Z knihovny klasiků: Farma zvířat

VŠECHNA ZVÍŘATA JSOU SI ROVNA, ALE NĚKTERÁ JSOU SI ROVNĚJŠÍ.

Velkou klasikou dvacátého století je určitě Farma zvířat od George Orwella. Já jsem si ji přečetla až teprve nedávno a popravdě jsem nečekala, že na mě tolik zapůsobí. Proto hned v úvodu musím říct jedno: tohle je skutečně silné kafe. A úplně chápu, proč se právě tahle knížka stala takovým hitem. Uf.... výdech, nádech. Pojďme na to!


George Orwell: Farma zvířat

O čem Farma zvířat je?

Farma zvířat je alegorický příběh z roku 1944, který velice zřetelnou formou zobrazuje ruskou revoluci a stalinskou diktaturu. Na samotném počátku se objevuje kanec jménem Major (= Lenin), který hned v úvodu umírá. Předtím však stihne upozornit zvířata na to, že jsou farmářem Jonesem vykořisťována, a podnítit tak revoluci. Poté, co je Jones svržen, chopí se slova prasata a vyhlásí rovnost všech tvorů na farmě.

Idea svobody se ale pomalu rozpouští. Zvláště poté, co se definitivně ujme vlády svině jménem Napoleon (= Stalin), který si postupně upravuje znění původních revolučních zákonů k obrazu svému, bezostyšně manipuluje s pravdou i s historií. A svobodnou farmu krůček po krůčku přetváří v těžce hierarchizovanou společnost, ve které vládne strach, nespravedlnost, vykořisťování a lži.

Prasata jako zástupci zla

Přidělit roli zla právě prasatům byl v tomto případě geniální tah. Jednak se kanci dostanou do čela zvířecí společnosti díky intelektu, což mimochodem perfektně odpovídá realitě. Prasata podle studií skutečně disponují vysokým IQ –⁠ jsou dokonce chytřejší než psi, kočky nebo koně. A kromě toho výrazy jako prase, čuně nebo svině už odedávna slouží coby synonyma pro hajzly. Říct, že je někdo „svině“, je prostě všeříkající, a ten zas..ný Napoleon – to byla skutečně svině všech sviní.

Paradox interpretace

A nyní ke smyslu textu. Orwellův příběh se sice vztahuje ke konkrétním událostem, ale díky své alegoričnosti se stal více než nadčasovým. Což je popravdě děsivé. Manipulace s pravdou, popírání zjevného a vytváření konspiračních teorií – to jsou dneska poměrně běžné praktiky. U nás, ve světě, v totalitních státech, v socialistických režimech a dokonce i v demokratických režimech se vyskytují lidé, kteří s ledovým klidem popřou i nos mezi očima.

Proto bych teď možná měla říct: Farmu zvířat by si měl přečíst úplně každý. Zdá se totiž, že by tahle knížka mohla před dezinformacemi a nekalými politickými praktikami varovat. Ale tomu já paradoxně nevěřím. Jasně. Jsem si téměř jistá, že z Orewellovy alegorie bude na blití úplně všem. Každý pochopí, že Napoleon je prostě nechutný bídák. Každý ho bude nenávidět. Jenže to ještě vůbec neznamená, že pak toho „Napoleona“ v reálném světě skutečně všichni rozpoznáme...

Luxusní vydání od nakladatelství Rybka

Pokud si chcete tenhle příběh opravdu maximálně prožít, doporučuju originální vydání, za kterým stojí nakladatelství Rybka. Tahle publikace obsahuje mimo jiné komentář, ve kterém sám Orwell popisuje genezi díla, což je docela rarita. A navíc je to knížka bohatá na ilustrace. O ty se postaral ukrajinský malíř Iwan Kulik (*1959) a nutno poznamenat, že brutalita a živočišnost jeho vytvarného vyjádření utváří spolu s textem skutečně mrazivý celek...

Farmu zvířat tedy doporučuju (pokud jste ji zatím nečetli). 

Je to rychlovka, ale emočně nabitá. A i dnešnímu čtenáři rozhodně má co říct.


George Orwell: Farma zvířat

George Orwell: Farma zvířat

George Orwell: Farma zvířat

George Orwell: Farma zvířat


Název: Farma zvířat / Animal Farm: A Fairy Story
Autor: George Orwell
Ilustrace: Iwan Kulik
Překlad: Jan Bružeňák
Nakladatelství: Rybka
Rok vydání: 2021
Počet stran: 136
ISBN: 978-80-87950-63-0

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý