Audiokniha: Hotýlek

Knihy Aleny Mornštajnové čtu tak nějak na přeskáčku. Začala jsem Hanou, pokračovala Tichými roky a teď jsem se zaposlouchala do jejího Hotýlku z roku 2015. Byl to příjemný (a jako obvykle posmutnělý) literární zážitek. Než se ale ke knížce blíže vyjádřím, jedna poznámka - během poslechu téhle audioknihy jsem si občas bezděky vzpomněla na Cirkus Humberto. Náladově mi ho Hotýlek připomínal, nejen proto, že se v textu objeví motiv cirkusu. Já osobně jsem v příběhu narazila i na další shodné rysy. Třeba na rodinný podnik děděný z generace na generaci, osudové zvraty, postupně odcházející postavy... a stejně tak se protagonisté v obou dílech jmenují Václavové. :-)



O čem to je?

Hotýlek je citlivý román, v jehož středu tedy (jak již bylo řečeno) figuruje muž jménem Václav. Název knížky pak odkazuje na hotel s " hříšnými výhodami" založený dědečkem Leopoldem, který Václav v jistou chvíli přebírá. Podobně jako v jiných autorčiných románech, také zde se příběh odehrává v dlouhém časovém horizontu zasahujícím do vícero dějinných epoch. Václavův život sledujeme od jeho narození během druhé světové války, až po hrdinův konec přicházející již v demokratickém režimu. Do hloubky však poznáváme nejen jeho samotného, ale také lidi okolo něj, hlavně tedy Václavovy více či méně osudové ženy. A samozřejmě rodinu. Mezi tématy, které se v příběhu objeví, jsou: socialismus, duševní nemoc, komplikované mezilidské vztahy a taktéž (ne)jeden kriminální čin.

Hotýlek jako psychologická mozaika

Téměř každá výraznější postava, která se v příběhu objeví, dostává v románu svůj prostor. Jinými slovy - u každé z nich se autorka na moment pozastaví, aby ji hlouběji představila. Možná kvůli tomuto stylu psaní můžete mít chvílemi pocit, že se hlavní linie příběhu "zbytečně" rozbíhá do stran. Ale já to vidím spíše tak, že tímto autorka docílila určité psychologické plasticity. Čtenář lépe chápe jednání lidí kolem Václava; pozná totiž jejich povahu, myšlení, osobní historii a s tím vším související motivy počínání každého z nich.

Série smutných osudů

Vyprávění má povětšinou pomalý spád, přesto čtenář narazí na několik zásadních a často poměrně šokujících zvratů. Traumatizujících a smutných. Silným momentem pro mě byla kupříkladu chvíle, kdy je Václav vržen do pasti, z níž v podstatě nelze vyváznout bez viny. Ať tak, či tak... každé jeho rozhodnutí vede k výčitkám svědomí. Za úžasnou emotivní tečku pak považuju závěr, ten byl velice vydařený.

Styl psaní

Stylově je kniha profesionálně vybroušená, jak je ostatně u Aleny Mornštajnové zvykem. Oceňuju autorčin cit pro detail a to, jak dokáže pracovat s vizuálními výjevy. Když si příběh zpětně promítnu, vidím před sebou palec trčící z díry v ponožce (nebudu prozrazovat, proč), rozmazanou černou postavu, která jednu z žen "odřízne od života" nebo malého oslíka - hračku, která nikdy nebyla pojmenována...

Audio-interpretace v podání Jaromíra Dulavy byla...

... rovněž velmi zdařilá. Možná až na moment, kdy měl hlas jedné z postav s přezdívkou Písklák znít jako "šestileté dítě", ale v podání interpreta podle mě připomínal spíše nějakého starce se zastřenými hlasivkami. Ale to je jenom drobnost. Celkově bylo moc příjemné audioknihu poslouchat. :-)

Takže opět dobrá kniha Aleny Mornštajnové.

V rámci autorčiny tvorby ji sice před Hanu, ani před Tiché roky nezařadím, ale rozhodně bych Hotýlek neoznačila za nic podprůměrného. Propracovaný rukopis spisovatelky je i zde zcela zřetelný a dostala jsem přesně to, co jsem očekávala.

Jsem spokojená. :-)

 
Obecné údaje

Název: Hotýlek
Autorka: Alena Mornštajnová
Interpret: Jaromír Dulava
Vydavatel: OneHotBook
Rok vydání: 2018
Délka: 9h55

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý