Komiksová učebnice komiksu: knížka, která vás pozve do nových tvůrčích dimenzí!

Na Komiksovou učebnici komiksu už jsem si brousila zuby dlouho. Jen mě odrazovalo to slovo „učebnice“ v názvu –⁠ měla jsem prostě pocit, že tuhle věc by si měl člověk pořídit jenom v případě, že se reálně chystá nějaký komiks vytvořit. A to já zatím v plánu nemám. :-) Nakonec jsem si ale přece jen udělala radost, knihu si pořídila... a musím říct, že jsem si ji užila i bez těch výtvarných ambicí. Ona mě totiž do komiksového světa vtáhla i tak.


Komiksová učebnice komiksu

Komiksová učebnice komiksu...

... čtenáři poskytuje přesně to, co slibuje. Je to kniha vysvětlující, jaké kroky je třeba podniknout k tomu, aby vzniklo zdařilé komiksové dílo. Dozvíte se, proč je dobré maximálně plánovat (včetně rozvržení okének nebo umístění bublin), jak se dělá lettering, jak pracovat s barvou, se stylem, jak stavět příběh, kde brát inspiraci. 

Částečně autorka vychází z odbornějších publikací a výroků známých umělců, většinou se ale opírá o vlastní zkušenost. A ta je, podle mě, úplně nejcennější. :-) Na rozdíl od jiných příruček tohoto typu je publikace navíc řešena atraktivní komiksovou formou. Většinou tedy. Své know-how autorka vlastně předává dvěma způsoby; jak obrazem, tak prostřednictvím textu. Nicméně už jen při letmém prolistování je zjevné, že vizuální prostor tady přece jen převládá.

Příběh navíc

V úvodu každé kapitoly se pak objevuje úryvek samostatného komiksu s příběhem, na kterém autorka posléze demonstruje to, co má v plánu v dané části knihy probrat. Tím čtenáře v podstatě zve za oponu. Vidíte, jak přesně vypadaly poznámky kreslířky předtím, než se rozhodla pro finální řešení. Sledujete, nad jakými variantami původně přemýšlela, jak vypadal výchozí scénář, koukáte na skici a čtete ručně psané poznámky. A ať už jsou to materiály autentické nebo stylizované, velmi zřetelně umožňují člověku nahlédnout na realitu tvůrčího procesu.

Praktičnost

Určitě tedy musím vyzdvihnout praktické pojetí publikace. Autorka se vyjadřuje jasně a k věci, soustředí se na to důležité a neodbíhá od tématu. Příjemným způsobem čtenáře provádí vším, co vás při tvorbě komiksu čeká. Její rady jsou užitečné a podané srozumitelnou formou (ať už jde o vizuální demonstraci nebo o normální text). Toho si fakt vážím.

Inspirativní linka

No a pak nesmím opomenout inspirativní rovinu Komiksové učebnice komiksu. PROTOŽE! Pokud ve vás dřímá jakkoli malinký plamínek touhy tvořit, garantuju vám, že po přečtení téhle knihy se ve vás podstatně rozhoří. :-) Zaprvé je láska autorky ke kreslení nakažlivá a za druhé – když skutečně nahlédnete do útrob komiksového žánru a zjistíte, jaké úžasné možnosti jsou v něm ukryty, dostanete prostě chuť si to vyzkoušet taky. Zkrátka a dobře  jako by se před vámi rozevřel nový komunikační svět.

Kvalitní zpracování knihy

A co je dále super  pokud se rozhodnete do knížky investovat, nemusíte se bát, že byste zakoupili odfláknutý svazek. Naopak. Na Komiksové učebnici komiksu nakladatelství Paseka ani náhodou nešetřilo. Syté barvy, kvalitní tisk, papír o vysoké gramáži, lesklý povrch stránek, pevná vazba příjemná na dotek. Za tohle tedy obrovský palec nahoru. :-)

A pro koho učebnice je?

  • Za prvé: pro všechny, kdož flirtují s nápadem vytvořit svůj vlastní autorský komiks. Těm knihu doporučuju vřele.
  • Za druhé: pro umělce, kteří už sice komiksy tvoří, ale stále se ještě tak trochu hledají. Myslím si, že Učebnice komiksu má silný potenciál upozornit na některé nedokonalosti, nastínit zajímavé směry a povzbudit obecně.
  • A za třetí: pro úplně všechny čtenáře, kteří mají komiksy rádi. Neboť tahle knížka člověka zasvětí hloub do tohoto žánru a při příštím komiksovém čtení si budete všímat i toho, co jste doposud možná přehlíželi.
Já osobně tedy patřím do kategorie „za třetí“. I když, kdo ví? :-D Nepopírám, že jsem taky dostala jaksi chuť vzít do ruky štětec, akvarely, papír... No nic. Každopádně je to unikátní knížka, která se povedla a...

... prostě ji doporučuju! :-)


Komiksová učebnice komiksu

Komiksová učebnice komiksu

Komiksová učebnice komiksu

Komiksová učebnice komiksu

Komiksová učebnice komiksu


Bibliografické údaje

Název: Komiksová učebnice komiksu
Text a ilustrace: Toy Box
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
ISBN: 978-80-7432-927-2

Komentáře

  1. Asi bys to neuměla porovnat s Komiksovým zápisníkem Petra Kopla, co?
    https://blog.wuwej.net/2021/12/26/petr-kopl-komiksovy-nacrtnik.html
    (přemýšlím jestli si tuhle koupit taky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, Kopla mám doma taky, takže ráda porovnám. :-)

      Takto – Komiksový náčrtník je z velké části zaměřený přímo na to, jak kreslit konkrétní postavy, věci, části těla, nebo třeba zvuky. Je to takový kreslicí návod, který Komiksová učebnice komiksu vlastně vůbec nezahrnuje. Ona se zaměřuje spíše na ty aspekty, které se u Kopla objevují na konci. Tj. jak pracovat s barvou, jak si udělat scénář a tak podobně.

      Jinak mi přijde, že přístup Toy Box je více reflexivní, zatímco ten Koplův na mě působí spíše informativně a "učebnicově" (paradoxně :-D). U Toy Box mě třeba hodně zasáhla pasáž, ve které se zabývá styly. Že některým příběhům sluší spíše vodovky (protože jsou třeba snové, rozostřené, hodně pocitové) a jinde se více vyplatí pracovat s jasnými konturami a tak.

      Jo... a osobně vnímám jako hodně velký rozdíl to, jak na mě ty knížky působí. Respektive – při listování knížkou od Toy Box cítím silnější motivaci a nadšení, jako by se přede mnou otevíral "nový vesmír". Kdežto když si otevřu knížku od Kopla, tak mám pocit, že držím v ruce praktický (a trochu rozverný) náčrtník, jestli mi rozumíš. :-)

      Každopádně: pokud by ti šlo ryze o informace, tak ti bohatě stačí knížka od Kopla. :-)

      Nuž, snad jsem pomohla. :-)

      Vymazat
    2. Super, pomohla!
      Teda jak se to vezme... protože tím pádem tuhle si musím koupit taky :-D
      Každopádně děkuju.

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý