Pasi Ilmari Jääskeläinen: Literární spolek Laury Sněžné

Pokud byste dostali náladu na něco nápaditého, zasněženého a po skandinávsku ulítlého, doporučuju zkusit Literární spolek Laury Sněžné. Tohle je bezesporu kuriózní jízda. Knížka finského autora Pasiho Ilmariho Jääskeläinena z roku 2009 (u nás vydaná v roce 2015) si získala nemálo pozitivních čtenářských ohlasů, i když... její specifická povaha celkem logicky vedla i pár nepochopením. :-D No nic, pojďme se na ni podívat blíže.


Pasi Ilmari Jääskeläinen: Literární spolek Laury Sněžné

O čem Literární spolek Laury Sněžné je?

Ústřední postavou příběhu je Ella Milanová. Ta je hned v úvodu knížky přizvána do legendárního literárního spolku, jehož prostřednictvím světově proslulá autorka Laura Sněžná vychovává nové spisovatele. Pozor ale – šanci nedostane jen tak někdo. Spolek tvoří všehovšudy deset členů a patřit mezi ně je čest. A co se uvnitř téhle spisovatelské mini komunity děje? To je teprve něco.

Magický realismus po finsku

Máte-li slabost pro magický realismus, tady si určitě přijdete na své. Sny jako by se tu mísily s realitou: záhadná zmizení, knihy trpící absurdní nákazou, která si prapodivným způsobem pohrává s literárními originály. (Příkladem budiž výtisk Dostojevského díla Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Což... Fjodor Michajlovič rozhodně nenapsal.) Nadpřirozeno v Literárním spolku Laury Sněžné každopádně sehrává významnou roli a já jsem si tuhle rovinu poměrně užila.

Kapka perverze

Kromě mystických prvků je pak příběh okořeněn o místa lehce obscénní, až zvrhlá. To se projevuje především v rámci takzvané "Hry", prostřednictvím které se členové spolku navzájem vyzývají. Více asi nebudu prozrazovat. Snad jen to, že jsem si v určitých chvílích připadala jako v nějakém zvláštním... Fifty Shades of... writers...? Nebo jak to nazvat. :-D

Literární inspirace

Autor se prostě ani náhodou nekrotí, co se imaginace týče. Proto si mimochodem myslím, že by tahle jeho knížka mohla být inspirativním zdrojem pro ty, kdož se sami rádi literárně realizují. Spisovatelské ovzduší vás příhodně naladí a sprcha Jääskeläinenových nápadů, včetně těch jazykových, v člověku zažehne okamžitou chuť vydat se za brány fantazie a pustit se do díla. Je to taková tvůrčí vzpruha. :-)

Za sebe tedy říkám ano. :-)

Literární spolek Laury Sněžné je originální text. Zábavný, bláznivý, překvapivě se vyvíjející... a i ta závěrečná pointa stojí za to.


Pasi Ilmari Jääskeläinen: Literární spolek Laury Sněžné

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Literární spolek Laury Sněžné

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Literární spolek Laury Sněžné

sníh


Bibliografické údaje

Název: Literární spolek Laury Sněžné / Lumikko ja yhdeksän muuta
Autor: Pasi Ilmari Jääskeläinen
Překlad: Vladimír Piskoř
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320
ISBN: 978-80-7432-591-5

Komentáře

  1. To je dobrá náhoda, zrovna jsem po ní sáhl a mám rozečtenou. Docela si to užívám, každá kapitola je plná novinek a nápadů. Zatím jsem na večírku a o Hře byla první zmínka, těším se, co se z toho vyvine.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super náhoda. :-) Možná za to může ten sníh venku.
      Tak ať se i nadále líbí! (Včetně překvápek ve "Hře" :-D)

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“