Proč si přečíst Sedm principů spokojeného manželství?

Co si budeme povídat –⁠⁠⁠ knih o romantických vztazích bylo vydáno již hodně. Až moc, řekla bych. A pravda je, že spoustu z nás už přestalo bavit číst stále dokola o tom, jak máme se svými partnery komunikovat, že jim máme naslouchat, že se máme navzájem oceňovat a bla, bla, bla. Regály se zaručenými návody proto obcházíme obloukem. Nicméně! Za melvilovku Sedm principů spokojeného manželství bych se přece jen přimluvila. A teď, proč...?


Sedm principů spokojeného manželství

John M. Gottman...

... je akademickým výzkumníkem v oblasti rodiny a manželství, přičemž založil vlastní laboratoř, tzv. Institut pro výzkum vztahů. To, jakým způsobem Gottman pracuje, poměrně podrobně popisuje v první kapitole své knížky, takže jen ve zkratce: nespokojuje se pouze s teorií a dotazníky, nýbrž pozoruje páry naživo pomocí kamerových záznamů. Trochu reality show, říkala jsem si... nicméně účinná. Po desetiletích praxe se autorovi nejspíše podařilo vypozorovat, co dělá funkční páry funkčními a co naopak stojí za manželským nesouladem. 

"Jiný" pohled na problematiku

Název knížky působí, pravda, trochu... no... marketingově. Tuctově. Avšak po obsahové stránce bych titul rozhodně nedefinovala jen jako další nános rádoby mouder. A přestože se sem tam pochopitelně objeví nějaký dílčí princip, o kterém už každý z nás někdy slyšel, tak si troufám tvrdit, že se autor velmi přiblížil k jádru problému. Sílu vztahů vysvětluje skutečně od základů. Co vlastně drží dva lidi pohromadě? Kde hledat klíč k harmonickému soužití...?

Velký prostor knížky je též věnován konfliktům a hádkám. Podle Gottmana je konflikt zcela přirozenou součástí jakéhokoli partnerského vztahu, a proto je rozhodující nikoli se mu vyhýbat, ale umět se s ním vhodně vypořádat. Takhle to zní samozřejmě. Ale musím říct, že i vy v textu možná objevíte bod, který vám otevře nové perspektivy.

Praktická část

Každý z principů si pak můžete "prověřit" pomocí návodných otázek. Také možná budete chtít spolu s partnerem pracovat na přiložených cvičeních. Ale upřímně – neberte to jako nutnost. My s Pavlíkem tohle například moc nemusíme a v pohodě. :-)

A teď – komu bych knihu doporučila?

  • Párům, které aktuálně řeší problémy ve vztahu – těm zejména. Pokud máte manželskou či partnerskou krizi a hledáte řešení, tak Gottmanovu knihu určitě zkuste. Tady se vám nabízí slušná šance pochopit podstatu vašich neshod a objevit nový pohled na situaci.
  • Párům, které aktuálně problémy nemají – ano, i těm. Jako prevenci. V určitých pasážích totiž pravděpodobně narazíte na potenciální slabiny vašeho vztahu, o kterých zatím nevíte. Nebo si zatím neuvědomujete jejich možnou eskalaci. Někdy je rozhodně fajn vážnějším komplikacím předcházet, dokud to jde snadno. 
  • Nesezdanému jedinci, který váhá, zda má jeho aktuální vztah budoucnost – Myslím si, že pokud si nejste jisti svým aktuálním vztahem, Gottman by vás mohl dovést k odpovědi. I v tomhle ohledu autor nabízí indicie, podle nichž se můžete řídit. Jak se projevuje vyhaslý vztah? Které konfliktní situace jsou normální a které už ne...?

Takže ano. Jděte do toho. 

Ať nám ty naše vztahy kvetou. ♡


Sedm principů spokojeného manželství

Sedm principů spokojeného manželství

Sedm principů spokojeného manželství


Bibliografické údaje

Název: Sedm principů spokojeného manželství / The Seven Principals for Making Marriage Work
Autor: John M. Gottman, Nan Silverová
Překlad: Marek Procházka, David Krásenký
Nakladatelství: Jan Melvil publishing
Rok vydání: 2022
Počet stran: 328
ISBN: 978-80-87270-74-5

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý