Audiokniha: Než jsem tě poznala

Jedna z nejoblíbenějších romantických sérií počíná titulem Než jsem tě poznala, který se stal bestsellerem... a já se tomu vůbec nedivím. Ani tomu, že ho zfilmovali. Je to vážně skvělá knížka - jen škoda, že bývá často zařazována do škatulek typu "knihy pro ženy", "červená knihovna" a tak podobně. Nechci zpochybňovat její romantický nádech, to ne. Ale i tak se domnívám, že právě tenhle příběh z pera Jojo Moyesové má v sobě oproti klasickým pohádkovým lásko-knihám přece jen něco víc.

Jojo Moyes: Než jsem tě poznala

O čem to je?

Louisa je slečna mezi dvacítkou a třicítkou, která přišla o práci v kavárně a nechá se zaměstnat jako pečovatelka jistého Willa Traynora. Ten po vážném úraze ochrnul a skončil na vozíku. William je mladý chlapík. Pohledný, ale dost nerudný, úsečný, má své nálady. Louise to moc příjemné není, být s ním je jako procházka peklem. Z finančních důvodů se ale nevzdává a pak... pak se začíná pomalu ukazovat, že Will vlastně není takový kus vola, jakým se zpočátku dělal...

Skvěle vykreslené postavy

Málokdy se mi stává, aby mi knižní hrdinka přirostla k srdci, ale v případě Louisy (řečené "Lou") se tak stalo. S touhle sympatickou holkou bych si určitě ráda pokecala. :-) Je svá, místy střelená, občas ukvapená, ale upřímná a správná. Taková... ryzí. Lou mě jednoduše bavila. A vůbec - všechny postavy románu jsou velice pečlivě promyšlené. Žádné ploché karikatury, ale lidé z masa a kostí, kteří mají nejen silné stránky, ale i své mouchy.

Perfektní dialogy

V tomto směru taktéž shledávám nutným poukázat na autorčinu schopnost vytvářet dialogy. Vyprávění zní zcela přirozeně a verbální projevy postav skvěle dokreslují jejich charaktery. Dodávají textům šťávu. Vím, že tuhle dimenzi čtenáři obecně vnímají pouze na podvědomé bázi, ale já jsem ji plně vnímala a zcela racionálně ji oceňovala - hlavně proto, že občas narazím na knížku, kde to skřípe. A tady ne. Tady vše funguje, jak má.

Interpretace Evy Josefíkové

Audioverzi knihy Než jsem tě poznala navíc namluvila Eva Josefíková. Naprosto VÝBORNĚ. Ona je zkrátka profesionálka; dokázala perfektně odstínit hlasy a rozpoložení postav, aniž by to působilo rušivě. Vdechla textu duši. Rozměr navíc. A její hlas se vůbec krásně poslouchá. Minimálně já jsem se díky její interpretaci okamžitě nechala vtáhnout a audioknihu jsem zhltla (je-li možné to sloveso v kontextu mluveného slova použít). 

Prostor pro zamyšlení

Myslím, že asi není vhodné vyzradit, nad čím konkrétně si člověk během čtení / poslechu popřemýšlí. To bych potenciálního čtenáře / posluchače připravila o zážitek. Důležité ale je, že knížka otevře poměrně rozporuplné téma, na které vás nechá pohlížet z vícero stran. Vyvolává otázky, kterými se necháte pohltit. Co byste na Louisině místě dělali vy? Jak byste se cítili? Jak byste se zachovali?

Nálada knížky

A na závěr se k něčemu se přiznám: docela dlouho jsem se téhle knížce vyhýbala. Ze dvou důvodů; jednak jsem se bála, že bude moc přeslazená a jednak příliš plačtivá. Čili takto. Smutek nesporně JE jednou z podstatných ingrediencí příběhu. Na druhou stranu nejde o pasáže ufňukané, ani vyloženě depresivní (alespoň myslím). Spíše bych je popsala jako emotivně silné a knihu pozvedající. Navzdory závažnému tématu kvadruplegie má navíc většina textu pozitivní tón. A když nad tím tak přemýšlím, ona je ta příběhová atmosféra vlastně naprosto ideálně rozložená - většinu času ve vás knížka vyvolává lehký úsměv, sem tam vás překvapí (naštve nebo rozesmutní)... a když ji nakonec zavřete / doposloucháte, cítíte pohnutí. Ve mě doznívala ještě několik dní, a to je co říct.

No a co se oné romantiky týče, žádný strach. Není to růžovoučké "srdíčko, pusinka, motýlky v břiše a podlamující se kolena". Spíše jste svědky vývoje vztahu mezi mužem a ženou... a s napětím čekáte, jak to celé dopadne.

Než jsem tě poznala je tudíž rozhodně knihou, která mě pozitivně překvapila...

... dojala a vlastně i rozbrečela. Jisté je, že se časem se pustím i do zbylých dílů série (tentokrát v klasickém formátu) - ještě mi zbývají dva a já prostě chci vědět, co bylo dál...

Takže - za sebe tohle doporučuju. Bylo to krásné.


Obecné údaje

Název: Než jsem tě poznala
Autorka: Jojo Moyesová
Interpret: Eva Josefíková
Vydavatel: OneHotBook
Rok vydání: 2019
Délka: 15:02 h

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý