Čtecí krize? Pět tipů jak na ni

Každý jsme to někdy zažili. Občas i ten nejnáruživější čtenář upadne do stavu, kdy při pohledu na kupku knížek zažívá podivné prázdno. Prostě se mu nechce číst. Moderní doba takovým obdobím propůjčila i název: mluví se o nich jako o takzvaných čtecích krizích. Takže pojmenování bychom tedy měli. :-) A teď – jak z toho ven?


Čtecí krize!

Co je to „čtecí krize“?

Pro začátek by nebylo od věci si říct, co čtecí krizí není. Čili – pokud se člověku do knížky nechce den, dva nebo klidně týden, tak pravděpodobně o čtecí krizi v pravém slova smyslu nejde. O té obyčejně mluvíme, až když onen pocit přetrvává po dobu několika měsíců a jaksi... neustává. Knížky nás nudí, vyvolávají v nás pocity zbytečnosti, nechce se nám je otvírat. Představa času stráveného s knížkou nás najednou nikterak neláká. A je nám z toho divně, protože víme, že knížky přece máme rádi, tak co se děje?

Dobrou zprávou je, že se s tímto pocitem dá bojovat, pokud tedy chceme. :-) A jak že? Inu...

1) Přečtěte si nějakou „tutovku“ a odložte nuďárny

Nezřídka kdy se stává, že nás do čtecí krize uvrhne nějaká bezbarvá publikace, u které se zasekneme. Tohle se děje především systematickým čtenářům – takovým, kteří považují za správné všechny knihy (bez výjimky) dočítat. Podobný efekt může mít i povinná četba, je-li volena tradičním zkostnatělým způsobem. Bohužel – Babička ani Švanda dudák mladého teenagera ke čtení kdovíproč nenalákají. Ale to jsem odbočila. :-) Pokud zkrátka cítíte, že vás brzdí nějaká konkrétní knížka, kterou ne a ne dočíst, odložte ji a sáhněte po něčem, co vás naopak nakopne. Román oblíbeného autora, napínavý thriller, nebo...

2) ... zkuste re-reading.

Opětovné přečtení oblíbené knihy může posloužit jako perfektní rozdmýchávač čtenářského plamínku. Takže... která knížka vás v minulosti skutečně nadchla? Zanechala ve vás úžas? Povzbudila k dalšímu čtení? Popřemýšlejte. :-)

3) Vydejte se mimo svůj obvyklý žánr

Občas se také může stát, že se člověk žánrově přesytí. Jedete detektivku za detektivkou, nebo chroustáte jednu romantiku za druhou a každá další „první pusa“ vás uspokojuje míň a míň. Není divu. Já například nedám více než jeden thriller ročně. (Tam samozřejmě nejde o první pusy, ale o výskyt psychopatů. :-D) Každopádně – pokud je právě tohle váš případ, není nic jednoduššího, než se vypravit ze své komfortní zóny a poodejít směrem k neznámým regálům. Komiksy? Horory? Sci-fi? Možností je spousta.

4) Udělejte si radost nádhernou knížkou

Další fígl, jak se čtenářsky navnadit, je sice finančně náročnější, ale veskrze příjemný. Udělejte si radost krásnou knížkou. Kupte si vymazlenou publikaci, po které už dlouho pokukujete, ale zatím jste se neodvážili uvolnit na ni část svého rozpočtu. Možná právě nastal ten pravý čas. Polechtejte své bibliofilské já a třeba se spolu s ním probudí i to knihomolí.

5) Zajděte na místo pulzující knižní energií

Lékem proti čtecím krizím může být také návštěva stimulujícího prostředí. Někdy je fajn zamířit do knihoven, antikvariátů, knihkupectví, na knižní veletrh... nebo přímo na setkání s některým autorem (třeba na křtu jeho nové knihy). Spisovatelský zápal pro literaturu je poměrně nakažlivý. Tedy, alespoň já od autorů to nadšení obyčejně chytám. :-)

A když to nebude fungovat...?

Dejte si pauzu.

Opravdu. Nikdo neříká, že MUSÍTE hltat knihy za každou cenu. (Nejste-li student filologického oboru, nebo člověkem z branže. :-)) Nechte prostě na chvíli knihy knihami a řiďte se intuicí... Tvořte, sportujte, cestujte, hrajte si se svými mláďátky, choďte do přírody, pěstujte ředkvičky... cokoli se vám chce. Ono se to nezblázní. Navíc...

... pokud jste skutečně srdcem čtenáři, taky si vás si knížky stejně zase časem najdou. ♡

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý