Petra Dvořáková: Vrány

Další knížka z pera Petry Dvořákové. Opět jiná, opět úžasná. Nevím, jak to autorka dělá. :-) Knížka Vrány vyšla v roce 2020 v nakladatelství Host a už její obálka prozrazuje, že obsah nebude zrovna veselý. Není. Ani vzdáleně. A musím říct, že ve mně tenhle text zanechal opravdu silné emoce...


Vrány

"Baruna"...

... je holka na základní škole. Normální, chytrá, trochu nepořádná. Má talent na malování. Zdá se však, že své vlastní matce je trnem v oku. Čímsi ji dráždí (aniž by chápala, proč). Oproti sestře Katušce je Bára zkrátka málo dokonalá. Nebo že by za jejich rozepřemi stálo ještě něco jiného? Tady autorka ponechává interpretaci na čtenáři, neboť ani dvojí perspektiva (střídavé vyprávění z pohledů mámy a dcery) na tuhle otázku jednoznačně neodpovídá.

Téma: toxické vztahy mezi rodiči a dětmi

Hlavním tématem knížky je tedy toxický vztah mezi Bárou a jejími rodiči, zejména tedy mezi Bárou a matkou. A jakkoli se čtenář snaží pochopit pohled dospělé ženy, nemůže si pomoct a čím dál více se přiklání na stranu toho chudáka dítěte. Mně osobně bylo poměrně šoufl z představy, že skutečně existují rodiče, kteří ke svým dětem TAKHLE přistupují. S nulovou empatií. Sobectvím. Nepochopením. Jsem vděčná, že žiju v sociální bublině, v níž se takové věci nedějí. Každopádně: Báry mi bylo líto a v průběhu čtení jsem měla podivnou chuť vrazit její matce facku.

Hryzavé emoce

Po emoční stránce je každopádně knížečka Vrány totálně nabitá. Cítíte lítost, nevěřícnost, křivdu, nespravedlnost, hněv. Bářina matka vás štve, je vám z ní nevolno. A i když zřejmě není v nitru "zlá" (není to čarodějnice ze Sněhurky, která by holce vnucovala otrávené jablko), svírá se vám z ní žaludek. Mě osobně přišla navíc trochu hloupá, hlavně tedy v rovině EQ. Žena, která neprokazuje byť jen minimální úsilí o to Báru pochopit, pozorovat svět z její dětské perspektivy... a místo toho jí soustavně (nejspíše nevědomky) podráží nohy... prostě děs.

No a jako černá tečka za příběhem pak přichází šokující závěr, který dílko uzavře a nechá vás doslova bez dechu.

Symbolická intermezza

Jednotlivé části příběhuautorka proložila kraťoulinkým vyprávěním o vráně. Každá kapitola je uvozena jedním odstavcem, který symbolicky predikuje následující dění a náladu. Asi takhle:

"Ve starém jilmu se začíná probouzet míza. Vána zahřívá čtyři vejce. Její čas bude dlouhý. Sameček snáší potravu. V domě je otevřené okno. Vzduchem se nese lidský křik. Dívka s krátkými vlasy pláče. Vrána je neklidná. Pláč ji ruší." (str. 63)

Ideální čtení na podzim

Vrány nemají ani dvě stě stránek. O to více jsou však intenzivní. Je to knížka na jeden pochmurný listopadový večer...

 ... a stojí za to.


Vrány

Podzimní listí

Ilustrace vrány v knížce

Vrány - pod obalem


Bibliografické údaje

Název: Vrány
Autorka: Petra Dvořáková
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2020
Počet stran: 184
ISBN: 978-80-275-0144-1

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“