Lucie Kutrová: 151 dní Pacifickou hřebenovkou

Nevím jak vy, ale já si v letních dnech občas ráda přečtu něco „cestovacího“. Tyhle knížky na mě totiž pokaždé dýchnou prázdninovou atmosférou... i když prázdniny v pravém slova smyslu už jsem docela dlouho nezažila. :-D Nevadí. Každopádně jsem tentokrát sáhla po první knížce Lucie Kutrové –⁠ 151 dní Pacifickou hřebenovkou. A rozhodně tedy byla dobrodružná. :-)


151 dní Pacifickou hřebenovkou

Kdo je Lucie Kutrová?

Lucku Kutrovou na internetu a na sociálních sítích najdete jako Holku s Bucket listem. To proto, že jednoho dne vzala do ruky tužku a papír, sepsala si seznam věcí, které by chtěla podniknout, a pustila se do akce. :-) Dneska už má tahle slečna každopádně svůj bucket list na mnoha místech odháčkovaný... a jednou z těchto položek je právě zdolání Pacifické hřebenovky.

Co je to Pacifická hřebenovka?

Pacifická hřebenovka (alias PCT = Pacific Crest Trail) je štreka dlouhá 4300 km táhnoucí se přes celou severní Ameriku. Je to lákavá výzva. Hlavně pro ty, kdož si libují dlouhých pochodech v horách jen s batohem na zádech. Tahle túra ale není jen dlouhá. Ona je dlouhatananánská –⁠ projít ji trvá cca půl roku. Navíc se během cesty setkáte s nočním mrazem, hladem, puchýři, se čtyřicetistupňovými vedry, s medvědy, hady, včelami, jedovatým křovím... no, nástrah je tady skutečně dost.

A proto klobouk dolu před Luckou, která to všechno zvládla ujít... a přežít. :-)

Holka s bucket listem ve své knížce upřímně popisuje, co všechno ji na cestě potkalo. Díky tomu (a díky deníkové formě) máte při čtení pocit, jako byste tam byli s ní. Prožíváte spolu s Luckou všechny pocity, které jsou pro podobně náročné traily typické. Jak ty krásné (výhledy, pocity svobody a sounáležitosti s ostatními hikery), tak i ty nepříjemné (zničené boty, stesk, strach z havěti, která vám leze kolem spacáku). Obrovsky sugestivní pak byly popisy blaženého stavu, kdy se člověk po týdnu putovaní v jedněch propocených hadrech konečně dostane do sprchy. :-D

Nadšení a elán

Téhle knížce každopádně nechybí pozitivní emoce. Z Lucky vyzařuje nadšení a mladistvý elán, prýští z ní energie a chuť do života. V tomhle směru je to tedy rozhodně milé čtení.

Po literární stránce...

... byl text sice na můj vkus možná až příliš neučesaný a excitovaný (spooooousta vykřičníků a velkých písmen). A když bych měla autorčin styl popsat, asi bych řekla, že se s ničím moc nemaže. :-D Musela jsem si chvíli zvykat, no... Ale když jsem se začala více soustředit na obsah a méně na formu, tak jsem si čtení užila. Koneckonců –⁠ ono to cool vyjadřování vlastně k autorce ladí a jejímu deníku to dodává autenticitu. :-)

151 dní Pacifickou hřebenovkou doporučuju těm, kteří:

  • ... rádi podnikají dlouhé pěší výlety
  • ... mají v plánu překonat Pacifickou hřebenovku
  • ... podobně dobrodružné zážitky sice lákají, ale... zatím jen v představách :-)
Co vy? Našli jste se v některé z těchto kategorií? :-)


151 dní Pacifickou hřebenovkou

151 dní Pacifickou hřebenovkou

Batoh

151 dní Pacifickou hřebenovkou - ilustrace


Bibliografické údaje

Název: 151 dní Pacifickou hřebenovkou
Autorka: Lucie Kutrová
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2019
Počet stran: 392
ISBN: 978-80-7617-472-6

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý