Penelope Bloom: Jeho banán

Knihy Jeho banán jsem se popravdě hodně bála. Ten název prostě zavání prvoplánovou erotikou, kteroužto v beletrii úplně nevyhledávám. Přesto mě hryzala zvědavost, protože úspěch knížek této série je opravdu jen stěží ignorovatelný. Kdykoli otevřu sítě, tak na mě některý z oněch titulů vykoukne. A že už jich vyšlo fakt hodně: Její třešničky, Jeho zákusek, Její keřík, Její tajemství, Jeho balík.... Ale abych to zkrátila – nakonec jsem se odhodlala, do poťouchlého Banánu se zakousla a... jo. Je to taková odpočinková blbost. :-D


Jeho banán

Dějový rámec

Příběh je vyprávěn ze dvou perspektiv; první z nich patří trochu ztřeštěné, přidrzlé a pohromy přitahující Nataše, druhou ztělesňuje vlivný suchar Bruce. Tito dva lidé se v jednu chvíli ocitnou v peprném postavení šéf-stážistka. Nataša a Bruce jsou protipóly, které se nesnášejí a přitahují zároveň, hrají si spolu na kočku a myš. A do toho mají oba svůj vlastní (tajný) kariérní cíl.

Povaha banánového humoru

Spousta čtenářů o knížce již napsalo, že je vtipná. Že se u ní zasmáli. Z vlastní zkušenosti nicméně vím, že humor je vždycky tak trochu prekérní prvek – takže – tady je rovina vtipu založena na vzájemném handrkování protagonistů, na těžce absurdních momentech (Bruce si například každý den přinese do práce vlastní banán, na němž lpí do takové míry, že si ho podepisuje), na slovních přestřelkách a na uvolněném sebe-ironizujícím vyprávění Nataši. 

Ve mně osobně to všechno sice vyvolávalo spíše lehký úsměv než smích, ale i to považuju za příjemné. Úsměv je fajn. :-)

Erotický nádech (výdech)

V úvodu jsem již nastínila své obavy z toho, že bude text zamotán do erotických konotací vepřovitého charakteru. I k tomuto tématu se tedy krátce vyjádřím. Čili takto: tvrdit, že kniha není protkána sexuálními narážkami a erotikou, by bylo absolutně lživé. Protože to ona sakra JE. Zároveň ale musím připustit, že tak do strany sto mi tento fakt vůbec nepřekážel. Vibrace mezi protagonisty se mi kupodivu líbily, bylo to takové erotické bublání – občas explicitní, občas méně.

Druhá polovina knížky už je ovšem v tomto směru mnohem obraznější. Netvrdím, že horší. Někdo takové stránky rád vyhledá, věřím tomu. Já se ale do této skupiny bohužel neřadím. V rámci romantické literatury si prostě raději domýšlím, než že bych potřebovala znát veškeré detaily o tom, kde bylo čí stehno, kdo kam co vložil a jak moc tam bylo vlhko (jestli mi rozumíte). Ale jak jsem řekla – míra zalíbení v těchto řádcích záleží zcela na čtenáři a jeho chutích.

Dvě výtky

Co ale nemohu nevytknout jsou následující dvě mouchy. Nerada bych vyzrazovala děj (takže to dělat nebudu), ale je fakt, že se v příběhu objevuje poměrně dost nelogičností. Nevěrohodných detailů, nad které jsem se musela povznést. To za prvé. 

A za druhé – dějová křivka se mi tady jevila jaksi nevyrovnanou. Respektive... přišlo mi, že "průser", který není nijak nepředvídatelný a k němuž skutečně dojde, autorka vyřešila na můj vkus až moc rychle a jednoduše. Nevím, no... podle mě to zkrátka vzala hopem.

Rozená oddechovka

Takže. Pokud byste se rozhodli tuhle knížku zblajznout, doporučuju následující: odhoďte veškerá očekávání, nalaďte se na plážovou vlnu... pak si v klidu sedněte k vínku a začněte číst. Jeho banán není vysoce sofistikovanou beletrií... :-D Ale tak... já tu jeho všeobecnou oblíbenost vlastně i docela chápu. :-D


Jeho banán

BANÁN

Jeho banán


Bibliografické údaje

Název: Jeho banán / His Banana
Autorka: Penelope Bloom
Překlad: Miroslava Kopicová
Nakladatelství: Kontrast
Rok vydání: 2020
Počet stran: 229
ISBN: 978-80-7642-086-1

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý