Šťastně až navěky: Sonda do současných vztahových trendů

Dneska bych vám tady chtěla doporučit titul Šťastně až navěky, protože ve mně tak nějak zůstal. Nejspíše ho zařadím i do svých TOP knih 2024... ale to trochu předbíhám. :) O co jde? O pozoruhodnou sondu do současných vztahových modelů (#polyamorie, #otevrenychvztahu, #monogamie... a dalších). Možná jste zaznamenali, že se loni v kinech objevil časosběrný dokumentární film s týmž názvem – a právě z něj knížka vychází.



Pět příběhů, pět vztahových modelů

Šťastně až do smrti je tedy titul sepsaný na základě stejnojmenného dokumentu, za kterým stojí režisérka Jana Počtová. Ta v průběhu čtyř let zaznamenávala příběhy lidí v různých vztahových situacích. Je tu: #polyamorie, #milenka, #otevrenyvztah, #monogamie a #seznamka.

Mě osobně připadalo kurióznější čtení o polyamorii, monogamii a o otevřeném vztahu, protože v těchto případech byli vystupující skálopevně přesvědčeni, že právě jejich model je „tím pravým“, nebo dokonce „tím jediným správným“. O to zajímavější bylo jejich osudy sledovat. Milenka i závislačka na seznamkách naopak od začátku dávají jasně najevo, že jim jejich aktuální situace až tak nevyhovuje.

Super podnět k zamyšlení

Všechny příběhy nicméně mají něco do sebe.  Ukazují, jak to v různých modelech chodí, a hlavně tady najdete fakt vydatnou porci podnětů k zamyšlení. Jak jsem psala na začátku – ve mě tohle čtení něco zanechalo stopu, vyvolalo otázky, nové myšlenky... a rozšířilo mi obzory. 

Čtení, které odsýpá

Dále musím pochválit členění knížky – texty jsou tu přehledné, uspořádané, skvěle vystavěné. A (nejen) díky tomu je zhltnete na posezení. Mě osobě se líbily i poznámky mezi řádky, které (ač „pouze“ popisují fakta) vyznívají lehce sarkasticky a schovávají se za nimi názory autorů na věc. To můžeme vnímat jako plus i mínus, ale... mě to asi bavilo. :)

Je lepší film, nebo knížka...?

Obojí má něco do sebe. Mě ke zhlédnutí dokumentu motivovala až kniha, takže jsem postupovala ve směru text → plátno. Rozdíl nicméně vidím v tom, že film nabízí více prostoru k tomu udělat si vlastní názor (text chtě nechtě inklinuje k interpretacím). A v knížce zase najdete spoustu materiálu, který se do filmu nevešel. Jednoznačným bonusem textové podoby jsou pak rozhodně „další osudy“, které následovaly po dotočení dokumentu.

A ještě malá poznámka k monogamnímu páru:

Tvůrci se rozhodli sledovat příklad monogamního páru, který je dogmaticky věřící, navíc do svazku partneři evidentně šli spíše z rozumu, než že by mezi nimi figurovalo nějaké hlubší souznění. Zpočátku jsem si říkala, že je to docela nestandardní dvojice. Že klasická monogamie přece vypadá jinak...

... no ale pak mě napadlo – co je to vlastně „normální“ monogamie? Těžko říct. On je vlastně každý vztah trochu jiný, a to platí nejen pro monogamii, ale i pro otevřené vztahy nebo polyamorii. Ať už se tedy rozhodnete mrknout na dokument nebo si přečtete knížku, vždycky je důležité mít na vědomí, že sledujete jen několik příkladů z mnoha... Jinými slovy: bacha na generalizaci. :)

Jinak samozřejmě doporučuju, je to skvělé!


Šťastně až navěky

Šťastně až navěky

Šťastně až navěky


Bibliografické údaje

Název: Šťastně až navěky
Autor: Michal Beck, Jana Počtová
Nakladatelství: Listen
Rok vydání: 2024
Počet stran: 328
ISBN: 978-80-242-9589-3

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Knihy, které vás přenesou do Japonska

Tereza Ramba: DobroDruhům

New adult, fell-good, LGBTQ+ a další moderní literární žánry