Julie Caplinová: Hrad ve Skotsku

Přestože je Julie Caplinová poměrně produktivní autorkou a knihy jí vycházejí zhruba jednou za půl roku, téhle jsem se nemohla dočkat. No a taky že jsem si ji patřičně užila. Jako obvykle. :-) Hrad ve Skotsku navíc ideálně zapadá do víru předvánoční atmosféry – k horkému čajíčku, ke krbu, k vanilkovému cukroví a do svátečního obýváku ovoněného čerstvým jehličím.

 
Hrad ve Skotsku

Nástin děje

Tentokrát se tedy ocitáme na hradě ve Skotsku. Ten hlavní hrdinka jménem Izzy nedávno zdědila po zesnulém strýci a má v plánu z něj udělat hotel. Protože má však impulzivní a, přiznejme si to, dosti střelenou mamču, je třeba tento krok značně urychlit. Na renovaci interiéru jí zbývají necelé tři měsíce, neboť Xanth na vánoční svátky (bez jakéhokoli souhlasu) domluvila příjezd bohatých platících hostů...

Ústřední zápletku...

... musím hodnotit jako lehce pohádkovou (nechci použít slovo naivní, a tak se mu snažím vyhnout. :-D). Ale fakt; představa, že mladá slečna zdědí hrad a pak ho rychlostí blesku zvládne jen s pár přáteli zrenovovat do útulné, luxusní podoby... to mi tedy přišlo hodně mimo realitu. Musím říct, že mi při čtení místy vysvital obraz trpaslíků z filmu Ať žijí duchové, kteří "způsobem střelným" v mžiku opraví hradní střechu. :-D 

A jak působí "skotské" postavy?

V některé z uživatelských recenzí jsem četla, že všechny postavy v knížce jsou nesympatické. To mě docela překvapilo, protože já jsem po dočtení knížky pocítila pravý opak. Až na pár kašparů, kteří se o příběh lehce otřeli, mi vlastně připadali všichni moc fajn. Ano – nikdo není dokonalý. Dokonce ani obrovsky přitažlivý Rosse představující jádro romantické linky nezvládl po celou dobu zůstat úplně bez poskvrnky. Přesto podle mě autorka napsala knížku o srdečných lidech, mezi nimiž se vytvořila hřejivá pospolitost a přátelství. A že by byl někdo z nich vyloženě nesympatický? To jsem si nějak nevšimla...

Kulinářské speciality

Pokud jste se už setkali s autorčinou předchozí tvorbou, asi víte, že se poměrně vyžívá v popisech všemožných pokrmů (většinou tedy místních) a že ráda své postavy „zaměstnává“ v kuchyni. S úlevou potvrzuju, že ani tady neudělala výjimku. Stránky jsou provoněné kořením a inspirují chuťové pohárky:

„Křupavá zlatavá kůrčička se leskla na velkém starožitném talíři. Kolem masa byly vyskládané klobásky v županu – malé chipolaty zabalené ve slanině – spolu s kuličkami její domácí nádivky haggis a dalším masem z klobás, vonícím po pomerančích a kaštanech.“ (str. 304)

No nedali byste si? :-)

Dokonalý vánoční feeling

Než skončím, rozhodně musím vyzdvihnout vánoční náladu, kterou Julie Caplinová dokázala příběhu vdechnout. Už dlouho mám za to, že právě navozování atmosféry je její silnou stránkou. A protože se v adventním čase ráda svátečně ladím, přišla mi tahle knížka tak akorát do ruky. Sníh, pořizování dárků, „pohádkový“ hrad, stromeček, procházka Edinburghem – to všechno jsem si vychutnala do poslední stránky.

Takže...

... ačkoli je Hrad ve Skotsku z hlediska věrohodnosti trochu úlet, mně to nakonec bylo celkem fuk. Ve víru sváteční atmosféry se všechny pohádkové motivy ostatně ztrácejí ve všech těch Popelkách, Princeznách se zlatými hvězdami na čelech, Solích nad zlato... A já myslím, že trocha romantiky s puncem podnikatelských zázraků vůbec neuškodí. :-)


Hrad ve Skotsku

Hrad ve Skotsku

Dárek


Bibliografické údaje

Název: Hrad ve Skotsku / The Christmas Castle in Scotland
Autorka: Julie Caplinová
Překlad: Petra Královcová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2022
Počet stran: 320
ISBN: 978-80-271-3804-3

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý