Hanya Yanagihara: Malý život

Hned v úvodu bych měla říct, že kniha Malý život má velmi silnou fanouškovskou základnu. Mnozí čtenáři ji definují jako emotivně nabitou, bolavou a plnou slz. Na databázích má titul rozhodná pětihvězdičková hodnocení s dlouhými pochvalnými komentáři, což byl ostatně důvod, proč jsem se do téhle šestisetstránkové bichle pustila i já. Když je něco tak ohromně oblíbené, tak na tom přece musí něco být, no ne...?


Malý život

O čem román Malý život vypráví?

Příběhová linka Malého života se točí kolem jistého Judea. Ten se na univerzitě v USA seznamuje s dalšími třemi kluky (Williamem, Malcomem a DžejBím), přičemž se mezi nimi vytvoří blízká přátelství. Klíčové ovšem je, že Jude je záhadnou postavou s řadou otazníků – nejen, z pohledu čtenáře, ale i pro většinu postav kolem něj. V jádru téhle knížky tedy stojí právě rozplétání jeho životního příběhu, který je (jak od úplného začátku tušíte) pošramocený, děsivý a plný bolesti...

Nepřístupný START

Hned zkraje musím upozornit na poměrně náročný úvod. No... úvod. Ono vlastně jde o cca sto stran, kterými se čtenář musí prokousat, aby se konečně začal orientovat v tom, kdo je kdo. Na začátku na vás autorka vyvrhne hromadu postav, které postupně popisuje. I s jejich osobními příběhy. A protože ty lidi ještě nevidíte před sebou, cítíte se zmatení, občas nevíte, o kom se zrovna mluví, hledáte indicie, máte pocit, že vám z toho praskne hlava. Nevím, jestli je to šťastný vypravěčský postu, za mě asi spíše ne. Ale pravda je, že ve výsledku máte před sebou docela slušnou psychologickou katedrálu.

„Hrachová kaše“

Otázkou je, jak je to u Malého života se čtivostí. Uf... musím se přiznat, že mě osobně tahle knížka nevtáhla. Ani na začátku, ani v polovině a ani potom. Tím nechci říct, že by to byla vyloženě nuda. Když už jsem se do textu pustila, tak mě to i bavilo číst. Ale na druhou stranu jsem nikdy necítila žádné nutkání se do čtení pustit. Bylo to pro mě prostě jako jíst hrachovou kaši  ta je taky kvalitní, výživná a docela mi i chutná, když už mi ji někdo připraví a naservíruje. Nicméně, že by se mi na ni někdy sbíhaly sliny, tak to ani náhodou.

Kniha mnoha témat

Další charakteristikou knížky je určitě její polytematičnost. Možná proto si v ní hodně lidí našlo to své. Řeší se tu například hledání sexuální identity, otázka etnicity, náboženství, morálky, rodičovství, dále finance, kariéra (William je herec, Malcom architekt, DžejBí umělec a Jude právník), sociální problémy, násilí, sebepoškozování... a tím výčet zdaleka nekončí. Pro mě každopádně stojí v čele všech těchto témat přátelství a to, jak se v průběhu života může vyvíjet.

Příběh plný bolesti? Ano, ale...

Malý život je knížkou, která mnohé čtenáře emočně rozsekala. Alespoň soudě dle hodnocení na knižních databázích. Pro hodně lidí byl Judeův příběh peklem na zemi, depresivním, bolestivým. A já nemohu nesouhlasit. V tomto případě by skutečně bylo troufalé tvrdit cokoli jiného. Přesto jsem osobně tuhle bolest vnímala o něco méně intenzivně než bych možná měla. Proč? O tom jsem přemýšlela dlouho. A pak mi to došlo  Judeův osud byl totiž tak přehnaně nešťastný a bolestivý, že na mě nakonec působil nerealisticky, a tudíž i méně depresivně.

V téhle spojitosti bych možná zmínila Barunu z knihy Vrány, jejíž ústrky byly v porovnání s hrůzami, které potkaly Judea, úplné prd. Prostě měla rodiče, kteří se k ní chovali nehezky. Ale! Právě proto jsem si až moc živě dokázala představit, že se něco takového skutečně může v některých rodinách dít. A ve výsledku mi z toho bylo  paradoxně  mnohem tíživěji než v případě Judeova monumentálně nešťastného „malého života“.

Doporučuju tedy Malý život? Nebo ne?

Toť otázka. Vzhledem k tomu, že pro spoustu lidí je tahle knížka srdcovou záležitostí, bych od ní nerada jakkoli odrazovala. A ano  i já mohu potvrdit, že Malý život určitě má něco do sebe. Na druhou stranu ale nemohu říct, že je to čtení pro každého. Plus  ona je ta kniha fakt fakt fakt dlouhá, takže když vám nesedne, můžete se s ní docela trápit a následně bědovat nad promarněným časem.

A tudíž! Pokud se do Malého života rozhodnete jít, připravte se na to, že:
  • má 600 (hutných!!!) stran
  • jeho rozjezd je náročný a vyžaduje zvýšenou míru soustředění
  • pro většinu lidí představuje mimořádně smutné a bolestné čtení
  • a nemusí vás to nutně vtáhnout (což se stalo mně)
Tak bych to tedy pojala já. :-)


Malý život

Malý život


Bibliografické údaje

Název: Malý život / A Little Life
Autor: Hanya Yanagihara
Překlad: Petra Diestlerová
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2022
Počet stran: 640
ISBN: 978-80-207-2115-0

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý