TOP DĚTSKÉ KNÍŽKY # 4: Rok ve školce

V prosinci jsem tady doporučovala kouzelný Rok v pohádce a dneska bych se zmínila o další knížce z této série. Tentokrát půjde o Rok ve školce. :-) Není to úplně novinka, publikace vyšla už před třemi lety (v roce 2018). Za pozornost ale určitě stojí. Je velmi hezky zpracovaná a může to být skvělý způsob, jak svému dítěti školku představit.


Rok ve školce

Co v knížce najdete?

Tohle leporelo velkého formátu provází dětského čtenáře děním ve Sluneční školce - od září až do letních měsíců. A že je toho dění požehnaně... děti si hrají s nejrůznějšími hračkami, provádějí různorodé činnosti (jak venku, tak uvnitř) a objevují se tu i sezónní záležitosti - maškarní bál, vystoupení pro prarodiče, Vánoce, Velikonoce, Halloween. Je mi jasné, že poslední zmíněný strašidelný svátek s dýňovými dekoracemi u nás tradičně neslavíme. Ale říkám si, proč ne? Tahle tmavá stránka plná dětí s baterkami v kostýmech duchů a čarodějů má podle mě i tak něco do sebe a konkrétně moji Káťu tato část bezesporu hodně baví. :-)

Dvacet osm dětí

Ve školce po celý rok poletuje bezmála třicet dětí, které jsou představeny hned v úvodu. Každému z nich autor vdechnul určitou charakteristiku a sem tam i krátce určil, kdo se s kým kamarádí. Tady bych ale možná upozornila na jedno úskalí - myslím si, že některé postavičky jsou si až příliš podobné a člověk má občas problém je od sebe rozlišit. Zvláště tedy, pokud mají na sobě kostým nebo zimní oblečení. :-D

Přesto si nemyslím, že by měla tahle drobnost vliv na celkový dojem z knížky. Ono tady konec konců nejde o děti jako jednotlivce, ale o celkový obraz školky. A ten se podařil vykreslit moc pěkně. Jsou tu nezbedové, malý zamilovaný pár, parádivá slečna, nešika nebo třeba jedlík... a pokud fandíte diverzitě v dětských knížkách, tak určitě oceníte přítomnost holčičky černošského původu či kluka na vozíku. (Vozíčkář je navíc vyřešen velmi citlivě - nepůsobí rušivě, nevzbuzuje lítost, jen tam prostě je a hraje si s ostatními podle svých možností. Na maškarním plese je například převlečen za řidiče Formule, jinde jen normálně staví s druhými sněhuláka.)

Hezké výtvarné provedení s mnoha detaily

Knížky ze série Rok mají jednu zvláštnost - každá z nich pochází z dílny jiného polského kreslíře, takže se vzhled ilustrací proměňuje a každé z leporel má svůj vlastní rukopis. Všechny tyto knížky jsou nicméně zpracovány líbivě, a to včetně Školky, o kterou se postaral Przemyslaw Liput.

Podobně jako u ostatních knížek série se také tento autor zaměřil na ohromné množství detailů. Jednu  dvoustránku byste si s dítětem mohli prohlížet klidně i půl hodiny, kdyby na to přišlo. Je to tím, že dětí je hodně a dá se říct, že se každé z nich věnuje něčemu jinému. Někdo zpívá, někdo skáče na balónu, někdo přes švihadlo, jiný si hraje na indiána... opodál se pak komusi při malování vylije barva a vy zkoumáte, kdo do ní šlápnul a udělal na podlaze modré stopy... Všude po místnostech se navíc válejí aktuálně nepoužívané hračky, je tu kočka, je tu pavouk... a vůbec se toho ve školce spoustu odehrává.

Motivace pro děti, které se chystají do školky

A konečně (jak už jsem psala v úvodu) - tahle knížka může být skvělým pomocníkem při seznamování dítěte se školkou. Sice mi v ní některé prvky popravdě trochu chybí (třeba to, že se chodí organizovaně spát nebo na procházky). V podání P. Liputa školka na jednu stranu působí jako docela slušný cirkus. :-D Ale i tak si myslím, že je tady hezky zakresleno, jak si děti ve školce hrají, a možná si některá holčička či kluk řekne, že to v té školce musí být vlastně príma. :-)

Takže... doporučuju. :-)


Rok ve školce

Rok ve školce - zima

Rok ve školce - jaro

Rok ve školce - maškarní

Rok ve školce - labyrint


Bibliografické údaje

Název: Rok ve školce
Text a ilustrace: Przemyslaw Liput
Překlad: Anna Halfarová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 28
ISBN: 978-80-7577-530-6

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“