Eddie Jaku: Nejšťastnější muž na Zemi

"Když jsem překonal nejtemnější chvíle svého života, slíbil jsem si, že budu po zbytek života šťastný a usměvavý, protože když se usmíváš, svět se usmívá s tebou."

Když Eddie Jaku vydal svou biografii, bylo mu sto let. O rok později zemřel. Jeho životní zkušenost nicméně zůstala zachována právě v knížce Nejšťastnější muž na Zemi. V publikaci, do níž vepsal svůj příběh plný hrůz druhé světové války, koncentračních táborů a perzekuce Židů. Všechno to peklo, kterým si Eddie musel projít, v něm nicméně neudusalo naději v lepší zítřky. A nakonec se mu podařilo nejen přežít, ale také prožít zbytek života šťastně a smysluplně.


Nejšťastnější muž na Zemi

Kdo byl Eddie Jaku

Abraham Salomon Jakubowicz alias Eddie Jaku se narodil v roce 1920 v Německu. Během druhé světové války ho tedy bohužel potkala stejná tragédie jako jiné příslušníky židovského vyznání - byl odveden do koncentračního tábora. Nejprve do Buchenwaldu, pak ho čekala Osvětim. Přežil. Narozdíl od svých rodičů, které Mengele hned na začátku poslal doleva... Po válce se Eddie pokoušel uchytit v Belgii, kde potkal životní lásku Flore, a s tou následně emigroval do Austrálie. O svém židovském osudu tento muž mimo jiné promluvil na konferenci TEDX v Sydney a na sklonku života mu vyšel titul Nejšťastnější muž na Zemi.

Příběh z koncentráku

Příběhů z osvětimského koncentračního tábora vychází poměrně dost, ať už jde o historické romány či o autentické vzpomínky přeživších. Pokud tedy patříte mezi čtenáře, kteří mají literaturu na toto téma pročtenou, asi se od Eddieho nedozvíte nic moc nového. Přesto si myslím, že je jeho svědectví v čemsi jiné. Má pozitivnější vyznění, jestli se to tak dá říct. Ano - vyprávění stoletého muže obsahuje nemálo děsivých momentů, strastí, bolesti. Ono by taky bylo divné, kdyby ne. Přesto je z jeho slov cítit naděje. A to je jeho přínos. Eddie průběžně vypichuje, co ho v jistých chvílích drželo při životě (přestože jiní raději takzvaně "naběhli na drát"), co mu pomáhalo čekat, až vysvitne slunce, a v neposlední řadě - jak se mu podařilo se se svou minulostí vyrovnat.

"Lidé, kteří se nemohli odříznout od všeho jiného než od vůle žít, udělat cokoliv, aby přežili další den, to nezvládli. Ti, kteří se zabývali tím, co ztratili - životy, peníze, rodinu -, to nezvládli. V Osvětimi neexistovala žádná minulost, žádná budoucnost - pouze přežívání." (str. 116-117)

(Ne)umělecký styl

Z hlediska stylu bych Eddieho text neoznačila za umělecký (je to spíše taková reportáž), ale to ostatně vůbec nepředstavuje problém. Síla knížky totiž tkví především v jejím obsahu, nikoli ve formě. Po obsahové stránce je každopádně příběh natolik emotivní a upřímný, že ho přečtete jedním dechem. Tak jako spousta lidí před vámi.

Inspirativní pohled na svět

Když se člověk, který přežil Osvětim, dožije sta let, tak v něm prostě musí být něco výjimečného. Nejen po fyzické stránce. Taková osobnost musí být obdařena enormní duševní silou. Už jenom proto si myslím, že stojí za to si Eddieho text přečíst. Když si představím, kolik lidí dneska trpí traumaty z dětství, protože (plácnu) "rodiče dostatečně nerespektovali jejich názor", musím konstatovat jedno: vyprávění bývalých osvětimských obětí vrhají na podobné problémy velmi zvláštní světlo. Tím nechci nikterak shazovat váhu psychických nemocí, depresí a úzkostí, jimiž si mnozí lidé v dnešní době procházejí. Přesto (či právě proto) obdivuju takové osobnosti, jako je právě Eddie. Ty, kteří neztratili sami sebe, ačkoli jim nacisté během světové války sebrali veškerou lidskou důstojnost. Ty, kteří navzdory prožitým hrůzám nezapomněli na to, že svět není jenom černý. A kteří dokázali žít dál

Eddieho odkaz

Eddie tvrdí, že prostřednictvím své knihy nechce šířit bolest, ale naději. Po zbytek svého dlouhého života hledal radost v maličkostech, miloval své děti, vnoučata a pravnoučata. Když se radovali jeho blízcí, upřímně se radoval s nimi. A z jeho slov nakonec vyvěrá několik prastarých (ale stále aktuálních) mouder. Člověk by si měl vážit si toho, co má. Netrápit se kvůli malichernostem. Žít dobře. A nezapomenout...


Nejšťastnější muž na Zemi

Nejšťastnější muž na Zemi

Nejšťastnější muž na Zemi - Eddieho ruka

Nejšťastnější muž na Zemi


Bibliografické údaje

Název: Nejšťastnější muž na Zemi / The Happiest Man on Earth
Autor: Eddie Jaku
Překlad: Kristýna Dobiášová
Nakladatelství: Kontrast
Rok vydání: 2021
Počet stran: 208
ISBN: 978-80-277-0064-6

Komentáře

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý