit do češtiny. :-)

Atmosféra provoněná pečivem, cukrem a kořením

A konečně – pečení. Jo... tohle je taky lahodný prvek, který příběhu dodává šťávu. Zaprvé je většina postav do vyrábění dortů, chlebů a koláčků fakt zažraná (což je prostě nakažlivé) a zadruhé jsou jejich recepty nápadité, experimentální... rozhodně tedy zaujmou. A mě prostě baví, když jsou stránky okořeněné kulinářskou kreativitou. Miluju, jak to všude voní, jak je to všechno obrazné a barevné. 

Tuhle knížku tedy doporučuju, zvláště, pokud si třeba procházíte čtecí krizí. Po tomhle soustu totiž na tuty dostanete chuť na další!


Zlatá vařečka

Zlatá vařečka, nůž

Zlatá vařečka, detail


Bibliografické údaje

Název: Zlatá vařečka / The Golden Spoon
Autorka: Jessa Maxwell
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023
Počet stran: 336
ISBN: 978-80-242-9266-3

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý