TOP DĚTSKÉ KNÍŽKY # 8: Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek (čtyř pravých a šesti levých)

Kam se ztrácejí liché ponožky? To je záhada, která je tu s námi tak dlouho jako pračka sama. U nás se jí už zabýval Pavel Šrut, který tento jev vysvětlil tím, že v našich domácnostech žijí pidi příšerky živící se právě lichými ponožkami. V oblasti dětské literatury tedy Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek nejsou první knihou na toto téma. Přesto si troufám tvrdit, že se jedná o originální publikaci a navíc – polská autorka Justyna Bednareková problém pojala zase trochu jinak. :-)


Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek

Deset ponožek, deset příběhů

Knížka začíná tím, že maminka povolá opraváře praček, aby zjistil, kam se ztrácejí liché ponožky. A ten objeví díru v podlaze, jejímž prostřednictvím se ponožky dostávají ven. Dále pak sledujete deset nápaditých příběhů, ve kterých je vždy hlavní hrdinkou jedna ze ztracených ponožek. Každý z nich je jiný, ale všechny mají osobitou jiskru.

Ponožky s osobností

Tyhle ponožky totiž nejsou jen tak ledajakými ponožkami. Ony mají duši. Každá z nich má svůj jedinečný důvod, proč se vydala do světa, a každé z nich autorka přisoudila nějakou specifickou charakteristiku, která navíc souvisí s její textilní podstatou. Luxusní hedvábná ponožka se například vydává na hvězdnou hereckou dráhu, měkoučká ponožka vyrobená ze srsti angorských králíků nachází své místo na noze jednonohého bezdomovce. Nebo je tu kousavá ponožka ze „surové“ ovčí vlny, která... no. O které už si přečtěte s dětmi sami, ať vám tu nevyzvoním úplně všechno. :-)

Ideální čtení pro předškoláky

Tahle knížka o ponožkách je perfektní volbou pro děti předškolního věku, které už zvládají vstřebávat souvislý text, ale pro udržení pozornosti se přece jen potřebují opírat o bohatý ilustrovaný materiál. Konkrétně já jsem Neobyčejná dobrodružství četla s Káťou (té jsou momentálně 4 roky) a byla nadšená. Pořád mě uháněla, protože na další příběhy ponožek byla upřímně zvědavá. Čili – otestováno a potvrzeno!

Zábava i pro rodiče

A to souvisí s posledním bodem. Oproti většině dětských knížek jsem se v tomto případě bavila i já. Rodič. Samozřejmě ne do takové míry jako když bych četla něco svého, ale i tak jsem byla celkem zvědavá, co autorka ještě vymyslí a jak si s tím pohraje.

Takže doporučuju!

Pokud hledáte nějaké prima čtení na dobrou noc, s touhle knížkou neuděláte chybu. Je příjemná, originální, nápaditá... a myslím, že dětem cca od čtyř do šesti let se bude hodně líbit. :-)


Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek

Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek - růže

Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek - ilustrace

Námořnická ponožka na vlně


Bibliografické údaje

Název: Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek (čtyř pravých a šesti levých) / Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek (czterech prawych i sześciu lewych)
Autorka: Justyna Bednareková
Ilustrace: Daniel de Latour
Překlad: Michala Benešová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 160
ISBN: 978-80-7577-145-2

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý