Pět tipů na knihy do zasněžené nálady

Dneska si dáme takové malé sněhové okénko. Vzhledem k tomu, co se děje venku, nemohu jinak. Dokonalý nečas. :-D Takže! Uvařte si horký čaj, zachumlejte se do deky nalaďte se na řádky zasypané sněhem. A které knížky se do takto výživné zimní nálady hodí? Třeba tyhle!


zasněžené knihy

Literární spolek Laury Sněžné

Začněme pěkně na severu, u finského autora Jääskeläinena. Literární spolek Laury Sněžné je knížka, která vás překvapí v prvé řadě originalitou a celkovým pojetím. V jádru příběhu tady stojí literární spolek založený spisovatelkou Laurou Sněžnou, která jeho prostřednictvím vychovává nadějné autory. Určitě to ale není standardní literární kroužek, ale docela zvrhlá spisovatelská grupa. Text je psán v duchu magického realismu a odehrává se v zasněžených kulisách, takže do prosincové nálady ideál!


Literární spolek Laury Sněžné

Dcera sněhu

V duchu magického realismu se odvíjí také román Dcera Sněhu, který je zasazen do krutě vymrzlé krajiny na Aljašce. Také tento příběh je tedy dokonale zasypaný sněhem, navíc v něm figurují bezdětní rodiče, kteří si ze sněhu vymodelují holčičku, a ta... ožije. Je to hodně poetické čtení, i když... vlastně ne tak úplně. V tomhle textu totiž narazíte i na hodně živočišné pasáže, které k životu na Aljašce patří.


Dcera sněhu

Chata ve Švýcarsku

Dále by to asi chtělo špetku romantiky, a tu spolehlivě najdete v románech Julie Caplinové. Co takhle Chata ve Švýcarsku? Tady se hlavní hrdinka Mina vydává do penzionu své kmotry, který se zachází v zasněžených švýcarských horáchPomáhá v kuchyni, užívá si kvalitní čokoládu, dýchá horský vzduch, dokonce lyžuje. Zimní atmosféru na vás v autorka každopádně přenese naprosto skvěle.

Chata ve Švýcarsku

Mráz

V dnešním seznamu by se pak rozhodně vyjímala nějaká ta severská krimi. No... Bernard Minier sice není Nor, Švéd ani Dán. Je to Francouz. Ale knížky z jeho pera se severským detektivkám dost blíží. A proto – tohle je Mráz. Drsný příběh s detektivem jménem Martin Servaz, který vyšetřuje opravdu podivný případ. Nebudu moc prozrazovat, jen podotýkám, že hned v úvodu sledujeme muže na horské lanovce, na jejímž konci visí mrtvola koně... Takže jo. Originálně kruté, originálně nechutné.


Mráz

Pod sněhem

A nakonec tip na knížku z dílny české autorky Petry Soukupové – Pod sněhem. Tento dějově úsporný román autorka umístila do prostředí typické české zimy. Sice se nejedná o hlavní téma knížky – tím jsou spíše rodinné vztahy – ale i tak cítíte ten ledový chlad, vidíte před sebou děti promokající ve sněhu, sáňky, boby, běžky... a ono to na vás prostě dolehne. :) Kromě toho musím říct, že jsem si fakt hodně užívala hloubku, s níž autorka vylíčila myšlenkové pochody zúčastněných.


Pod sněhem


Tak na co čekáte? 

Zachumlejte se do deky a přečtěte si pořádně zasněžený příběh! :)

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý