Audiokniha: Eleanor se má vážně skvěle

Po čase bych ráda nahodila tip na audioknihu; nedávno mě totiž zaujala mluvená verze původního titulu z roku 2017 Eleanor se má vážně skvěle od Gail Honeymanové. Jde o vyprávění dívky s originálním viděním světa a pošramocenými vzpomínkami na dětství. Mnozí čtenáři si tuhle bytůstku zamilovali a musím přiznat, že já taky. Ona byla opravdu čímsi půvabná. Tak nějak bezelstně, řekla bych. :-)




Náznak dějové linky

Eleanor vystudovala literaturu, ale živí se jako účetní v grafické firmě. Dětství hrdinky je silně poznamenáno zvrácenou osobností matky a jednou významnou tragickou událostí, která je v průběhu textu kousek po kousku odkrývána. V důsledku podivné výchovy a nedostatku lásky se Eleanor izoluje před světem, nerozumí společenským konvencím. Působí trochu jako z jiné planety. Pak se ale v jejím životě objevuje jistý Raymond, díky němuž se tahle slečna začíná pomalu včleňovat do reálného světa a chápat, jak vlastně funguje.

Postava Eleanor Oliphantové

Největší předností knížky je tedy rozhodně osobnost protagonistky. Eleanor je jednoduše kouzelná. Zpočátku se zdá, jako by lehce balancovala na pomezí autistického spektra, trochu jako Sheldon Cooper z Bing Bang Theory. Jen bez té arogance. :-) Její promluva je veskrze spisovná, na svět pohlíží netradičně, věcně a až příliš logicky. Přesto (nebo právě proto) je v ní něco, co člověka chytne za srdce. Líbila se mi hrdinčina zasněnost, to, jak se pouštěla do podnikání změn (třeba když se poprvé vypravila na koncert, do hospody, koupit si slušivé oblečení nebo když poprvé zamířila na epilaci).

S Eleanor jsem to zkrátka měla takhle: bylo mi jí střídavě líto, střídavě mě rozesmávala. Zvláštním, přirozeným způsobem. Tak nějak mile. Jo a - po celou dobu jsem jí zcela upřímně fandila.

Příklad psychoterapie

Od druhé poloviny příběhu pak Eleanor dochází k terapeutce. Jsem ráda, že se k tomu nechala přemluvit. :-) Prostřednictvím psychoterapie se čtenář nejen dostává k posledním střípkům hrdinčiny minulosti, ale také sleduje, jak může vypadat úspěšný průběh takové léčby. Od počáteční nedůvěry k této metodě se Eleanor krůček po krůčku prodírá až ke skutečně osvobozujícím pokrokům. A v závěru se o ní dozvídáme jednu poměrně překvapivou skutečnost...

Interpretace Petry Špalkové...

... se mi taktéž moc líbila. Zpočátku jsem si na ni sice musela zvykat - Eleanořin spisovný jazyk interpretka totiž ještě zdůraznila spisovnou výslovností, pročež výsledek působí lehce strojově... Jenže - ono se to vlastně posléze ukázalo velice funkčním. Eleanor tenhle tón slušel. Korespondoval s ní. Navíc se Petře Špalkové dařilo dokonale odstiňovat role. Jinými slovy - je zřetelné, kdy promlouvá Raymond, kdy Eleanor, kdy její matka a kdy někdo úplně jiný.

Audiokniha Eleanor se má vážně skvěle mě prostě bavila.

A i když v ní svým způsobem bylo napětí, tak jsem ho vlastně ani nepotřebovala. K tomu, abych si poslech užila, mi stačil pouhý vstup do Eleanořiny mysli. :-) Titul tedy rozhodně doporučuju, ať už jako text nebo v audioverzi.

Je to skvělé. ♡


Obecné údaje

Název: Eleanor se má vážně skvěle
Autorka: Gail Honeymanová
Interpret: Petra Špalková
Vydavatel: Nakladatelství Plus
Rok vydání: 2019
Délka: 12:11 h

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

„Taky bych chtěla mít tolik času na čtení jako ty.“