Z mých oblíbených: Dobrý proti severáku

Když se mě někdo zeptá, co bych mu doporučila ke čtení, ráda odkazuju na titul rakouského autora Daniela Glattauera Dobrý proti severáku. Jednak je to uvolněná (leč chytrá) oddechovka a jednak mám pocit, že se o ní dneska už moc nemluví. A ač knihu někteří zařazují mezi takzvané romány pro ženy, má osobní zkušenost ukazuje, že v tomto případě čtenářův gender roli až tak nehraje. Ústředním tématem tady sice JE určitá specifická chemie mezi mužem a ženou, ale za prvoplánovou romantiku bych knížku rozhodně neoznačila.


Dobrý proti severáku

O čem Dobrý proti severáku zhruba je?

Příběh začíná tím, že si muž a žena začnou psát e-mailové zprávy, a to v důsledku nedorozumění, které způsobil jistý překlep. Emmi Rothnerová a Leo Leike se neznají a vůbec nic o sobě nevědí. Zpočátku mezi nimi jde pouze o jakési nezávazné koketování. Později však oba účastníci korespondence zjišťují, že se jim jejich zvláštní hra poněkud vymkla z rukou a baví je možná až příliš. Pozor ale - pokud už teď předpokládáte, že příběh vyústí v růžový happy end, tak to zase ne. Atmosféra v závěru knížky naopak pořádně zhoustne...

Epistolární román 21. století

Na románu Dobrý proti severáku shledávám nejzajímavějším, že se odehrává výhradně v rámci e-mailů. Vše, co se dozvídáme, je zahrnuto v korespondencích, přesto se autorovi podařilo pojmout tento úkol s úžasnou nenuceností. E-mailové texty působí přirozeně, jejich tón je věrohodný. Občas si postavy napíšou něco delšího, někdy mezi nimi panuje nepříjemné "ticho" a jindy se Emmi či Leo vyjádří tak stručně, až to toho druhého naštve. Podle mě jde o dobře zvolenou formu psaní a co víc - mistrně zvládnutou.

Jiskrný flirt

Dalším obrovským bonusem knížky je skvěle vykreslené napětí mezi Emmi a Leem. Ti dva mezi sebou udržují úžasně zábavný flirt. Vtipkují, ale tak nějak inteligentně. Leo je navíc profesí psycholingvista, takže jeho napůl vzdělanecké a napůl rýpavé pasáže opravdu nemají chybu. A úplně rozumím Emmi, proč si jeho zprávy zamilovala. :-D

"Vy jste mě opravdu hledala na Googlu? To mi připadá velice lichotivé. To, že bych pro Vás mohl být profesor', se mi upřímně řečeno už tolik nelíbí. Považujete mě za starého pařeza, co? Škrobeného, pedantského vševěda. No, nebudu se křečovitě snažit dokázat Vám opak, to by bylo trapné. Možná teď prostě píšu stařeji, než jsem, A mám podezření, že Vy zase píšete mlaději, než jste." (str. 15)

Inteligentní humor

Dobrý proti severáku je tedy určitě jedna z knížek, která mě místy rozesmála. Líbily se mi Leovy hrátky s jazykem, celý ten nápad s překlepem, úvodní handrkování mezi protagonisty a spoustu dalších vtipných situací, které autor zvládnul vymyslet. :-)
...

Dobrou zprávou pro milovníky audia navíc je, že Dobrý proti severáku existuje i v mluvené verzi. Velmi zdařilé, nutno dodat. V roce 2015 dokonce získala titul audiokniha roku. Nicméně upřednostňujete-li knihy klasického formátu, TOHLE (↓) si přečtěte. Je to super. ♡


Dobrý proti severáku

Dobrý proti severáku

Dobrý proti severáku - detail obálky

Káva

Dobrý proti severáku

Dobrý proti severáku


Bibliografické údaje

Název: Dobrý proti severáku / Gut gegen Nordwind
Autor: Daniel Glattauer
Překlad: Iva Kratochvílová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2010
Počet stran: 252
ISBN: 978-80-7294-394-4

Komentáře

  1. Knížka je výborná!
    A co pokračování, četla jsi?
    (https://blog.wuwej.net/2021/02/20/daniel-glattauer-kazda-sedma-vlna.html)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem i pokračování. :-) Akorát mi už připadalo takové... jiné. Možná právě tou těžší atmosférou (jak píšeš ve svém článku). Ne, že by se mi to přímo nelíbilo, to bych netvrdila. Ale jednička je oproti Sedmé vlně prostě svěžejší. Proto ji mám raději. :-)

      Od autora na mě ještě čeká Není zač. :-) Ale kdy na to dojde, toť otázka. :-D

      Vymazat

Okomentovat

Nejčtenější články

Kam s vyřazenými knihami?

Coleen Hoover: Námi to končí

Tři známé knihy, které mě zklamaly závěrem

Penelope Bloom: Jeho banán

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý