Když spisovatelé píší o psaní

Jak se stavíte ke knihám známých spisovatelů, které pojednávají přímo o procesu psaní a rozebírají spisovatelství jako takové? Vnímáte je jako exhibici? Neřešíte je? Nebo jsou pro vás zajímavým pohledem do literárního zákulisí? Za sebe musím říct, že mě tyhle typy textů dost baví. Když někdo rozebírá svůj postoj k tvůrčí činnosti, pokaždé si o tom ráda přečtu. Proto bych se dneska krátce zastavila u třech takových knih - jednu napsal Stephen King, druhou Elizabeth Gilbert a třetí Haruki Murakami.


Stephen King: O psaní

Asi nejznámější knihou na téma "spisovatelství" je publikace krále hororů, Stephena Kinga. Poprvé vyšla v roce 2000 a nese název O psaní s příznačným podtitulem Memoáry o řemesle


Kdybych měla Stephenovu knihu krátce charakterizovat, řekla bych, že je to pragmatická záležitost, jejíž heslo zní: "Spisovatelství je řemeslo jako každé jiné." Autor razí teorii, že dobré psaní je otázka praxe (nikoli talentu) a člověk se k němu musí především propracovat.

Publikace O psaní je v zásadě rozdělena na tři části. V první z nich autor líčí své pisatelské začátky a cestu ke slávě, třetí oddíl je zasvěcen ryze jeho osobě (tu bych asi tolik nepotřebovala, ale ani mi nijak nepřekážela). Nejpřínosnější část (tzv. skříňka s nářadím) pojednávající přímo o psaní pak leží mezi nimi. Stephen King v ní upozorňuje na stylistické nedokonalosti a na typické chyby pisatele začátečníka, které mohou jeho textům ubírat na kvalitě. Příklad za všechny: 

"Nemám moc rád psaní, které vyčerpávajícím způsobem popisuje tělesné vzezření postav v příběhu a co mají ty postavy na sobě (tyhle seznamy šatstva mě štvou víc než cokoli jiného; když si budu chtít přečíst popis oblečení, můžu si kdykoli otevřít nějaký módní katalog). Nevzpomínám si na mnoho případů, kdy bych měl pocit, že musím popsat, jak lidé v daném příběhu vypadají - raději nechám na čtenáři, ať si obličeje, postavu i oblečení doplní sám. Když vám řeknu, že Carrie Writeová je šikanovaná středoškolačka s uhrovatou pletí a přehnanou snahou chodit módně oblečená, myslím, že zbytek už zvládnete sami, nebo ne?"

Skříňka má celkem krátký rozsah, ale je velmi užitečná... a doporučila bych ji asi každému, kdo se chystá jakkoli literárně tvořit.

Elizabeth Gilbertová: Velké kouzlo

Další osobností, která se rozhodla sdílet svůj vztah ke psaní, je autorka bestselleru Jíst, meditovat, milovat, Elizabeth Gilbertová.


Kniha Velké kouzlo původně neměla být orientována pouze na spisovatelskou činnost, nýbrž na umění obecně. Ne, že bych to chtěla vyvracet. Postřehy autorky jsou určitě aplikovatelné i na jiné domény než na psaní. Na druhou stranu je ale fakt, že Elizabeth je přece jen spisovatelka a její zkušenosti jsou tudíž (co si budeme povídat) hlavně spisovatelského rázu... Proto si myslím, že publikace potěší spíše zasněné lidi s věčně rozžhavenou klávesnicí než třeba malíře či fotografy.

A jaká kniha Velké kouzlo je? Já bych ji definovala přívlastkem éterická. Autorka na psaní pohlíží jako na něco posvátného, krásného a kouzelného. Myšlenky vnímá jako živé entity, které visí ve vesmírném se oblaku vznášejícím se nad námi. Hovoří o Múze. Píše o tom, jak si kdysi slíbila, že bude psát, ať se děje, co se děje. A třeba zmiňuje i fakt, že i když často tvoří z pohodlí domova, oblíkne se na to tak, aby se cítila hezky. (Aby tím tvůrčímu procesu propůjčila určitou důležitost.) Knihou zkrátka prostupuje pocit, že tahle žena své profesionální psaní upřímně miluje a že je to její splněný sen. 

Než přejdu k další publikaci, ještě dodám jedno: spíše než praktická, je kniha Velké kouzlo motivační. Nakopávací. Nicméně na rozdíl od jiných výplodů obdobného typu tu motivaci poskytuje někdo, kdo to skutečně dokázal. :-)

Haruki Murakami: Spisovatel jako povolání

A do třetice - japonská hvězda Haruki Murakami a jeho titul Spisovatel jako povolání


Na to, že se prý Haruki Murakami o procesech svého psaní kdysi zdráhal mluvit, toho nakonec na sebe prásknul celkem dost. Publikace je v podstatě takovou sérií esejů na téma spisovatelství / knižní průmysl obecně. Najdete tady texty o literárních cenách, o originalitě, nebo třeba o psaní v zahraničí. Dobré je, že Murakami pohlíží na vydávání knih zase z jiné perspektivy než dříve zmiňovaný Stephen King nebo Liz Gilbert. Jeho pohled je, řekla bych, praktický / byznysový. Zaujalo mě kupříkladu tvrzení, že úspěch novopečeného autora nesnižuje úspěch autorům stávajícím a naopak jim zvyšuje prodejnost. Nejsem sice žádný analytik knižního trhu, ale když se nad tím zamyslím, tak mi to dává celkem smysl. Snad proto Murakami ve své knížce proklamuje heslo: Vstupte do spisovatelského ringu, budete vítáni! 

(Jo a ještě jedna poznámka bokem - v současné době se Spisovatel jako povolání vyprodává cca za čtyřicet korun, takže pokud byste si knihu chtěli pořídit už jenom z čiré zvědavosti, teď nebo nikdy. :-D)

To by tedy bylo ode mě všechno. 

Co vy a tento typ literatury? Znáte ještě nějaké další podobné publikace? Určitě budu ráda za tipy. :-)

Zdroj foto:

foto Elizabeth Gilbert převzato z Twitter, Elizabeth Gilbert (@GilbertLiz)
foto Stephena Kinga převzato z https://www.cnet.com/
foto Murakamiho převzato z https://www.britannica.com/biography/Haruki-Murakami

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý