Miranda Cowley Heller: Papírový palác

Papírový palác je knížka, v níž se prolíná atmosféra letních dnů trávených u rybníka s melancholickými akcenty. Když jsem hledala, co si o knížce myslí jiní čtenáři, zjistila jsem, že velkou část z nich příběh rozpolcené Elle emocionálně rozložil. Já jsem z něj sice nebyla až takhle paf, to říkám rovnou... Ale nebylo to špatné, a připouštím, že několik silných momentů se tady určitě našlo.


Miranda Cowley Heller: Papírový palác

Co je Papírový palác a o čem knížka vypráví?

Papírový palác je letní dům u rybníka, který má protagonistka jménem Elle úzce spojený s dětstvím. A právě tam se to stane –⁠ ač žije ve spokojeném manželství s Peterem, podvede ho se svou dávnou láskou. Na dalších stránkách pak na povrch vybublávají všemožná tajemství. Rozkrýváme, jaké bylo Ellino dětství (nic moc), co k čemu vedlo, a především –⁠ co pro ni tito dva muži znamenají.

Tady se ale zastavím!

O titulu Papírový palác se obecně píše, že se točí kolem nevěry –⁠ proto jsem přirozeně očekávala, že se autorka bude držet v prvé řadě tohoto tématu. Jasně. Nevěra bezesporu JE spouštěcím momentem Ellina vyprávění a příběh hrdinky v zásadě směřuje k jakémusi vysvětlení, ale... Ale. Pro mě nakonec právě morální dilema „Jonas vs. Peter“ stálo více v pozadí, než bych si přála...

Lehce chaotické skoky v čase

A když bych Papírovému paláci měla ještě něco vytknout, bylo by to zmatečné přeskakování v čase. Na jednu stranu totiž sledujeme Elle v průběhu dne po incidentu (hodinu po hodině) a současně odkrýváme klíčové okamžiky jejího života. Od narození, přes dětství a dospívání, až po dospělá léta. Ono by to vlastně nemělo až tak vadit, přesto přiznávám, že jsem se –⁠ hlavně teda na začátku –⁠ cítila poměrně zmatená. Čím to bylo? Nevím. Možná na to přijdu časem.

✶✶✶

A co dále od knížky očekávat?

✶✶✶

Rybník, pláž, chaluhy...

Jednou z ústředních dominant je zde rybník a můžete očekávat atmosféru, která vás zavane na pláž: budou vás obklopovat vlny, lodičky, lekníny, občas narazíte na nějakou tu rybu nebo jiného vodního živočicha. Klasická odpočinková oddechovka to ale není –⁠ kulisy příběhu jsou sice letní, nikoli však „rozjuchaně letní“. Spíš se připravte na tmavší tónymelancholii... On ten obsah knížky vlastně hezky koresponduje s obrázkem na obálce, když nad tím tak uvažuju. :)

Pohled na ne úplně šťastné dětství

Jak už jsem naznačila výše, Elle neměla snadné dětství. Pochází z rozvrácené rodiny, její vztah s otcem poznamenalo nejedno zklamání a dospívání jí navíc znepříjemňoval oslizlý nevlastní bratr Conrad. Tady samozřejmě nebudu zabíhat do detailů, ale právě v tomhle období do Ellina příběhu vstupuje nejvíce ponurých tónů, zvratů... a místy i zvratků (omlouvám se za představu, která vám teď možná vytanula na mysli, ale podle mě je trefná). 

A jaký je můj finální verdikt?

Popravdě si vlastně nejsem jistá, jestli knížku doporučit, nebo ne. Pro mě osobně to byl takový průměr (3/5). Nebylo to vyloženě špatné, jen jsem asi čekala něco víc. Nebo něco jiného. Ale možná jsem si to prostě jenom přečetla v nesprávném naladění. 

Takže se raději zeptám –⁠ co vy a Papírový palác...?


Papírový palác

Papírový palác

Papírový palác


Bibliografické údaje

Název: Papírový palác / The Paper Palace
Autorka: Miranda Cowley Heller
Překlad: Irena Steinerová
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2023
Počet stran: 376
ISBN: 978-80-249-5033-4

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý