Deset tipů na knižní předsevzetí

Do nového roku zbývá ještě zhruba den, a tak jsem si řekla, že sepíšu článek na téma knižní předsevzetí. Asi jste zaregistrovali, že nejčastějším čtecím cílem bývá v knihomolím prostředí číslo. Počet knih, které hodláme do konce roku přečíst. Přiznám se, že já si takové mety obvykle moc nedávám. Mnohem raději nechávám čtení volný průběh, i když samozřejmě chápu, proč to někteří dělají. Tak či tak jsem tenhle bod do následujícího seznamu nezahrnula - vzhledem k jeho popularitě mi to připadalo lehce zbytečné :-D. Teď už tedy k mým deseti tipům, které by vás možná mohly inspirovat. :-)



1) Vyrazit na knižní akci

Tento první bod jsem do předsilvestrovského příspěvku zakomponovala z jednoho důvodu: my, knihomilci, občas upřednostňujeme ticho před společností a nezřídka raději zůstáváme doma na pohovce. Na tom samozřejmě není nic špatného, ale - co třeba jednou (pro změnu) vyrazit na některou z knižních akcí? Možná už to děláte, v tom případě směle přeskočte na další tip. :-) Pokud ale ne, můžete o tom popřemýšlet a vyrazit na každoročně pořádaný Svět knihy nebo třeba na nějaký křest. Setkání s oblíbeným autorem totiž může být nakonec hodně příjemná a inspirativní zkušenost.

2) Přečíst si něco "mimo obor"

Dalším tipem, který nemohu vynechat, je tento: zabrousit do literatury faktu a proniknout do tématu, o kterém toho zatím moc nevíte. Do něčeho, co vás na jednu stranu přitahuje, ale za normálních okolností byste se do takového čtení nepouštěli. Může to být cokoli - umění, dějiny módy, pokojové rostliny, tučňáci... zkrátka něco, co vám v určité oblasti rozšíří obzory.

3) Odbočit z komfortní zóny

Přiznám se, že tohle je můj oblíbený bod - výlet do jiného žánru. Dejte šanci něčemu, co obyčejně nečtete. Pro mě by to mohlo být třeba fantasy, pro někoho jiného komiks. Tohle odskočení si jinam je totiž čas od času velmi osvěžující.

4) Přečíst dlouho odkládanou knihu

Vyberte si něco, co už dlouho odkládáte (nebo co už máte nějaký ten pátek "nakousnuto"), a dočtěte to. Já se v poslední době snažím tohle praktikovat (viz rubrika # čtecí resty) a musím říct, že z každého splněného dluhu mám fakt dobrý pocit.

5) Přelouskat aspoň jednu klasiku

Co si budeme povídat, číst klasiky je drobátko náročnější než se probírat současnými knihami. Sama se někdy divím, o kolik víc se na takovou knihu musím soustředit (a to jsem ještě relativně nedávno čítávala jenom tohle :-D). Na druhou stranu je to pokaždé nakonec přínos - není špatné se občas ponořit do literatury s velkým L, zjistit, jak psávali mistři z jiných století, a potažmo nahlédnout prostřednictvím slova do jiné doby. V tomhle mě uhranul třeba Jirásek a jeho postava Lenky z Filosofské historie. Tahle slečna totiž dostávala plusové body za to, že si jakožto statečná vlastenka potají čítala Máchův Máj. :-)

6) Přečíst něco cizojazyčného

Nebudu si tady hrát na nějakého jazykového supermana. Popravdě - knihy v originále čtu většinou až tehdy, když je mám k dispozici "jenom" v originále. Ne, že bych s tím měla problém, ale jsem prostě pohodlná... Věřím, že většina z vás je v tomhle mnohem akčnější než já. :-D Nicméně - pokud jste taky podobně líní, není špatné vytyčit si malý novoroční cíl spojený s cizojazyčným čtením.

7) Zkusit re-reading

Zajímavou výzvou může být i takzvaný re-reading. Přečíst si některou knihu znovu. Já osobně to běžně nedělám, protože mi přijde škoda "ztrácet čas" něčím, co už jsem vlastně četla, když existuje tolik knih, ke kterým jsem se zatím nedostala vůbec. Pravdou ale je, že se člověk vyvíjí. A když po letech vezmete do ruky tutéž knihu, budete ji už pravděpodobně vnímat jinak.

8) Pročíst si některý z literárních magazínů

Také se můžete pokusit nahlédnout do světa literatury prostřednictvím literárních časopisů. Přečíst si něco o literatuře a jejím zákulisí. Určitě není k zahození zjistit, co v sobě ukrývá intelektuální magazín Host (který je, myslím, k dispozici i bezplatně on-line). Nebo třeba čtrnáctideník Tvar. Já osobně jsem se ještě nedostala k tomu, abych si pořídila Page, který funguje pod Luxorem a podle mě bude daleko přístupnější než předchozí jmenované. (Ale zatím jsem se k němu nedostala, tak popravdě nevím, co je zač. :-))

9) Vést si zápisky

Přijde vám otravné vést si o přečtených knihách zápisky, ale přesto byste v nich chtěli mít přehled? V tom případě si do nového roku zvolte tohle organizační předsevzetí. Nemusí to být klasický čtenářský deník - záznamy o knihách si vytvořte podle sebe. Klidně se vykašlete na popisy dějů a výčty postav. Zaměřte se na to, v čem vás kniha nadchla, čím vás inspirovala a jaký jste z ní měli pocit. Nebo si ji zaveďte jen jako položku s počtem hvězdiček. Záleží prostě jenom na vás. :-)

10) Udělat si čas a opravdu si knihu užít

A tohle jsem si nechala nakonec. Na jednu knihu si opravdu vyhradit čas. Někdy se totiž stává, že člověk čte tak nějak uspěchaně, v krátkých pauzách mezi povinnostmi, v tramvaji. A doma už se pak věnuje něčemu jinému. Proto tahle výzva: dopřejte si ryze čtecí chvilku. Jen vy a kniha. Uvařte si výtečný teplý čaj, zabalte se do deky a užijte si knížku všemi smysly. Tohle je totiž na čtení to nejvíc boží. ♡


A to je ode mě letos všechno. :-)

Přeju skvělý začátek roku 2021!


Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý