Theresa Black: Káva každé půlnoci

Káva každé půlnoci je young-adultovka od mladé české spisovatelky, která si říká Theresa Black. Já osobně tenhle žánr většinou nečtu, ale tady jsem udělala výjimku – v ohnisku příběhu totiž figuruje porucha příjmu potravy, s níž má navíc autorka osobní zkušenost. Za mě sice v tomto tématu stále vede Petra Dvořáková a její titul Já jsem hlad, ale ani Káva každé půlnoci není k zahození.


Káva každé půlnoci

O čem Káva každé půlnoci je?

Rosemary studuje poslední ročník střední školy, chová havrana, miluje literaturu a trpí anorexií. Kromě toho má malé tajemství – každý den o půlnoci si dopřává šálek kávy (odtud název). Tahle slečna má okolo sebe pár skvělých kamarádů, kteří ji podporují (jejímu úbytku váhy ale možná věnují menší pozornost, než by měli). A – jak už to tak u mladých lidí chodí – zamiluje se. Konkrétně tedy do svého zdánlivě nabručeného třídního. 

Ústřední téma: PPP

Příběh točí kolem poruchy příjmu potravy, kterou Rosemary onemocněla. To rozhodně považuju za přidanou hodnotu knížky. Zvláště, když vím, že právě anorexií si autorka sama prošla, a moc dobře tedy ví, o čem je řeč. Chcete vědět, jak takový člověk přemýšlí? Tady byste mohli najít odpověď.

Romantická linka: studentka-učitel

Vedle anorexie pak zabírá výrazný dějový prostor zakázaná láska mezi studentkou a učitelem. Musím říct, že to byl moc hezky (a vcelku realisticky) popsaný příběh, u kterého jsem se já osobně musela usmívat. :-) Úplně mě to přeneslo do starých časů, kdy se člověk samým zaláskováním vznášel. Pamatujete na ty doby, kdy ve vás každá „jeho“ nebo „její“ esemeska vyvolala vlnu radosti? Jak jste nedočkavě čekali na pípnutí telefonu? Tak přesně na tohle jsem během čtení vzpomínala. Byl to pro mě takový příjemný výlet do teenagerských let. :-)

Objemná, ale svižná

Když knížku spatříte v reálu, možná vás trochu vyděsí její tloušťka (viz foto). A jo. Je to macek, který má 550 stran. Nicméně nebojte – ono se to čte samo. A protože jsou jednotlivé stránky navíc poměrně silné, tak publikace na pohled působí o to objemněji. :-)

Kdybych měla něco vytknout...

... byla by to anglická jména postav. Přestože nikde není explicitně napsáno, že se děj odehrává u nás, tak je to docela zřejmé. To české prostředí tam prostě cítíte. A když se pak postavy jmenují Rosemary, Caroline, Sam a podobně, tak to z toho prostě divně trčí.

Obecně si ale myslím, že se knížka povedla. 

Pro lidi ve věku od šestnácti do devatenácti ideál... a evidentně si čtení užijí i někteří starší jedinci. Třeba já. :-)


Káva každé půlnoci

Káva každé půlnoci

Noční porce kávy


Bibliografické údaje

Název: Káva každé půlnoci
Autorka: Theresa Black
Nakladatelství: Canc
Rok vydání: 2023
Počet stran: 560
ISBN: 978-80-88488-29-3

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý