Audiokniha: Fazóna

(Audio)kniha Fazóna má poměrně originální start: začíná totiž pohřbem. A vzhledem tomu, jaká v dílku finského autora Miikyho Nousiainena panuje atmosféra, myslím, že je to více než příhodné prostředí pro úvodní kapitolu. Tohle je totiž plastický příběh reflektující současnou společnost a bourající stereotypy. Příběh, který je ponurý i vtipný zároveň.


Fazóna

Hlavní téma: RODIČOVSTVÍ

Fazóna je příběh, jehož ústředním tématem je (alespoň z mého pohledu) rodičovství. Není to žádná mama-knížka, toho se nelekejte. Ale objevuje se tu několik postav, které právě otázka rodičovství intenzivně provází:
  • Sami by rád založil rodinu, jenže není schopen najít si k sobě podobně smýšlející partnerku.
  • Henna, jeho sestra, také touží po dítěti, ale má problém otěhotnět, což ji totálně paralyzuje.
  • Jejich matka Saija je čerstvá vdova a ráda by se stala babičkou.
  • Markus je otec samoživitel, jehož ženu mateřství vehnalo do depresí.
  • A Pesonen – ten se zase stará o své nemocné rodiče a pak... (no, to už nebudu prozrazovat :-)).
Všichni tito lidé jsou vztahově propojení a já osobně v jejich příbězích vidím zřetelné kontrasty. Na jednu stranu sledujeme Samiho a Hennu, kteří se marně ženou vstříc rodinnému štěstí, na druhou stranu je ono vysněné rodičovství ztělesněno Markusem – povinnostmi zahlceným otcem tří malých holčiček. Do toho všeho každá z postav občas narazí na přerůžovělý lifestylový blog Údržba fazóny, ve kterém jistá Sini svůj rodinný život vykresluje excitovaným „be happy“ stylem – motivačním a nerealisticky obláčkovým.

Smutek protkaný humorem

Náladu knížky bych označila jako lehce zakalenou, ale zároveň sarkasticky vtipnou a humornou. Všechny klíčové postavy si procházejí nepříjemnými obdobími, jsou nespokojené, něco jim chybí. Jakoby na své životní cestě někde uvízly: chtějí se dostat dál, ale nevědí, jak na to. Jinými slovy mají pocit, že jejich život stojí za hovno

Takže ano – je to svým způsobem smutné. Na druhou stranu to ale není čistokrevná depka – on je tu totiž i ten humor, díky kterému knížku občas v knihkupectvích zařazují mezi humoristickou literaturu nebo do feel-good sekcí. No a kromě toho se můžete těšit na několikanásobný happy-end. :-)

Z pohledu atmosféry bych možná Fazónu přirovnala k titulu Muž jménem Ove. Ne, že by se tu někdo jako Ove vyskytoval. Ale má to podobný tón – neveselý, rozladěný, ale přesto se při čtení sem tam uchechtnete. :-)

Ukázka Nousiainenova humoru

Následující sarkastickou glosu asi pochopí pouze rodiče malých dětí, ale stejně ji odcituju. Podle mě totiž autorův humor poměrně hezky vystihuje: „Děti se často dívají na seriál Tlapková patrola. Vypráví o dobrodružstvích v Adventure Bay, malé idylické vesničce někde v Kanadě. Starostka Adventure Bay je bezohledná žena, která činí rozhodnutí podle svého domácího kuřete. Hasičská a záchranná služba města je postoupena desetiletému chlapci, který má za pomocníky štěňata. A přesto se zdá, že obec funguje lépe než můj život.

Audioprovedení na jedničku

Fazóna je vyprávěna z pohledu pěti hlavních postav (na střídačku). Proto jsem fakt ocenila, že byl v audioverzi každý z charakterů přidělen jinému interpretovi, a to tak, že se od sebe jednotlivé hlasy zřetelně lišily. Díky tomu jsem měla okamžitě jasno v tom, která postava zrovna mluví. Za mě to byl rozhodně skvělý poslechový zážitek a jsem ráda, že jsem si právě tuhle severskou specialitku mohla vychutnat jako audio. :-)

Doporučuju Fazónu?

No, asi jak komu. :-D Jak jsem řekla – je to prostě takový současný hořko-úsměvný příběh, který je jakýmsi protipólem motivačních příspěvků na sociálních sítích. Vyretušovaných životů, které na nás skáčou z Instragramu a lifestylových blogů. Proto bych knížku možná doporučila těm, kteří si rádi smlsnou na střízlivém textu. A třeba i nějakému frustrovanému rodiči – minimálně pro to uvědomění, že v „tom“ není sám. :-)


Obecné údaje

Název: Fazóna
Autorka: Miika Nousiainen
Interpreti: Matouš Ruml, Radúz Mácha, Libuše Švormová, Alena Hladká, Robert Mikluš
Vydavatel: OneHotBook
Rok vydání: 2023
Délka: 10:05h

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý