Jojo Moyes: Paříž pro jednoho a jiné povídky

Óóóó. Tak tohle bylo... krásné. ♡ Věděla jsem, že Jojo Moyes píše hezky. Ale tuhle povídkovou knížku navíc v nakladatelství zabalili do naprosto úžasného vizuálu, který zážitek ze čtení posouvá ještě o úroveň výš. Tedy... pokud se nebráníte sladkým barvám, které ve vás probouzejí touhu vyrazit do nejbližší cukrárny. :-)


Jojo Moyes: Paříž pro jednoho a jiné povídky

Romantické povídky v rozkošném balíčku

Úvodní povídka sbírky se jmenuje Paříž pro jednoho (odtud název) a musím říct, že ta mě  bavila mě od začátku až do konce. Takže ani trochu nevadilo, že ve srovnání s ostatními příběhy měla výrazně delší rozsah – pařížské dobrodružství opuštěné a nejisté hlavní hrdinky jménem Nell za to rozhodně stálo. :-) Další povídky jsou pak kratší – takové bonbonky, které si můžete postupně dávkovat, když dostanete tu správnou náladu.

Láska jako společný jmenovatel

Atmosféra jednotlivých příběhů se lehce různí, to je pravda. Něco společného ale přece jen mají – konkrétně to, že v jejich jádru vždy stojí partnerské vztahy. Láska. A často samozřejmě romantika. Některé postavy vás zdravě naštvou, některé rozněžní. Jindy autorka do povídek zakomponuje nostalgii, promarněné příležitosti nebo je ukončí zajímavou tečkou (tady bych zmínila třeba pointu příběhu Mezi tweety). 

A které z povídek jsem si nejvíce užila?

Kdybych měla jmenovat, které z povídek mě nejvíce oslovily, určitě bych zmínila Paříž pro jednoho, protože tenhle příběh prostě má ty správné vibrace – v popředí tady stojí zrada jednoho sebestředného ignoranta, objevování města snů na vlastní pěst, pařížský šarm a nové zítřky. ♡ Taky se mi líbila jednohubka Krokodýlí boty, která mě navzdory odlehčenému rázu přiměla se zamyslet nad tím, co všechno může formovat naše sebevědomí. A hezkou tečkou byla i závěrečná povídka Vánoční seznam.

Kouzelné vizuální provedení

A nakonec musím vypíchnout vizuální zpracování titulu. Ono je totiž tak svůdné, luxusní a sladké! No boží. Tuhle knížku si zkrátka užíváte už jenom proto, jak vypadá. Obálka má bleděmodrý odstín, název knížky je zlatý a při střetu se slunečními paprsky se okázale leskne. No a pak je tu rozkošná fialovo-růžová ořízka, která vše dokonale doplňuje. ♡

Přesto musím upozornit na jednu nepříjemnost: Paříž pro jednoho a jiné povídky v žádném ohledu neladí ke zbytku autorčiných knížek. Ani velikostí, ani barvou a ani ničím jiným. Na Facebooku si na tohle kdosi stěžoval a úplně ho chápu – vedle titulů ze série Než jsem tě poznala tahle knížečka působí fakt blbě. Jako takový malý nesouvisející vetřelec. :-D Ale mně to vlastně nevadí. Tak ji holt zařadím jinam. :-)

Příjemné čtení do kavárny

Za mě je tohle každopádně TOP knížka plná milých povídek, které možná nejsou megaoriginální, ale příjemné určitě ano. Jo! A úplně se vidím, jak si s ní sednu do francouzské kavárny, objednám si presso nebo mousse au chocolate a vychutnávám si každou stránku. ♡

Tomuhle zkrátka říkám lahodné čtení.


Jojo Moyes: Paříž pro jednoho a jiné povídky

Jojo Moyes: Paříž pro jednoho a jiné povídky


Bibliografické údaje

Název: Paříž pro jednoho / Paris for One and Other Stories
Autorka: Jojo Moyes
Překlad: Lucie Mikolajková
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2023
Počet stran: 360
ISBN: 978-80-249-5203-1

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý