Dvanáct střípků ze starého čtenářského deníku

Máte ještě někde schovaný svůj starý čtenářský deník? Ten, který jste byli nuceni sepisovat a odevzdávat češtinářům? Pokud ano, doporučuju ho vyhrabat. Já jsem to udělala a tedy... zajímavé "recenzentské začátky" to byly. :-D Vítejte v útrobách mých dávných literárních postřehů. :-)

Čtenářský deník

Chodila jsem na jeden gympl v Ostravě. Nutno říct, že čtenářský deník po nás nevyžadovali všichni tři češtináři, kteří se u nás za osm let studia vystřídali. Ale jedna vyučující na něm trvala. Říkejme jí třeba Jarka (ať nevyzrazujeme ničí identitu). Jarka nám vždy před začátkem roku udělila seznam povinné četby, v pololetí vysbírala čtenářské deníky a když byl náš výstup přijatelný, hrábla do svých výtvarných potřeb a udělila nám razítko. (Takže... prase, které vidíte na titulním obrázku, není výrazem znechucení. To byla vlastně Jarčina pochvala.)

A nyní k věci. Následující úryvky pocházejí především z kategorie "vlastní hodnocení". Právě tyhle úseky jsou totiž z hlediska retrospektivního zkoumání našich někdejších literárních  rozhodně nejvýživnější. :-) 

Tady jsou ty moje:
  • O lascivních pikantnostech v Divé Báře (tercie): Nejvíce mě zaskakoval jazyk tehdejších lidí. Některé věty a slova si dnes vykládáme úplně jinak, než jak si je lidé vykládali původně. Například na straně 14 na mne vybaflo: "... Panna Pepinka obyčejně šukala po domě nebo na poli..." 
  • Hodnocení hrdinky Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy (tercie): Kateřina mi svou povahou byla velice sympatická, i když to s tou hrdostí tak trochu přeháněla. Například když praštila loutnou učitele do hlavy, zrovna roztomilé to od ní nebylo...
  • O délce románu Robinson Crusoe (tercie): Úvod mi připadal docela zdlouhavý. Měla jsem pocit, že je tam obsažena snad celá historie Robinsonova rodu. Říkala jsem si, jestli ten Crusoe vůbec někdy ztroskotá??? Ale nakonec jsem se dočkala. Celkově se mi to líbilo. Je zajímavé, že přestože byl Robinson na ostrově sám téměř deset let, nebylo to nudné.
  • "Sofistikovaná připomínka" k ilustracím Josefa Lady v knize Král Lávra (kvarta): V této knize jsem opět spatřila ten srandovní špekatý měsíček.
  • Tristan a Isolda... a špetka upřímnosti (kvarta): Bohužel jsem nesehnala jiné vydání než ve staročeštině, a tak to byl opravdu horor číst. Nejen, že to byl pro mne velmi neznámý jazyk, ale epos byl dokonce i veršovaný. Zprvu jsem se snažila to překousnout, avšak nakonec jsem u toho nevydržela ani na pět stránek. Obsah je stažený z internetu a ostatní jsem ztěžka vyčetla z úvodu. 
  • Většina básní na mne působila pochmurným a ne moc optimistickým dojem, ale to byl nejspíš účel... Upřímně nevím, co jsem tehdy čekala. Že by radostnou Kytici, nad jejímž obsahem se budu svíjet smíchy? (kvinta)
  • Zajímavý příměr aneb co má hanbatý Dekameron společného s legendami o vzniku českého národa? (kvinta): Některé povídky nebyly špatné, avšak některé byly nudné skoro stejně jako Staré pověsti české.
  • Jedenáct a jedno adjektivum pro Betonovou zahradu (kvinta): Bylo to strašné, hnusné, nechutné, slizké, perverzní, úchylné, smutné, deprimující, odporné, odpudivé a ohavné. Nikoli však špatně napsané.
  • Nicneříkající komentář k Ovidiovým Proměnám (kvinta): Básně byly docela zajímavé. Líbil se mi i vznešený styl, kterým byly napsané. Ale jinak asi nevím, co bych k tomu snad řekla.
  • Faust je jedna z nejsympatičtějších postav světové literatury. To jako fakt? (kvinta)
  • Popuzené zpochybnění feminismu v knize Jana Eyrová (sexta): Není mi jasné, z jakého důvodu je tato literatura chápána jakožto feministická próza, když šlo v podstatě o to, že Janu, která byla svá a měla vlastní názory, v podstatě "převychovali" na hodnou a poslušnou holčičku. Tak jaká emancipovaná žena?
  • Filozofská historie vzata na milost (sexta): Na to, že je autorem Jirásek, to bylo docela zábavné dílo.

A tady končí čtyři roky čtenářského deníku pro Jarku. :-)

Pokud by vás článek inspiroval k tomu odhalit, co se píše ve vašich starých čtenářských denících, dejte vědět, co jste našli. Ráda si to přečtu. :-D

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“