Sexkomiksy: vtipné a poučné procházky dějinami intimity

Protože se blíží Valentýn, říkala jsem si, že bych mohla opět nahodit nějaký ten tematický tip. Tentokrát sice nepůjde zrovna o romantiku... leč erotickou rovinu v sobě následující knížky rozhodně nezapřou. Inu, seznamte se s dvojicí živočišných (a zároveň faktografických) "Sexkomiksů" z dílny francouzských tvůrců Philippa Brenota a Laetitie Corynové.

Nebo už jste je četli? :-D


Sexkomiksy

Obě publikace do dálky křičí svými lascivně vyzývavými obálkami a jsou sestaveny dle stejného klíče, proto bych je charakterizovala obě naráz. Nejprve ale stručně o každé zvlášť:

První (červený) díl

... pojímá evropské dějiny sexuality od pravěku po vize budoucnosti. No, víceméně evropské. Po svérázném úvodu z dob lovců mamutů se totiž přesouváme do Babylónu a do Egypta. A teprve pak nás autoři zavádějí do sexuálních končin evropských národů. Ještě bych však dodala, že zemí, jíž se zde autoři zabývají nejčastěji, je jejich rodná Francie. Pro příklad je tu zmíněn milostný život Victora Huga, význam francouzského literárního díla Abélard a Heloisa nebo se třeba dozvídáte, jak to vypadalo ve Versaille za dob francouzských králů (ehm... před vynálezem bidetu...).

Druhý (modrý) díl

... se pak zabývá intimní historií Orientu a Afriky (jak psáno na obálce), takže se seznámíte s ještě pikantnějšími a roztodivnějšími praktikami než v díle prvním. Konkrétně nás dvojice autorů zavádí do Indie, na Blízký východ, do Afriky, Japonska a Číny. Mě osobně v této publikaci zaujala stránka popisující japonskou vynalézavost v oblasti zvuků při sexu. Fakt jsem byla překvapená, čemu Japonci přiřazují onomatopoická vyjádření jako "muku, muku" nebo "bišo bišo" (raději nebudu prozrazovat)... Nebo fakt, že mají kodifikované zvuky při orgasmu a žena svůj vrchol dokládat konkrétním voláním... To je teda docela ujeté. :-D

A teď už ke knížkám obecně.

Fakta, sex a humor

Obě publikace jsou namíchány ze tří ingrediencí, kterými jsou fakta, sex a humor. A je to rozhodně originální mix. Lucie Zelinková na webu novinky.cz přirovnala povahu Sexkomiksu k poučné (leč trhlé) sérii knížek Děsivé dějiny (znáte-li). Úplně souhlasím. :-) Tahle vyzývavá dvojka je skutečně takovými "děsivými dějinami" sexu. Příkladem jednoho fóru by mohlo být třeba komiksové okénko z druhého dílu, na němž je nakreslena matka čínského císaře Chuang-tiho, která ho prý nosila v břiše dvacet pět let. No a na obrázku můžeme vidět ženu s obrovitým pupkem, která praví: "Rovnou upozorňuju, že budu chtít epidurál." :-)

Odborná stránka

O informativní stránku publikací se postaral psychiatr, antropolog a sexuolog Philippe Brenot, který v současné době vyučuje sexuologii na Descartesově univerzitě v Paříži, a mimo to pak v rámci elektronické verze francouzského plátku Le Monde provozuje blog s názvem Liberté-Égalité-Sexualité. (Umíte-li francouzsky, můžete mrknout.) 

Styl kresby Laëtitie Corynové

A styl kreseb v Sexkomiksech pak koresponduje s jejich komickou rovinou. Ostatně, koukněte na obrázkovou přílohu dole. Sice to nejsou úplně vypovídající příklady co se obsahu knihy týče, ale já jsem se prostě bála, aby se z mého blogu nestala stránka s nepřístupným obsahem. :-D  Proto jsem vybrala ty, řekněme, cudnější...i když teda bylo docela těžké najít stránky, na kterých by se neobjevovala nahá těla svíjející se v koitálním opojení. :-D

Další související témata

Mimo syrový sex nicméně autoři do knížek implikovali zmínky o všelijakých legendách, zahrnují sem i některá příhodná literární díla (třeba Kámasútru nebo "pohádku" Tisíc a jedna noc). Poměrně trefně jsou zde též vykresleny ideály krásy jednotlivých dějinných epoch, (ne)rovnoprávnost mužů a žen či principy manželství. 

A to je vše. :-)

Je to zkrátka taková lehce edukativní sranda s lechtivým jádrem a na opepření Valentýna super. :-)

SEXKOMIKS: PRVNÍ KOMIKSOVÉ DĚJINY SEXUALITY


Sexkomiks

Sexkomiks: žena u dvora

Sexkomiks: Manetův obraz

Sexkomiks: polibek ve filmu


SEXKOMIKS: INTIMNÍ HISTORIE AFRIKY A ORIENTU


Sexkomiks

Sexkomiks - mapka "monogamie"

Sexkomiks: obrázek z knížky


Bibliografické údaje

Název: Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality / Sex Story: La première histoire de la sexualité en BD
Autor: Philippe Brenot
Kresba: Laëtitia Coryn
Překlad: Michala Marková
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2017
Počet stran: 204
ISBN: 978-80-7432-842-8

Název: Sexkomiks: Intimní historie Afriky a Orientu / L'Incroyable Histoire du sexe. Vol.2
Autor: Philippe Brenot
Kresba: Laëtitia Coryn
Překlad: Michala Marková
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2021
Počet stran: 128
ISBN: 978-80-7637-210-8

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý