Travis Baldree: Legendy a latéčka

Nejsem typickou čtenářkou fantasy žánru a mé procházky vymyšlenými světy končí někde u Harryho Pottera a Terryho Pratchetta. Když jsem ale zaslechla o knížce Legendy a latéčka, tak jsem prostě neodolala. Tohle totiž není klasická fantasy, ale feel-good fantasy, v jejímž ohnisku navíc stojí sladce vonící kavárna... ♡


Legendy a latéčka

Co se v knize Legendy a latéčka děje?

Příběh začíná tím, že orkyně Viv vytáhne svůj meč z lebky nepřítele a chvíli poté se rozhodne, že své dosavadní řemeslo pověsí na hřebík. A založí si kavárnu. Celý zbytek knížky pak čteme o tom, jak Viv na svém zbrusu novém podnikání pracuje; pořizuje si vhodné prostory, nechává je zrekonstruovat, objednává luxusní kávovar a kávová zrna, najímá zaměstnankyni jménem Tandri, dekoruje interiér, vymýšlí marketingovou strategii.

Fakt je to poměrně netradiční fantasy. :-D

Knižní design a svěží zelená ořízka

Možná jste si všimli, že má publikace Legendy a latéčka sytě zelenou ořízku (viz foto dole). Podle mě to vypadá efektně, tryská z toho taková magická svěžest. Celkový vizuál knížky už mě ale bohužel tolik neoslovil. Hlavně obrázek na obálce – ten mi prostě přijde málo hezký (což pochopitelně každý může vnímat jinak) a až moc konkrétní.

Obálky s vyobrazením postav mi obecně vadí a v tomto případě ještě víc. S podobami Viv a Tandri, které jsou tady namalované, jsem se totiž absolutně nedokázala ztotožnit. Zároveň jsem ale věděla, že to mají být ony, a proto mi docela dalo zabrat se od téhle představy oprostit a vytvořit si svou vlastní.

No jo no... Já mám prostě raději abstraktnější provedení, která mi dovolují si s fantazií pracovat po svém. 

Krása podnikání

Ale opusťme vizuál a nakoukněme dovnitř. Přestože tahle knížka není napěchovaná napětím ani dějovými zvraty, musím říct, že za mě dokonale splňuje definici feel-good čtení. Ono je prostě příjemné sledovat postavy, které s nadšením něco budují. A speciálně Viv s Tandri jsou skvělá dvojka, jejíž spolupráci a elán jsem si prostě užívala. 

Vůně kávy

Důležitým náladovým prvkem je v knížce také zalíbení v kávě. Orkyně Viv si tenhle nápoj zamilovala v gnómském městě Azimut a totálně ji uhranul. Její kávo-láska je navíc dokonale nakažlivá. Při čtení okamžitě dostanete chuť uvařit si prvotřídní kafe, nejlépe do keramického hrnečku. Nebo rovnou zamířit do nejbližší kavárny. Tahle atmosféra plná sladkých vůní, chutí a hřejivých dekorací člověka zkrátka donutí k úsměvu. Alespoň u mě to tak bylo. :-)

A MINI TIP NA ZÁVĚR: Pokud byste si chtěli knížku vychutnat všemi smysly, můžete si k ní připravit kromě kávy i voňavou specialitu vyráběnou v místním podniku. Recept na proslulé Knoflíčky totiž najdete v závěru publikace a můžete se jím inspirovat. ♡

Dobrou chuť!


Legendy a latéčka

Legendy a latéčka - zelená ořízka

Legendy a latéčka

Legendy a latéčka s kávičkou


Bibliografické údaje

Název: Legendy a latéčka / Legends & Lattes
Autor: Travis Baldree
Překlad: Jitka Čupová
Nakladatelství: Laser
Rok vydání: 2023
Počet stran: 328
ISBN: 978-80-242-8945-8

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý