Sára Zeithammerová: Stehy

Tak jsem se zase jednou vydala do českých literárních vod a vylovila zajímavou perličku: Stehy od mladé spisovatelky Sáry Zeithammerové. Musím říct, že jsem nadšená. Hlavně proto, že dost ráda nahlížím pod povrch. Baví mě, když mě autoři nechávají nahlédnout hluboko do nitra svých postav. Když mě nechávají pochopit, proč ti lidé reagují "právě takhle". Což... autorka dokázala naprosto bravurně.


Stehy

O čem Stehy vyprávějí?

Příběh je to na první pohled banální. Máme před sebou klasický milostný trojúhelník, ve kterém figuruje manželka a milenka. Jedné je dvacet a studuje filozofickou fakultu, druhá je o něco starší majitelkou butiku s oblečením. No a jejich společný "jmenovatel" se jmenuje Hynek. Mnohem zajímavější je nicméně způsob, jakým Sára Zeithammerová své psaní pojala.

Originální koncept

Příběh je vyprávěn ze dvou perspektiv. Jednak z pohledu manželky Lucie a jednak z pohledu Hynkovy milenky Anny. Tyto úseky jsou krátké, velice svižně se střídají, navíc odkazují ke stejným událostem – a přesně díky tomu vás tenhle text úplně pohltí. Protože prostě potřebujete vědět, co na to ta druhá

Mimo to jsem ocenila, jak si autorka pohrála z flashbacky. Knížka začíná tím, že Anna vchází do butiku své "sokyně", a končí jejím odchodem. Po celou dobu se tedy nacházíte mezi regály, popřípadě si s mladou studentkou v kabince zkoušíte kabát... A to vše trvá asi tak patnáct minut. Během tohoto krátkého úseku se nicméně retrospektivní formou postupně "rozbaluje" to podstatné.

Propracované postavy

Jak jsem již naznačila v úvodu, uděluju extra body za komplexní postavy. Je sice fakt, že Anna mě štvala tím, jak zacházela se svou sebeúctou, Lucie zase v jistém smyslu postrádala empatii a Hynek se taky mohl chovat krapet lépe. To ale nemění nic na tom, že byli všichni skvěle vytvarovaní, uvěřitelní a jejich pohnutky člověk nakonec i pochopil.

Otevřený konec

Abych byla upřímná, nejsem zrovna typ čtenáře, který by byl nakloněn otevřeným koncům. A přesto – tady mi to nevadilo. Nebudu samozřejmě prozrazovat, v čem ona otevřenost spočívá. Nicméně musím říct, že Stehy jsou téměř ukázkovým příkladem toho, jak by měl otevřený konec fungovat. Tyhle závěrečné řádky totiž mají smysl. Nezanechají ve vás pocit frustrace a naopak způsobí, že se na chvíli podíváte před sebe, zastavíte se a vychutnáte si jejich dozvuk.

Stehy jsou každopádně skvělým čtením pro ty z nás, kteří se rádi rýpeme ve vztazích.

Knížka je mimořádně čtivá, hluboká, příjemná a ...

... doporučuju ji. :-)


Stehy

nit

Stehy


Bibliografické údaje

Název: Stehy
Autorka: Sára Zeithammerová
Nakladatelství: Listen
Rok vydání: 2022
Počet stran: 200
ISBN: 978-80-242-8358-6

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý