Petra Soukupová: Pod sněhem

Petra Soukupová je jednou z předních českých spisovatelek. A protože jsem od ní zatím nic nečetla, rozhodla jsem se to napravit a sáhla po jejím románu Pod sněhem. No a super! Autorka do puntíku splnila má očekávání. Líbilo se mi, jak intenzivně mě zasvětila do myšlenkových procesů každé z postav a jak dokázala ze zdánlivě ničeho vybudovat TAKHLE čtivou knížku.


Petra Soukupová: Pod sněhem

O čem to je?

Ze všeho nejdříve musím říct, že z hlediska příběhu je text skutečně velice úsporný. Dědeček má narozeniny a jeho dcery (Kristýna, Olga, Blanka) s potomky (Bětka, Fany, Olík) míří na plánovanou oslavu. Je zima, venku padá sníh, všichni jedou jedním velkým autem a pak se odehraje ono rodinné setkání. Toť v podstatě vše. Tedy – ne tak docela. Pod hladinou totiž bublají vztahové rozepře mezi sestrami i mezi páry... a je fakt zajímavé pozorovat, jak si všichni navzájem lezou na nervy.

Dějový minimalismus

O autorce už jsem víckrát zaslechla, že píše skvělé romány, ve kterých se ale nic zásadního neděje. Mnohé čtenáře Petra Soukupová tímto přístupem nadchla a i já jsem si konečně na vlastí kůži ozkoušela, co za tím vězí. Takže – ano, souhlasím. Tahle spisovatelka ze všednodennosti poskládá čtivý text, od kterého se nemůžete odtrhnout. Neboli – jak píše jedna slečna na ČBDB – „umí udělat z prdu kuličku.“ :-D

Vztahy v hlavní roli

V knize Pod sněhem mají tedy hlavní slovo vztahové nuance. Jsou tu naprosto skvěle vystihnuté vazby mezi sestrami – pozorujete jejich neshody, protichůdné názory, vzájemnou rivalitu, závist, špatně skrývaná pohrdání a pocity křivdy. Ale pořád víte, že pod tím vším jsou to přece jenom sestry a že je mezi nimi určité pouto.

Každý moment je tady navíc probrán do hloubky, na každou situaci koukáte z pozice různých postav. Na střídačku. A protože vás autorka zasvětí i do minulosti téhle rodiny, je vám i jasné, proč se holky chovají právě takhle. Emoce, které sestry prožívají, jsou navíc natolik běžné, že je čtenář důvěrně zná a nemá tudíž nejmenší problém se s nimi ztotožnit. Mimochodem, za psychologický aspekt dávám jedenáct bodů z deseti – v tomhle je titul Pod sněhem prostě geniální!

Neorganizovaná větná konstrukce = necenzurovaný myšlenkový tok

Jediné, co mi trochu nesedlo, byla forma, kterou se autorka rozhodla použít. Konkrétně mě moc nenadchly některé neorganizované věty imitující přirozený tok lidského myšlení. Na jednu stranu chápu, proč autorka zvolila tohle řešení. A vlastně to i dává smysl. Taktéž připouštím, že mě Petra Soukupová do děje vtáhla okamžitě, takže mi občasná absence znamének a uvozovek rychle přestala vadit. I tak jsem ale v tomto směru spíše tradicionalistka. No... alespoň prozatím.

Závěrem

Pod sněhem je každopádně titul, který jsem si já osobně užila, a určitě to není má poslední kniha od Petry Soukupové. A komu bych ji doporučila? No... pokud od knih očekáváte především napětí a akci, tak tento román nejspíše nebude úplně pro vás. Jestliže vám ale všednodenní příběhy nevadí a navíc rádi nahlížíte vztahům pod povrch, tak do něj určitě jděte. V tomhle ohledu je to totiž jízda! :-)


Petra Soukupová: Pod sněhem

Petra Soukupová: Pod sněhem

Petra Soukupová: Pod sněhem


Bibliografické údaje

Název: Pod sněhem
Autor: Petra Soukupová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 373
ISBN: 978-80-7491-587-1

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý