Může být psaní haiku cestou ze stresu?

Většinou se tady tasím s knížkami, které se mi líbily. Nestíhám totiž psát o všem, co přečtu, a proto se prostě vždycky zaměřím na to lepší. Asi bych ale neměla být pořád jen nadšená a proto – tohle je kniha s názvem Haiku: Cesta ze stresu, kterou dal dohromady Radkin Honzák s Denisou Vostrou. A proč mi tohle čtení úplně nesedlo...? Hned se k tomu dostanu.


Haiku: cesta ze stresu

O čem to je?

Cílem knížky Haiku: Cesta ze stresu je předat čtenáři jeden poměrně neotřelý psychologický tip. Jde o tohle: japonský básnický útvar haiku má údajně pomáhat v těžkých situacích, kdy se člověk jeho prostřednictvím takzvaně „vypíše“ ze stresu. Radkin prý tuhle myšlenku před nějakou dobou kdesi formuloval (argumentuje tím, že při psaní haiku člověk zapojuje jak pravou, tak levou, tj. racionální hemisféru). Denisa Vostrá se toho chytla, otestovala tuto kreativní filozofii v praxi a prý to fungovalo.

Struktura knížky

Kniha je rozdělena do několika kapitol, přičemž se jako první ujímá slova Radkin Hozák, který má na starosti psychologický úvod se vším všudy. Radkin je vskutku milý pán a k textu přistupuje s žertovným nadhledem sobě vlastním. Je zkrátka vtipný a občas mě i rozesmál, třeba když člověka rodu Homo sapiens sapiens označil jako „tuplovaně rozumného“ (vskutku originální překlad z latiny) nebo když se rozepsal o prospěšnosti sprostých nadávek.

Na Radina pak navazuje japanoložka Denisa Vostrá, která čtenáře postupně uvádí do principů japonského myšlení. Mě osobně se nejvíce líbila lingvisticky pojatá kapitola Pozor na jazyk, i slova mají duši. :-) Ale najdete tu i krátký pohled do historie, vývoj básnických forem, něco o čajových obřadech... a o japonském životě obecně.

To vše nakonec ústí do kapitoly, v níž je haiku podrobněji představeno, a vy se konečně dozvíte, jak na něj.

Až moc zřejmá fakta?

A teď budu s dovolením hodně osobní. Přiznám se, že když jsem knížku četla já, pořád jsem čekala na nějaký výraznější aha efekt. Na něco, co mě fakt dostane. A ono nic. Je to ale čistě můj problém, protože jak psychologie, tak Japonsko mě jaksi přitahují už dlouho. A přestože odbornou přednášku bych vám nejspíše neudělala, netřeba mi vysvětlovat, co má na svědomí amygdala, co je to projekce... Nepotřebuju lakonický popis konceptu wabi-sabi, o kterém jsem kdysi přečetla samostatnou knížku...

Přesto jsem si jistá, že to tak nebude mít každý. Naopak. Z pohledu člověka, který se doposud o japonský svět nezajímal (a s výrazem psychologie se setkal naposledy na gymplu), tohle může být vlastně docela objevné čtení. 

Paradox cílového čtenáře

Čímž se dostávám k problému, který se týká cílového čtenáře. Obecně si zkrátka myslím (jen můj názor), že knížka Haiku: Cesta ze stresu k sobě přitáhne nesprávné lidi. Konkrétně mě tedy na první pohled zaujala – říkala jsem si: baví mě Japonsko, baví mě psychologické vychytávky, navíc ta hezounká obálka s reflexivním podkresem... to přece musí být ideální čtivo pro mě, no ne...? No... ne. Zdá se to být paradoxní, ale ideálním čtenářem je v tomhle případě někdo, kdo o japonském myšlení prozatím moc netuší a s psychologickou literaturou to taky nepřehání.

Matoucí název

A když se nad tím ještě jednou zamyslím – ona ta knížka vlastně mate názvem. Jejím posláním sice je představit haiku jako „cestu ze stresu“, avšak většina textu je podle mě dost obecná a k jádru se dostáváme až v závěru publikace. Vidím v tom typickou akademickou strukturu: oba autoři k tématu přistupují zeširoka, vysvětlují obecnější termíny a pomalu míří k tomu, co chtěli sdělit. Až moc pomalu tedy, na můj vkus...

Takže!

Knížku Radkina Honzáka a Denisy Vostré si přečtěte, pokud vás zajímají různé přístupy k řešení duševní nerovnováhy a nebráníte se nahlédnout na věc z perspektivy jedné vzdálené ostrovní země... Avšak! Jestliže vás Japonsko pronásleduje už dlouho a sjíždíte jednu japano-knihu za druhou, tak snižte svá očekávání... nebo... si prostě pořiďte něco jiného. :-)

A na závěr: opravdu haiku funguje proti stresu?

Nevím. Asi jak komu. Já to mám takhle:

k čemu psát haiku?
proti splínům podzimním
raději čajku


Haiku: cesta ze stresu

Haiku: cesta ze stresu

Haiku: cesta ze stresu


Bibliografické údaje

Název: Haiku: Cesta ze stresu
Autoři: Radkin Honzák, Denisa Vostrá
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2022
Počet stran: 240
ISBN: 978-80-242-8389-0

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý