Delphine de Vigan: Děti nade vše

Toto je moje druhá kniha od Delphine de Vigan a opět jsem spokojená. Tentokrát jsem vzala do ruky současný společenský román Děti nade vše zabývající se problematikou dětí na sociálních sítích. A protože fenomén zveřejňování potomků na internetu je v dnešní době čím dál rozšířenější, považuju tuhle knížku za velice aktuální, a myslím si, že její sdělení stojí minimálně za zamyšlení...


Děti nade vše / Les enfants sont rois

Detektivní příběh

V popředí příběhu se nachází rodina úspěšných influencerů, jejichž kanál Happy Récré dosahuje miliónů zhlednutí. „Šťastný“ rodinný život se jim však náhle zhroutí; při hře na schovávanou se totiž ztratí jejich mladší dcerka Kimmy –⁠ krásná holčička, kterou fanoušci kanálu naprosto zbožňují. A přestože autorka obalila příběh do detektivního hávu, jeho jádrem zůstává rodinný byznys a pohled za oponu youtuberského světa.

Psychologicky skvěle vystiženo

Podobně jako u knihy Ani později, ani jinde musím i zde jednoznačně ocenit skvělou práci s vykreslením postav. Jsou věrohodné, jejich emoce autorka perfektně vystihla. I když se přiznám, že jsem v jednom bodě přece jen narazila na drobný nedostatek. V první fázi vyšetřování se totiž detektivové poměrně dost podivují nad tím, kolik si je rodina schopna prostřednictvím videí vydělat, poprvé slyší o spolupracích, je to pro ně úplně nový vesmír.

Nevím, možná žiju v nějaké bublině, ale mám dojem, že dneska už každý trochu tuší, jak tenhle typ podnikání funguje. Na autorčinu obhajobu nicméně dodávám, že Delphine ty „podivující se“ postavy přece jen vytvořila tak, aby jejich nezasvěcenost nebyla až tak nepravděpodobná. Ony vlastně žijí mimo YouTube, Instagram, trochu bokem toho všeho. A asi je dobře, že se v textu objevuje vysvětlení influencerství, protože – ano – nelze předpokládat, že je do tohoto světa zasvěcen úplně každý čtenář.

Téma k zamyšlení: malé děti na sociálních sítích

Jádrem knížky je pak sdílení videí našich dětí na sociálních sítích, na YouTubu, na internetu obecně. Autorka klade důležité otázky: Když jsou děti už od malička natáčeny – skutečně je to i po pár letech baví? A pokud se stanou součástí skutečně známého kanálu, jak na malé děti působí to, že je lidé poznávají na ulici? Nemohou být kvůli slavnému kanálu šikanovány ve škole? Jak na ně působí, když jsou v rámci spoluprací zavalovány haldami hraček? Dokážou si pak něčeho skutečně vážit? Nevadí jim náhodou, že je v jednom kuse sleduje kamera? Nemůže to mít nějaké hlubší následky...?

Přiznám se, že když občas podobné kanály jakožto rodič vídám, přesně tyhle otázky mě občas napadají. Pokaždé ty malé herce sleduju a snažím se odhadnout, jaký mají k natáčení postoj. Jací jsou mimo kameru. Jednou jsem viděla video rodiny, která své dceři uspořádala pompézní youtube-friendly oslavu narozenin (balónky, najatí animátoři, mega dorty, velká písmena se jménem dotyčné...) A já jsem se v duchu ptala: opravdu je to typ oslavy, kterou si slečna přála?

To jsem ale trochu odbočila. Každopádně jsem chtěla naznačit, co všechno se člověku může honit hlavou, když se pročítá řádky téhle knížky... a že je toho hodně.

Závěr se špetkou dystopična

Tečka příběhu se odehrává v roce 2031, a tedy za deset let od vydání knížky. Je to takové autorčino vizionářské okénko, ve kterém předjímá další vývoj sociálních sítí, virtuální reality, ekologických změn... Především se ale samozřejmě zabývá psychologickými následky, které na někdejších malých influencerech jejich internetové působení v dospělosti zanechalo.

A celkově se za knížku přimlouvám.

Románem Děti nade vše autorka otevírá důležité téma. Proto bych jej doporučila zejména maminkám s ambicemi vydělávat na svých ratolestech skrze YouTube či Instagram. Je třeba si uvědomit všechna pro a proti, která může tento typ podnikání přinést. Postupovat maximálně obezřetně. A zvážit, co je pro naše děti nejlepší, protože bychom jim mohli nevědomky ublížit... a to nikdo z nás určitě nechce.


Děti nade vše / Les enfants sont rois

Děti nade vše / Les enfants sont rois

Děti nade vše / Les enfants sont rois


Bibliografické údaje

Název: Děti nade vše / Les enfants sont rois
Autorka: Delphine de Vigan
Překlad: Alexandra Pflimpflová
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2021
Počet stran: 320
ISBN: 978-80-207-2057-3

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý