Matt Haig: Půlnoční knihovna

Asi před rokem se u nás stal velkým hitem titul Matta Haiga, Půlnoční knihovna. Spousta čtenářů si tuhle knihu pochvalovalo... a jo. Mě taky celkem bavila. :-) Autor si pohrává s myšlenkou vycházející z kvantové fyziky, podle níž existuje nekonečné množství alternativních vesmírů. Dle této teorie každé (byť jen miniaturní) rozhodnutí rozštěpí náš život na dvě a více verzí. A to je rozhodně čtenářsky atraktivní. :-)


Matt Haig: Půlnoční knihovna

Co se děje v Půlnoční knihovně...

Nora se ocitá na psychickém dně. Na kraj zoufalství ji nicméně nepřivádějí existenční problémy, jen ty existenciální. Má pocit, že její život nemá smysl, že je nadbytečná. Že nenaplnila svůj potenciál. Není spokojená s ničím, pro co se kdy rozhodla, navíc postupně (a v různých formách) přichází o klíčové lidi ve svém životě. To vše vyústí v rozhodnutí zemřít. Zjišťuje však, že mezi životem a smrtí existuje jakýsi prostor, v němž je možné prožít i jiné verze sebe sama. Vybrat si odlišnou realitu svého žití. Podívat se, co by bylo, kdyby...

Knihovna jako metafora pro alternativní reality

Ústředním motivem příběhu je tedy prozkoumávání alternativních realit. To sice v rámci literatury není nic nového, ale Matt Haig tomuto nápadu propůjčil skutečně působivý tvar; Nořiny alternativní životy totiž umístil do kulis knihovny. Hrdinka volí, která svá rozhodnutí by ráda změnila, a knihovnice jí pak z regálu podává příslušnou knihu.

Zábavně vykreslená teorie chaosu

Teorie chaosu je vždycky vzrušující a vděčné téma. Rádi žasneme nad tím, jak fatální dozvuky mohou určitá rozhodnutí potenciálně mít. Mě osobně na tom všem nejvíce ze všeho fascinuje ta šílená nepředvídatelnost. Rozhodnutí přijmout pracovní příležitost v Japonsku může nakonec paradoxně vést k tomu, že žijete v norském srubu a živíte se ruční výrobou svetrů. Cesty jsou prostě různé.

Zajímavý podnět k zamyšlení

Proto (↑) je Půlnoční knihovna zajímavým podnětem k zamyšlení. Člověk dumá nad svými vlastními alternativními životy. Nad možnostmi, které nevyužil, nad křižovatkami svých cest. Když budu malinko osobní, mohu říct že můj život by se jistě odvíjel radikálně odlišným směrem, kdybych nešla na osmiletý gympl. Respektive, na konkrétní osmiletý gympl. Ten náš. :-)

Druhou otázkou, jíž příběh nabízí, je pak otázka štěstí. Jak moc souvisí s tím, co se děje kolem, a nakolik je zabudované přímo v nás? I v tomhle je Nořino hledání "správného" vesmíru vlastně docela inspirativní.

Filozofování mezi řádky

V "původním životě" (tím myslím ten, ze kterého se protagonistka původně rozhodla odejít) Nora vystudovala filozofii. To jsem ocenila. Její sporadické poznámky mající základy ve filozofických dějinách mi přišly fajn. Mimo to jsem pak ocenila autorovy drobné intošské libůstky; třeba když pojmenoval obchod s hudebninami Teorie strun.

Mimořádně čtivá knížka

Když jsem četla cizí názory na Půlnoční knihovnu, mnozí konstatovali, že se od téhle knížky nemohli odtrhnout a naprosto je pohltila. Já celkem souhlasím. Příběh má spád, jste zvědaví, co bude dál. Prostě vás to vcucne. A pointa? Ta je také moc hezká. Staronové, ale vždy vítané moudro. :-)

Takže...

... pokud vás teorie alternativních dimenzí baví, neváhejte a do Půlnoční knihovnu se vypravte. Jen pozor na přehnaná očekávání, ať vám ten zážitek nepokazí. Není to totální bomba. Leč příjemné čtení s hezkou myšlenkou jistě ano. :-)


Matt Haig: Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna

Matt Haig: Půlnoční knihovna

Matt Haig: Půlnoční knihovna

Půlnoc


Bibliografické údaje

Název: Půlnoční knihovna / The Midnight Library
Autor: Matt Haig
Překlad: Tereza Rotterová
Nakladatelství: Fobos
Rok vydání: 2022
Počet stran: 320
ISBN: 978-80-277-0246-6

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý