Matthew Dennison: Královna

Totálně miluju Crown. Je to jeden z mých nejoblíbenějších seriálů a musím přiznat, že mě díky němu před lety "chytla" britská monarchie. Fascinuje mě život v paláci, který je opředen zvláštní, pro nás neuchopitelnou aurou. Snažím se pochopit, jaké to je být členem královské rodiny; zdědit pevně danou roli, kterou ze sebe člověk jen tak nesetřese. A samozřejmě mi imponuje osobnost královny Alžbety II., což je ostatně důvod, proč jsem sáhla po její biografii.

 
Matthew Dennison: Královna

Královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta byla skutečně inspirativní osobností. Pro mnohé. Já osobně jsem vždycky musela obdivovat její důstojnost a sílu vyrovnávat se s okolnostmi. Její sebeovládání. Smysl pro povinnost. A to, jak statečně dokázala přijímat věci tak, jak jsou. Věřím, že v určitých situacích by se kdekdo sesypal, nicméně Alžběta, jako stabilní korunovační klenot, prostě vystoupila před lid a... pronesla vyrovnanou řeč.

Biografie královny

A teď ke knížce samotné. Autorem životopisné publikace Královna je Matthew Dennison. Tento britský žurnalista a spisovatel specializující se na literaturu faktu k životopisu panovnice přistoupil důstojněprofesionálně a s respektem. Veškeré informace o Její Výsosti dokládá zdroji a často též konkrétními citacemi. To na jednu stranu způsobuje, že je v knize místy "přeuvozovkováno". Na druhou stranu si můžete být jisti, že nic o toho, co si přečtete, není fikcí ani dotvořenou subjektivní interpretací (na rozdíl tedy od zmíněného Crownu).

Drby? Ani ne...

Životopis Matthewa Dennisona také nechává stranou konspirační teorie, drby a pikantnosti z útrob Buckinghamského paláce. Neřeší se tu "podružná" faux pas ze životů královniných dětí, jako to činí tvůrci seriálu Koruna (viz Charlesovy prasečinky :-D). A až na pár výjimek v knížce najdete především zásadní milníky v životě královny, nikoli ty méně podstatné nebo dostatečně neověřené.

Pár zajímavostí s minimálním historickým významem se tu ale přece jen najde. Jako malá třeba prý jednou Alžběta vylila inkoust na svou učitelku francouzštiny. Což by se dalo považovat za takovou... výjimku z pravidla. Ve všech ohledech. :-)

Obálka knížky

Kromě profesionálního přístupu autora dále musím pochválit přebal knížky. Z přední strany to není vidět. Ale když se vám titul dostane do rukou, zjistíte, že se portrét Alžběty II. z profilu neobjevuje pouze na čelní straně obálky, ale také vzadu a ještě dvakrát z vnitřních stran přebalu. Na těchto vyobrazeních má královna vždy odlišný věk; na jednom z nich je mladou slečnou, na přední straně se nachází v životním rozkvětu, pak ji tu máme jako zralou ženu a nakonec tak, jak ji zná generace Y. 

A čím knížka končí?

Vzhledem k tomu, že v Británii tato biografie vyšla v roce 2021, nekončí královniným loňským úmrtím, jak byste jinak očekávali, nýbrž covidovou pandemií. Z tohoto důvodu knížka působí lehce neúplně. Schází jí poslední dílek skládačky. Ale... svým způsobem je to vlastně symbolické –⁠ jako by královna žila dál...

Na závěr...

... už jen vyjádřím úlevu nad tím, že mi Dennisonova publikace nerozcupovala mou pozitivní představu o královně. No a pokud byste se i vy chtěli o této dámě něco dozvědět (a nejste historik, který by měl fakta o monarchii v malíčku), tak vám ji mohu jenom doporučit.

Připravte si tedy Earl Grey s čajovými sušenkami, nalaďte se hymnou God Save The Queen a... svou královskou čtecí chvilku si náležitě vychutnejte. :-)


Matthew Dennison: Královna

Matthew Dennison: Královna (stužka)

Matthew Dennison: Královna (Alžběta a Philip)

Matthew Dennison: Královna


Bibliografické údaje

Název: Královna / The Queen 
Autor: Matthew Dennison
Překlad: Barbara Hajná
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2022
Počet stran: 535
ISBN: 978-80-276-0391-6

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý