Leila Slimani: Sex a lži

Po poměrně dlouhé době tady opět doporučím komiks, respektive grafickou reportáž. Nemohu jinak. :-) Jmenuje se Sex a lži a její předlohou je kniha esejů francouzsko-marocké autorky Leily Slimani. Jde o působivý titul vypovídající o sexuálním životě žen v Maroku, o předsudcích tamního obyvatelstva, bludech, ve kterých někteří Maročané stále žijí. O paradoxech společnosti, která se sice vyvíjí pozitivním směrem, ALE...


Leila Slimani: Sex a lži

Nic než realita

Hned zkraje bych ráda poznamenala, že publikace Sex a lži se opírá výhradně o fakta. První kapitola začíná rozhovorem autorky se ženou, která se svěřuje se svým nepříliš povzbudivým příběhem. Leilu její vyprávění zaujme. Natolik, že později začne pracovat na širším průzkumu tohoto tématu. Zpovídá další ženy, v jejichž příbězích se odrážejí různé pohledy na genderovou (ne)rovnoprávnost v Maroku, a chystá se o tom napsat knihu. Tuhle.

Autorka jako průvodní komiksová postava

Průvodní postavou je tedy po celou dobu sama autorka. Povídá si s marockými ženami (potažmo i s muži), většinou u nějakého drinku. Přirozenost těchto konverzací na mě působila moc příjemným dojmem. Jednou mi dokonce bylo líto, že musí Leila domů. Byl to takový ten pocit, kdy musíte utnout skvělý pokec s kámoškou a vůbec se vám nechce. :-D

Tohle provedení se mi každopádně líbilo. A mezi námi –⁠ Leila je výrazná nejen svou osobností, ale taktéž zevnějškem (úsměv, prstýnkové kadeře, výrazné obočí...). Takže i jako postava komiksu nádherně vyniká. :-)

Fakta mezi okénky

Kromě příběhů je komiks obohacen o okénka uvádějící věci do souvislostí. Jednou z postav, která se objeví na scéně je například odbornice na Korán, která vysvětluje absurditu výkladu některých jeho článků. Dále zde najdete okénka citující marocké zákony...

"ČLÁNEK 453: ŠESTI MĚSÍCI AŽ DVĚMA LETY ODNĚTÍ SVOBODY BUDE POTRESTÁNA KAŽDÁ ŽENA, KTERÁ SI SAMA ZPŮSOBÍ POTRAT." (str. 35)

... a další fakta, která někoho možná nepřekvapí, ale kdekoho ano.

Ilustrace s atmosférou

Klíčovým aspektem komiksu jsou pak samozřejmě ilustrace. O ty se postarala Laetitia Corynová, s jejíž tvorbou už jsem se osobně jednou setkala. Konkrétně v Sexkomiksech (pokud neznáte, mrkněte). Nemohu se tedy vyhnout srovnání; zatímco Sexkomiksy jsou pojaty s humornou nadsázkou, Sex a lži je kniha s vážným tónem. Proto shledávám profesionálním, že ilustrátorka onu serióznost respektovala a dokonale jí přizpůsobila svůj styl. Kresby jsou daleko pečlivější než v případě Sexkomiksů, čistší a uhlazenější. A co je nejdůležitější: výtvarné pojetí propůjčilo knížce atmosféru a adekvátní emoce. 

Jako celek na mě titul určitě zapůsobil.

Skvěle mě vtáhnul. Rozšířil mi povědomí o zemi, v níž emancipace zatím neprosadila svůj hlas. Od autorky jsem toho zatím moc nečetla... ale tady rozhodně musím uznat, že svým myšlenkám propůjčila perfektní tvar. Komiks se zkrátka povedl a dle mého názoru stojí za to.


Leila Slimani: Sex a lži

Leila Slimani: Sex a lži

Leila Slimani: Sex a lži

Leila Slimani: Sex a lži

Leila Slimani: Sex a lži


Bibliografické údaje

Název: Sex a lži / Paroles d'honneur
Autor: Leila Slimani
Kresba: Laëtitia Coryn
Překlad: Sára Vybíralová
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2019
Počet stran: 208
ISBN: 978-80-257-2738-6

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý