TOP DĚTSKÉ KNÍŽKY # 1: Rok v pohádce

Vítejte u prvního článku z kategorie # Top dětské knížky, kterou jsem se rozhodla založit z jednoho prostého důvodu - v poslední době jsem zjistila, že zorientovat se v marketingovém chaosu kolem dětských knih může být někdy opravdu náročné (viz článek Šestero zrůdností v dětských knížkách). Proto jsem si řekla, že pokud se mi dostane do ruky nějaká (dle mého názoru) kvalitní publikace pro nejmenší, tak o ní napíšu. Upřímně jsem ráda, že už je to tady. :-) V říjnu totiž vyšla nejnovější kniha ze skvělé série "Rok...", tentokrát s názvem Rok v pohádce. A ta je fakt kouzelná. ♡


Rok v pohádce

Jak knížka funguje

Rok v pohádce je bytelné velkoformátové leporelo, ve kterém vám autor hned v úvodu představí postavy obývající pohádkový les a na následujících stránkách pak sledujete, co se v tomto lese děje v průběhu jednotlivých ročních období. Nutno poznamenat, že se tu známé pohádkové postavičky trochu odklonily od tradičních představ a svým způsobem si v pohádkovém lese žijí nezávislý život. Třeba Karkulka je pro příklad popsána takto:

"Roztomilá popleta, která už dávno zapomněla, komu že to vlastně nese jídlo v košíčku. Občas pustí z hlavy i košík a pak se diví, kde ho nechala. Navzdory všeobecnému přesvědčení miluje vlky a jiná divoká zvířata."

Dále bych mohla zmínit, že jádro téhle publikace je v zásadě netextové. Kromě názvů měsíců či nápisu na místním podniku jménem "Bar Čárymar" tady moc slov nenajdete a příběhy musíte hledat v obrázcích. Nebojte ale. Není to vůbec nic těžkého. :-)

A co na Roku v pohádce oceníte?

Nádherný vizuál

Na prvním místě bych určitě pochválila krásné vizuální zpracování knížky. Obrázky jsou hezké, promyšlené. Autor klade velký důraz na detail. A co se celkového vzhledu týče, tak ten je jednoduše nádherný. Publikace je sytě barevná, nikoli však kýčovitým způsobem - Maciej Szymanowicz si pohrál i s odstíny, které perfektně sladil, a pohled na pohádkový les tak lahodí nejen dětskému oku, ale nakonec i tomu dospělému.

Opravdu JE, o čem si povídat

Navíc - jednotlivé obří dvoustránky jsou velice členité a hodně se toho na nich odehrává (viz září na třetím obrázku dole). Díky tomu kniha dítě opravdu zaujme a společně tu najdete desítky drobností, nad kterými si popovídat. Můžete mluvit o tom, kdo se šel v zimě ohřát do Baru Čárymaru, proč černokněžník na podzim odsává z lesa listí a v zimě vyrábí sněhová mračna. Hledat, ve kterém zákoutí tentokrát usnula Šípková Růženka. Nebo řešit, proč se Ježibaba zálibně kouká do žertovného zrcadla a třeba i zmínit, že něco obdobného máme v Praze na Petříně.

Hravost

Jak je vidět, tahle knížka propojuje pohádku s běžným světem a tím vytváří příjemně hravou kombinaci. Na jednu stranu zůstáváte ve světě fantazie, přesto se ve své podstatě zabýváte tím, co děti znají z všednodenního života. To samozřejmě není v žánru pro děti žádnou revolucí, na podobném principu je vlastně postavená celá řada knih, filmů a dětských seriálů. I tak ale jde o hezký prvek a Rok v pohádce ho pojímá zase z trochu jiné perspektivy.

Tuhle knížku prostě pro nejmenší děti doporučuju. 

Opravdu se povedla a věřím, že v tomto předvánočním čase udělá radost nejen dětem, ale vlastně i rodičům. ♡


Rok v pohádce - leden

Rok v pohádce - kouzelník

Rok v pohádce - září

Rok v pohádce


Bibliografické údaje

Název: Rok v pohádce
Text a ilustrace: Maciej Szymanowicz
Překlad: Anna Halfarová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2020
Počet stran: 28
ISBN: 978-80-275-0348

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý