Naprostá šílenost: až příliš hravý komiks o úzkosti

Čas od času ráda sáhnu po komiksu a tentokrát mi padla do oka Naprostá šílenost – knížka manželů Kopeckých zpracovávající téma úzkosti (nikoli však úzkosti zapříčiněné konkrétní smutnou událostí, nýbrž úzkosti jakožto diagnózy). Na jednu stranu tento projekt oceňuju a vítám, i když se přiznám, že k němu mám i jednu osobní výhradu... Nepředbíhejme ale. :-)


Naprostá šílenost

Příběh...

... začíná tím, že je středoškolačce Anně diagnostikována úzkostná porucha. Dívku provázejí panické ataky, strach ze všeho kolem, strach ze strachu (pro panickou poruchu typický). Nějakou dobu nevychází z pokoje. A pak potká Maxe, jehož tichá přítomnost ji z nějakého důvodu uklidňuje a s nímž později podniká (z jejího pohledu) odvážný krok: vyrážejí spolu na zahraniční výlet.

Úzkost jako téma

Úzkost / panická porucha je určitě tématem, které stojí za zpracování. Podobně jako jiné psychické nemoci je i tato z externího pohledu těžce pochopitelná. Proto si myslím, že není od věci mluvit o tom, jak se projevuje, co se odehrává v člověku trpícím takovou diagnózou, jak se cítí. Osobně si myslím, že právě komiksová literatura je pro vyjádření pocitů takového člověka výborným formátem. I když si popravdě nejsem jistá, zda právě Naprostá šílenost tohoto potenciálu plně využívá...

Totiž.

Když pohlédnu na kresby Tomáše Kopeckého, vytvářejí ve mně dojem jakési nadsázky. Jako by mělo jít o odlehčené čtení, o humor. (Navzdory tomu, že se postavička Anny většinou tváří nepřítomně a k úsměvu má daleko.) Proto se jednoduše nemohu zbavit pocitu, že zvolený typ ilustrací s tématem úzkosti nekoresponduje

Pro srovnání - podobný kreslířský styl (i když vlastní rukopis se pochopitelně liší) je možné najít například u Debbie Tung. Ta si dělá srandu ze sebe samé a napsala knížky Introvertka v hlučném světě, Když se introvertka vdá nebo Book Love. Jenže – introverze je koneckonců pouze typem osobnosti. Nikoli nemocí. Dělat si tak trochu šoufky z vlastního chování je naprosto v pořádku. Jenže Naprostá šílenost není komiksem, který by těžil z komična. On je vlastně po obsahové stránce poměrně vážný... a právě to mě přivádí k dalšímu bodu.

Absence hlubších emocí

Mně osobně zkrátka v knížce chybí hlubší emoce. Po výtvarné stránce tedy. Ale abych nebyla nespravedlivá – ono se tu samozřejmě objevuje několik prvků, které mají Anninu úzkost vizuálně ztvárňovat. Červená barva symbolizuje její horké chvilky, občas jsem zaznamenala hru s detailem či explicitně znázorněné pocity prázdnoty. I tak si ale myslím, že právě tohle téma by si zasloužilo víc. Úzkost přímo vybízí k tomu, aby byla zpracována umělečtěji. Aby obraz vyjádřil všechno to, co je slovy nevyjádřitelné. Zkrátka a dobře, aby výsledný komiks na svého čtenáře přenesl co nejvíce emocí, pocitů, hrůzy. Aby tu úzkost čtenář spolu s Annou prožíval. Aby ji co nejlépe pochopil.

Samotný příběh...

... se mi ale líbil. Považuju za zajímavý nápad vyslat úzkostnou protagonistku do Francie a seznámit ji s klukem, který v životě středoškolačky hraje roli jakési první lásky. Pozor ale – kdesi jsem četla, že má jít o příběh "cesty z úzkosti". Tak bych ho ovšem nedefinovala. Dle mého soudu se cesta z úzkosti začíná rýsovat až v závěru, kdy Anna konečně dochází k rozhodnutí se své nemoci postavit.

Když to tedy shrnu.

Nápad perfektní, téma bohulibé, příběh hezky vymyšlený, kresba, podle mě, vzhledem k tématu neadekvátní. Myslím si, že by se hodila spíše k humornému žánru s cílem čtenáře pobavit. Ale... je to můj názor... a vy si samozřejmě uděláte svůj. :-)


Naprostá šílenost

Naprostá šílenost

Naprostá šílenost - ruka

Naprostá šílenost

Naprostá šílenost


Bibliografické údaje

Název: Naprostá šílenost
Autorka: Tereza Kopecká
Kresba: Tomáš Kopecký
Nakladatelství: Paseka / Pasparta
Rok vydání: 2021
Počet stran: 120
ISBN: 978-80-7637-217-7

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“