Kateřina Kang: Kateřina v říši kimči

Kateřinu Kang už nějakou dobu sleduju na Instagramu, protože příspěvky téhle slečny mě prostě baví. Její zeď je plná kreslených okének, ve kterých glosuje své vlastní postřehy ohledně korejské kultury a korejského myšlení. To byl ostatně důvod, proč jsem sáhla po její knížce Kateřina v říši Kimči. A ano – užila jsem si ji. Pár výhrad bych sice měla... ale nepředbíhejme. Nejprve se zaměřím na pozitiva, která určitě převládají. :-)


Kateřina v říši kimči

O čem Kateřina v říši kimči vypráví

Jak jsem už poznamenala v úvodu, autorkou knížky je Kateřina Kang. Tahle slečna (dnes již paní) ke korejskému myšlení rozhodně má co říct. Nejen, že vystudovala koreanistiku na Karlovce a v Jižní Koreji nějakou dobu pobyla, ale dokonce si z téhle asijské země přivezla manžela. :-) Pokud se tedy ptáte, jestli jsou její postřehy autentické – ano, a to velmi. 

A co prostřednictvím knížky zjistíte? Tak třeba to...
  • ... v čem se liší korejská mentalita od té naší
  • ... jak může vypadat „typické“ česko-korejské manželství
  • ... a další nahodilá fakta z oblasti korejské kultury
Mimo to si taky přečtete něco málo ze života autorky (třeba o tom, jak se seznámila s Minseokem nebo proč začala studovat zrovna koreanistiku).

No a když už jsme u těch nahodilých faktů...

... tak bych mohla rovnou některá uvést jako příklad. Mě osobně třeba vcelku zaujalo, že Korejci počítají délku partnerských vztahů na dny. Mega kuriózní pak pro mě bylo i zjištění, že když v Koreji probíhají přijímačky na vysoké školy, nesmějí přistávat ani vzlétat letadla, aby hluk z motorů náhodou neovlivnil výsledky zkoušek. Docela síla, no ne? :-D

Knížka převážně obrázková

Další věcí, na kterou bych měla upozornit je dále to, že Kateřina v říši kimči je převážně obrázkovou publikací. Kresby pocházejí z dílny autorky – jsou milé, jednoduché, černo-bílé s jemně broskvovými detaily, rozpoznatelné (viz fotky dole). Tohle výtvarné provedení knížky se mi na jednu stranu líbí... ale přesto k němu mám následující dvě výhrady:
  • Jednak musím říct, že bych byla raději, kdyby všechny ty jinak výstižné ilustrace přece jen zahrnovaly i nějaký obsáhlejší komentář. V mnoha případech mi tohle chybělo, zvláště když vím, že na autorčině Instagramu přesně tyhle popisky jsou.
  • A za druhé – nejsem úplně nadšená z autorčina písma, které na mě působí jakoby „nevyzrále“. Je mi jasné, že tohle je taková výtka na prd, protože když si člověk pořizuje autorskou knížku člověka, jehož tvorbu zná, tak by si na ni asi neměl stěžovat. To je, jako byste si pořídili Van Goghovy Slunečnice a pak nadávali, že jsou moc žluté. Ale stejně to zmiňuju... protože to tak prostě cítím. 
Samotné kresbičky mi ale přijdou super. Kdyby ne, tak je obejdu obloukem, že... :-)

A to je všechno.

Tahle knížka rozhodně není komplexním průvodcem ani ničím, co by vás do korejského světa zasvětilo od A do Z. Spíše je to taková prima jednohubka, která vám odlehčenou a vtipnou formou zase o kousek rozšíří obzory. A to je vždycky fajn. :-)


Kateřina v říši kimči

Kateřina v říši kimči - ilustrace

Kateřina v říši kimči

Kateřina v říši kimči


Bibliografické údaje

Název: Kateřina v říši kimči
Autor: Kateřina Kang
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2023
Počet stran: 192
ISBN: 978-80-257-4092-7

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý